Meme Kanseri için farkındalık semineri

Sağlık 25.10.2018 - 16:33, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Meme Kanseri için farkındalık semineri

VM Medical Park Mersin Hastanesi’nde meme kanseri farkındalık ayı çerçevesinde “Korkma! Farkında Ol” konulu seminer düzenlendi. Prof. Dr. Ayşegül Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde erken teşhisin önemi vurgulandı.

1-31 Ekim Meme Sağlığı Farkındalık Ayı'na özel olarak VM Medical Park Mersin Hastanesi Konferans Salonu'nda "Korkma! Farkında Ol” konulu seminer düzenlendi. VM Medical Park Mersin Hastanesi ve Mersin Rotary Kulübü iş birliğiyle düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Ayşegül Özdemir meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yaparak, erken tanıyı sağlayan en önemli özelliğin farkındalık olduğunu söyledi. 40 yaşından sonra risk artıyor Meme kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayşegül Özdemir, “Meme kanseri her yaşta görülebilir ama 40 yaşından itibaren yaşla doğru orantılı şekilde giderek artar. Her meme kanserinden biri 40-49 yaş aralığında ve tanı koyduğumuz her 100 kadından 95’i ailesindeki ilk vaka” dedi. 1 cm’e kadar elle hmek zor Meme kanserinin erken teşhis konulduğunda tamamen kurtulabilecek bir kanser türü olduğuna işaret eden Özdemir, şunları söyledi: “Meme kanseri önlenebilir bir hastalık değildir. Yaşam süresini ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu ise erken tanıdır. Bu nedenle kendi kendine muayeneyi hassas bir tarama yöntemi olarak görmemek mutlaka radyolojik muayeneyi yaptırmak gerekmektedir. 1 cm’ye kadar elinizle hissedemezsiniz bile. Kanser ile savaştan kayıpsız çıkmanın en güvenilir yolu, kanserin dolaşıma girmeden önce yakalanmasıdır. Önemli olan, olabildiğince erken teşhis edilmesi. Mesela ikinci evrede tanı koyulan bir kadın sıfır ve birinci evrelere göre daha şanssızdır fakat üçüncü evreye göre şansı daha yüksektir.” Senede bir kere meme taramasını atlamayın! Her kadının meme kanseri konusunda bilinçlenmesinin ve yılda bir mutlaka tarama testlerini yaptırması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayşegül Özdemir, “Ben radyolojik incelemelerinin ardından ‘Sizde kanser görmedim. Memeniz sağlam’ demem. ‘Şüpheli bir şey görmedim’ derim. İkisi arasında çok fark var. Kadında taramadan bir sene sonra meme kanserinden şüphelenilir ve kanser bulunabilir; bu yeni çıktı demek değildir. Ancak görebilecek hale gelmiştir. Onu için ‘senede bir kez’ diyoruz. Senede bir kontrol güvenli bir süredir” açıklamasında bulundu. Seminere, VM Medical Park Mersin Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Volkan Öztuna, VM Medical Park Mersin Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Egin ve doktorlar da katıldı  
VM Medical Park Mersin Hastanesi’nde meme kanseri farkındalık ayı çerçevesinde “Korkma! Farkında Ol” konulu seminer düzenlendi. Prof. Dr. Ayşegül Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde erken teşhisin önemi vurgulandı.

1-31 Ekim Meme Sağlığı Farkındalık Ayı'na özel olarak VM Medical Park Mersin Hastanesi Konferans Salonu'nda "Korkma! Farkında Ol” konulu seminer düzenlendi. VM Medical Park Mersin Hastanesi ve Mersin Rotary Kulübü iş birliğiyle düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Ayşegül Özdemir meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yaparak, erken tanıyı sağlayan en önemli özelliğin farkındalık olduğunu söyledi.

40 yaşından sonra risk artıyor

Meme kanserinin dünyada kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ayşegül Özdemir, “Meme kanseri her yaşta görülebilir ama 40 yaşından itibaren yaşla doğru orantılı şekilde giderek artar. Her meme kanserinden biri 40-49 yaş aralığında ve tanı koyduğumuz her 100 kadından 95’i ailesindeki ilk vaka” dedi.

1 cm’e kadar elle hmek zor

Meme kanserinin erken teşhis konulduğunda tamamen kurtulabilecek bir kanser türü olduğuna işaret eden Özdemir, şunları söyledi:

“Meme kanseri önlenebilir bir hastalık değildir. Yaşam süresini ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu ise erken tanıdır. Bu nedenle kendi kendine muayeneyi hassas bir tarama yöntemi olarak görmemek mutlaka radyolojik muayeneyi yaptırmak gerekmektedir. 1 cm’ye kadar elinizle hissedemezsiniz bile. Kanser ile savaştan kayıpsız çıkmanın en güvenilir yolu, kanserin dolaşıma girmeden önce yakalanmasıdır. Önemli olan, olabildiğince erken teşhis edilmesi. Mesela ikinci evrede tanı koyulan bir kadın sıfır ve birinci evrelere göre daha şanssızdır fakat üçüncü evreye göre şansı daha yüksektir.”

Senede bir kere meme taramasını atlamayın!

Her kadının meme kanseri konusunda bilinçlenmesinin ve yılda bir mutlaka tarama testlerini yaptırması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ayşegül Özdemir, “Ben radyolojik incelemelerinin ardından ‘Sizde kanser görmedim. Memeniz sağlam’ demem. ‘Şüpheli bir şey görmedim’ derim. İkisi arasında çok fark var. Kadında taramadan bir sene sonra meme kanserinden şüphelenilir ve kanser bulunabilir; bu yeni çıktı demek değildir. Ancak görebilecek hale gelmiştir. Onu için ‘senede bir kez’ diyoruz. Senede bir kontrol güvenli bir süredir” açıklamasında bulundu.

Seminere, VM Medical Park Mersin Hastanesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Volkan Öztuna, VM Medical Park Mersin Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Egin ve doktorlar da katıldı

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.