Ameliyatsız Obezite Tedavisi Mümkün mü?

Sağlık 24.12.2018 - 17:56, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Ameliyatsız Obezite Tedavisi Mümkün mü?

Prof. Dr. Hasan Altun (Inter Bariatrics Klinik) ile çağımızın en önemli hastalığı obezitenin ameliyatsız tedavisini konuştuk, gerçekten obezitenin ameliyatsız tedavisi mümkün mü? Başarı oranları ne? Bizleri konu hakkında detaylı bilgilendirdi;

Obezite ile mücadele tıbbi desteklerin çözüm vermediği hastalar ve obezite ve metabolik cerrahi ameliyatlarından korkanlar için ameliyat ile tedavi sürecine geçilmeden önce obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemleri ile tedavisini yapmak mümkündür. Bu yöntemlerin genel olarak ameliyat ile yapılan tedavi yöntemlerine göre başarı yüzdeleri daha düşük düzeylerde olsa da, ameliyatsız tedaviler de alternatif tedavi olma özelliğini koruyor. Mide Balonu Nedir? Mide balonu sedasyon altında mideye endoskopi yardımıyla balon yerleştirilmesi işlemidir. İşlem sayesinde erken doyma hissi ve kilo verimi sağlanır.  6 aylık kalabilen ve 1 yıllık kalabilen mide balonu çeşitleri vardır. Uygun hasta seçildiğinde ve uygulamayı takip eden dönemde beslenme ve yaşam şekli desteği ile başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak tüp mide ameliyatında fazla kiloların 70-80 inden kurtulma oranı mümkünken, mide balonunda bu oranın 15 i düzeyinde olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Tüp mide veya Mide bypass gibi ameliyat ile zayıflama yöntemlerine göre, başarı oranı oldukça düşüktür. Mide Botoksu Nasıl Yapılır? Midenin iç yüzeyine endoskopik yöntemle sedasyon altında botulinum denen bir bakteri toksininin enjekte edilmesi ile kasılmayı sağlayan kasların geçici inaktivasyonu sağlanır. Kasılamayan midenin boşalması geciktirilerek hastanın daha geç acıkması ve dolayısıyla zayıflaması hedeflenir. Normal bir mide 2-4 saatte boşalırken botoks uygulamasında 7-8 saate hatta 10 saate varan mide boşalma süresi olur. Ancak mide botoksu sayesinde hastaların uzun vadede kilo verme oranlarının tüp mide gibi 70-80 oranında olmasıyla kıyaslandığında hayal kırıklığı düzeyinde kalmıştır. En son yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki verilen kilolar 3-5 kg gibi çok düşük rakamlarda kalmıştır. Bu yüzden tüp mide veya mide bypass gibi obezite cerrahi yöntemlerine iyi alternatif ne yazık ki olamamıştır. Mide balonu ve mide botoks uygulamaları obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemleriymiş gibi öne sürülse de maalesef obezite hastalığının etkin, sonuç odaklı alternatifleri değildir.
Prof. Dr. Hasan Altun (Inter Bariatrics Klinik) ile çağımızın en önemli hastalığı obezitenin ameliyatsız tedavisini konuştuk, gerçekten obezitenin ameliyatsız tedavisi mümkün mü? Başarı oranları ne? Bizleri konu hakkında detaylı bilgilendirdi;

Obezite ile mücadele tıbbi desteklerin çözüm vermediği hastalar ve obezite ve metabolik cerrahi ameliyatlarından korkanlar için ameliyat ile tedavi sürecine geçilmeden önce obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemleri ile tedavisini yapmak mümkündür. Bu yöntemlerin genel olarak ameliyat ile yapılan tedavi yöntemlerine göre başarı yüzdeleri daha düşük düzeylerde olsa da, ameliyatsız tedaviler de alternatif tedavi olma özelliğini koruyor.

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu sedasyon altında mideye endoskopi yardımıyla balon yerleştirilmesi işlemidir. İşlem sayesinde erken doyma hissi ve kilo verimi sağlanır.  6 aylık kalabilen ve 1 yıllık kalabilen mide balonu çeşitleri vardır. Uygun hasta seçildiğinde ve uygulamayı takip eden dönemde beslenme ve yaşam şekli desteği ile başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak tüp mide ameliyatında fazla kiloların 70-80 inden kurtulma oranı mümkünken, mide balonunda bu oranın 15 i düzeyinde olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Tüp mide veya Mide bypass gibi ameliyat ile zayıflama yöntemlerine göre, başarı oranı oldukça düşüktür.

Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Midenin iç yüzeyine endoskopik yöntemle sedasyon altında botulinum denen bir bakteri toksininin enjekte edilmesi ile kasılmayı sağlayan kasların geçici inaktivasyonu sağlanır. Kasılamayan midenin boşalması geciktirilerek hastanın daha geç acıkması ve dolayısıyla zayıflaması hedeflenir. Normal bir mide 2-4 saatte boşalırken botoks uygulamasında 7-8 saate hatta 10 saate varan mide boşalma süresi olur. Ancak mide botoksu sayesinde hastaların uzun vadede kilo verme oranlarının tüp mide gibi 70-80 oranında olmasıyla kıyaslandığında hayal kırıklığı düzeyinde kalmıştır. En son yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki verilen kilolar 3-5 kg gibi çok düşük rakamlarda kalmıştır. Bu yüzden tüp mide veya mide bypass gibi obezite cerrahi yöntemlerine iyi alternatif ne yazık ki olamamıştır.

Mide balonu ve mide botoks uygulamaları obezitenin ameliyatsız tedavi yöntemleriymiş gibi öne sürülse de maalesef obezite hastalığının etkin, sonuç odaklı alternatifleri değildir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.