Mersin Metrosu'nun Maliyeti Gerçek Mi?... Mustafa Güler yazdı

03.07.2019 - 18:33, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Mersin Metrosu'nun Maliyeti Gerçek Mi?... Mustafa Güler yazdı

En düşük bedel olan 1 Km. si 50 milyon Dolar ı baz alırsak, 18.8 Km. metro güzergahımızın yaklaşık maliyeti 940 milyon dolar olup, yaklaşık 5.3 milyar Tl. eder. Yani sapma iki katı. Çok şirin görülüyor.

Son günlerde yeniden Mersin Metro su yoğun biçimde tartışılıyor.   26.02.2019 günü Sayın Kocamaz ın katılımıyla yapılan sunumda, “Mersin Metrosunun ihaleye hazır olduğunu, Serbest Bölge Mezitli arası 18.85 Km uzunluğu ve 15 durakla tamamlanacaktır.” denildi Tamamı yer altında geçeceği söylenen Metro, ihale edilirse, 2023 yılında tamamlanması öngörülmektedir.    Metro, Mersin Serbest Bölge den başlayarak, Tren Garı yanından, İstiklal Caddesini takiben, GMK Bulvarından Mezitli Soli Kavşağından sonra Cumhuriyet İstasyonun da bitecektir.   Bu hattın en önemli sorunu İstiklal Cad. 25 metre genişliğinde olup, dar ve yapılaşması bitmiştir. Devamında ki GMK Bulvarlarında genişlik 35 mt. Olmakla beraber, orada da yapılaşma tamamlanmış ve dar bir koridor oluşturmaktadır.    Ayrıca, yer altı geçişleri deniz seviyesinin altında olup daha ciddi bir maliyet oluşturmasıdır. Yapılan açıklamaya göre 18.8 Km. uzunluğundaki metro hattı 2.5 milyar tl.ye mal olacaktır. 1 Km lik hat maliyeti, 133 milyon Türk lirası olup 23 500 000 Dolardır.   Halbuki, hafif raylı sistem olarak yapılan Konya da 1 Km. si 25.675 000 EURO ya, Gaziantep te 15 Milyon EURO ya mal olurken, bizim yer altı geçişli tünel in 1 Km si 23.5 milyon Dolardır. Buna elbette sevinmek gerekir. Eğer doğruysa?   Çünkü Kadıköy- Kartal metrosu 1 Km. si 78 milyon Dolar a mal olurken, En düşük olan İzmir 1. Etap Metrosunun 1 Km maliyeti 50 milyon dolardır.   En düşük bedel olan 1 Km. si 50 milyon Dolar ı baz alırsak, 18.8 Km. metro güzergahımızın yaklaşık maliyeti 940 milyon dolar olup, yaklaşık 5.3 milyar Tl. eder. Yani sapma iki katı. Çok şirin görülüyor. Proje hazırlanışındaki süre mucizesi, asıl maliyetinde gösterilmiş.   Gelin bir beyin jimnastiği yapalım. Eğer Metro hattı yer altından öngörülen hattan giderse kentin nüfusunun 1/3 den daha azını taşıyacaktır. Halbuki GMK Bulvarı- Okan Merzeci hattını kullanırsak, yer altına girmemize gerek kalmadan, yarı fiyat, yarı maliyet ve yarı zamanda hafif raylı sistem ile tamamlarız. Ayrıca 2 katı nüfus a hitap ederiz. Sadece yolcular kuzey –güney aksında 100- 200 metre yürümek yerine en fazla 500 veya 700 metre yürüyecek.   Hafif raylı sistem yine Mersin Serbest Bölgeden başlayacak. D-400 de devam ederek Ayanların eski fabrikası civarından Akellerin Deposunun önünde Okan Merzeci Bulvarına girerek Batıya devam edecektir. Mersin Metro Projesi yeterince tartışmaya açılmadı. Otel sunumunda olduğu gibi fotoğraflar gösterilerek şirinlik yapıldı. Meclis üyeleri Dosyasını görmedi. Ulaştırma Mastır Planı da gösterilmedi.   Halbuki Meclisler kent Parlamentosudur. Kent sorunlarının görüşülmesi ve karara bağlanmasının yeridir. Gündem belgeleri Meclis üyelerine verilmezse, yeterince fikir sahibi olamaz ve kararlar çiğ kalır. Umarım Mersin Metro Dosyası yeniden Mecliste görüşülüp, daha gerçekçi kararlar alınır.   03.07.2019                                                                                               Mustafa Güler                           
En düşük bedel olan 1 Km. si 50 milyon Dolar ı baz alırsak, 18.8 Km. metro güzergahımızın yaklaşık maliyeti 940 milyon dolar olup, yaklaşık 5.3 milyar Tl. eder. Yani sapma iki katı. Çok şirin görülüyor.

Son günlerde yeniden Mersin Metro su yoğun biçimde tartışılıyor.

 

26.02.2019 günü Sayın Kocamaz ın katılımıyla yapılan sunumda, “Mersin Metrosunun ihaleye hazır olduğunu, Serbest Bölge Mezitli arası 18.85 Km uzunluğu ve 15 durakla tamamlanacaktır.” denildi

Tamamı yer altında geçeceği söylenen Metro, ihale edilirse, 2023 yılında tamamlanması öngörülmektedir. 

 

Metro, Mersin Serbest Bölge den başlayarak, Tren Garı yanından, İstiklal Caddesini takiben, GMK Bulvarından Mezitli Soli Kavşağından sonra Cumhuriyet İstasyonun da bitecektir.

 

Bu hattın en önemli sorunu İstiklal Cad. 25 metre genişliğinde olup, dar ve yapılaşması bitmiştir. Devamında ki GMK Bulvarlarında genişlik 35 mt. Olmakla beraber, orada da yapılaşma tamamlanmış ve dar bir koridor oluşturmaktadır. 

 

Ayrıca, yer altı geçişleri deniz seviyesinin altında olup daha ciddi bir maliyet oluşturmasıdır.

Yapılan açıklamaya göre 18.8 Km. uzunluğundaki metro hattı 2.5 milyar tl.ye mal olacaktır. 1 Km lik hat maliyeti, 133 milyon Türk lirası olup 23 500 000 Dolardır.

 

Halbuki, hafif raylı sistem olarak yapılan Konya da 1 Km. si 25.675 000 EURO ya, Gaziantep te 15 Milyon EURO ya mal olurken, bizim yer altı geçişli tünel in 1 Km si 23.5 milyon Dolardır. Buna elbette sevinmek gerekir.

Eğer doğruysa?

 

Çünkü Kadıköy- Kartal metrosu 1 Km. si 78 milyon Dolar a mal olurken,

En düşük olan İzmir 1. Etap Metrosunun 1 Km maliyeti 50 milyon dolardır.

 

En düşük bedel olan 1 Km. si 50 milyon Dolar ı baz alırsak, 18.8 Km. metro güzergahımızın yaklaşık maliyeti 940 milyon dolar olup, yaklaşık 5.3 milyar Tl. eder. Yani sapma iki katı. Çok şirin görülüyor.

Proje hazırlanışındaki süre mucizesi, asıl maliyetinde gösterilmiş.

 

Gelin bir beyin jimnastiği yapalım. Eğer Metro hattı yer altından öngörülen hattan giderse kentin nüfusunun 1/3 den daha azını taşıyacaktır.

Halbuki GMK Bulvarı- Okan Merzeci hattını kullanırsak, yer altına girmemize gerek kalmadan, yarı fiyat, yarı maliyet ve yarı zamanda hafif raylı sistem ile tamamlarız.

Ayrıca 2 katı nüfus a hitap ederiz. Sadece yolcular kuzey –güney aksında 100- 200 metre yürümek yerine en fazla 500 veya 700 metre yürüyecek.

 

Hafif raylı sistem yine Mersin Serbest Bölgeden başlayacak. D-400 de devam ederek Ayanların eski fabrikası civarından Akellerin Deposunun önünde Okan Merzeci Bulvarına girerek Batıya devam edecektir.

Mersin Metro Projesi yeterince tartışmaya açılmadı. Otel sunumunda olduğu gibi fotoğraflar gösterilerek şirinlik yapıldı. Meclis üyeleri Dosyasını görmedi.

Ulaştırma Mastır Planı da gösterilmedi.

 

Halbuki Meclisler kent Parlamentosudur. Kent sorunlarının görüşülmesi ve karara bağlanmasının yeridir. Gündem belgeleri Meclis üyelerine verilmezse, yeterince fikir sahibi olamaz ve kararlar çiğ kalır.

Umarım Mersin Metro Dosyası yeniden Mecliste görüşülüp, daha gerçekçi kararlar alınır.   03.07.2019

                                                                                             

Mustafa Güler

                          

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.