Mersin Tarımının Can Damarı

Ekonomi 02.09.2019 - 23:13, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Mersin Tarımının Can Damarı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre Dünya narenciye üretimi 146 milyon ton seviyesindedir. Türkiye ise 4.9 milyon tonluk üretim miktarı ile Avrupa'nın 2. ve Dünya'nın 7. en önemli üreticisi konumundadır

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre Dünya narenciye üretimi 146 milyon ton seviyesindedir. Türkiye ise 4.9 milyon tonluk üretim miktarı ile Avrupa'nın 2. ve Dünya'nın 7. en önemli üreticisi konumundadır.   Diğer yandan; ülkemizde üretilen narenciyenin yüzde 41'i ihracata konu olmaktadır. Türkiye 2 milyon tonluk ihracat hacmi ile Dünyanın en fazla narenciye ihraç eden 3. ülkesidir.   Ülkemize narenciyede hem üretim hem de ihracat açısından bu konumu kazandıran illerin başında ise Mersin gelmektedir.   1. Türkiye narenciye üretiminin yüzde 25’i Mersinde yapılıyor.   Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2018 yılında ülkemizde 4.9 milyon ton narenciye üretimi gerçekleşti. Mersin ise 1 milyon 215 bin tonluk hacim ile bu miktarın dörtte birlik bölümünü karşılamaktadır.   2. Ülkemiz limon üretiminin yüzde 60'ını Mersin gerçekleştirmektedir.   2018 yılında Türkiye'de 1 milyon 100 bin limon üretimi yapılmıştır. Mersin, 656 bin tonluk üretim hacmi ile ülkemiz limon üretiminin yüzde 60'ını sağlamaktadır.   3. Türkiye narenciye ihracatının yüzde 37'sini Mersin karşılamaktadır.   Ülkemiz geçtiğimiz yıl 2 milyon ton düzeyinde narenciye ihraç etti. Bunun yüzde 37'lik bölümü olan 756 bin tonu ise Mersin'li firmalar gerçekleştirdi. Bunun karşılığında 349 milyon dolar ihracat geliri elde edildi.   4. Mersin'in tüm ihracat gelirinin yüzde 20'si sadece narenciyeden gelmektedir.   Kentimiz 2018 yılında 1 milyar 727 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Narenciye ise bu gelirin oluşturan en önemli ihraç kalemi olarak ön plana çıktı. Narenciyeden elde edilen 349 milyon dolar, Mersin'in toplam ihracat gelirinin beşte birini oluşturmaktadır.   5. Mersin'in yaş meyve üretiminin yüzde 46'sı ve ihracatının yüzde 77'si narenciyedir.   Türkiye'nin en fazla yaş meyve üretimi ve ihracatı yapan kenti Mersin'dir. İlimize bu konumu sağlayan ürün grubu ise narenciyedir. Kentimizin ürettiği 2 milyon 622 bin tonluk yaş meyvenin 1 milyon 215 bin tonu ve 985 bin tonluk ihracatının 756 bin tonu narenciyedir. Haber Borsası  
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre Dünya narenciye üretimi 146 milyon ton seviyesindedir. Türkiye ise 4.9 milyon tonluk üretim miktarı ile Avrupa'nın 2. ve Dünya'nın 7. en önemli üreticisi konumundadır

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayınlanan verilere göre Dünya narenciye üretimi 146 milyon ton seviyesindedir. Türkiye ise 4.9 milyon tonluk üretim miktarı ile Avrupa'nın 2. ve Dünya'nın 7. en önemli üreticisi konumundadır.

 

Diğer yandan; ülkemizde üretilen narenciyenin yüzde 41'i ihracata konu olmaktadır. Türkiye 2 milyon tonluk ihracat hacmi ile Dünyanın en fazla narenciye ihraç eden 3. ülkesidir.

 

Ülkemize narenciyede hem üretim hem de ihracat açısından bu konumu kazandıran illerin başında ise Mersin gelmektedir.

 

1. Türkiye narenciye üretiminin yüzde 25’i Mersinde yapılıyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2018 yılında ülkemizde 4.9 milyon ton narenciye üretimi gerçekleşti. Mersin ise 1 milyon 215 bin tonluk hacim ile bu miktarın dörtte birlik bölümünü karşılamaktadır.

 

2. Ülkemiz limon üretiminin yüzde 60'ını Mersin gerçekleştirmektedir.

 

2018 yılında Türkiye'de 1 milyon 100 bin limon üretimi yapılmıştır. Mersin, 656 bin tonluk üretim hacmi ile ülkemiz limon üretiminin yüzde 60'ını sağlamaktadır.

 

3. Türkiye narenciye ihracatının yüzde 37'sini Mersin karşılamaktadır.

 

Ülkemiz geçtiğimiz yıl 2 milyon ton düzeyinde narenciye ihraç etti. Bunun yüzde 37'lik bölümü olan 756 bin tonu ise Mersin'li firmalar gerçekleştirdi. Bunun karşılığında 349 milyon dolar ihracat geliri elde edildi.

 

4. Mersin'in tüm ihracat gelirinin yüzde 20'si sadece narenciyeden gelmektedir.

 

Kentimiz 2018 yılında 1 milyar 727 milyon dolar ihracat geliri elde etti. Narenciye ise bu gelirin oluşturan en önemli ihraç kalemi olarak ön plana çıktı. Narenciyeden elde edilen 349 milyon dolar, Mersin'in toplam ihracat gelirinin beşte birini oluşturmaktadır.

 

5. Mersin'in yaş meyve üretiminin yüzde 46'sı ve ihracatının yüzde 77'si narenciyedir.

 

Türkiye'nin en fazla yaş meyve üretimi ve ihracatı yapan kenti Mersin'dir. İlimize bu konumu sağlayan ürün grubu ise narenciyedir. Kentimizin ürettiği 2 milyon 622 bin tonluk yaş meyvenin 1 milyon 215 bin tonu ve 985 bin tonluk ihracatının 756 bin tonu narenciyedir.

Haber Borsası

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.