Nükleeri de lisesini de Mersin’de istemiyoruz

18.04.2019 - 20:46, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Nükleeri de lisesini de Mersin’de istemiyoruz

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Dünya nükleer enerjinin zararlı olduğu gerçeği üzerine fikir birliğine varmıştır. Türkiye’de, özellikle Mersin’de Nükleer Meslek Lisesi açılması söylemi ürkütücüdür. Mersin’de ve Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santralini de okulunu da istemiyoruz” dedi.

Basında yer alan ‘Nükleer Meslek Lisesi kurulacak’ açıklamalarının ardından, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve parti yöneticileri, söz konusu okulun Mersin’de kurulmasını istediklerini belirtmişlerdir. Söz konusu açıklamalara tepki gösteren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Dünya nükleer enerjinin zararlı olduğu gerçeği üzerine fikir birliğine varmıştır. Türkiye’de, özellikle Mersin’de Nükleer Meslek Lisesi açılması söylemi ürkütücüdür. Mersin’de ve Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santralini de okulunu da istemiyoruz” dedi. Söz konusu talepleri doğru bulmadığının altını çizen Başkan Tarhan, “Yapılan araştırmalarda toplumumuzun tamamına yakınının nükleer santrale karşı olduğu ortaya çıkmaktadır. Buna rağmen bazı sivil toplum örgütü ve parti temsilcilerinin, nükleeri masum gösteren açıklamalar yapmaları doğru değildir. Özellikle son dönemde artan işsizlik rakamları da kullanılarak, bunun bir fırsat olarak gösterilmeye çalışılması son derece yanlıştır” şeklinde açıklama yaptı. BİR AN ÖNCE BU FİKİRDEN VAZGEÇİLMELİDİR Mersinliler olarak kente karşı sorumluluklarının olduğunu dile getiren Başkan Tarhan, “Biz Mersinimizi daha yaşanabilir ve insanların mutlu olduğu bir kent yapma çabasındayız. Buna rağmen özellikle turizm ve tarım alanında kenti çok gerilere götürecek açıklamalar sağlıklı değildir. Akkuyu'da inşaatı devam eden nükleer santralin çevresel ve sosyal riskleri şimdiden ortaya çıkmaya başlamıştır. İnşaat alanı ve yakın bölgelerde neredeyse hiçbir ağaç kalmamıştır. Bu bölgeler adeta talan edilmiştir. Aynı bozulma, santralin faaliyete geçmesi durumunda denizlerimizde ve soluduğumuz havada da yaşanacaktır. Bir an önce bu fikirden vazgeçilmelidir” diye konuştu. BU PROJE ÜLKEMİZİ DAHA ÇOK DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRMEKTEDİR Yenilenebilir enerji kaynakları yerine,  zararları kesin olarak ispatlanan ve olası kaza durumunda etkileri onlarca yıl sürecek olan Nükleer Santralin kurulmasına karşı olduklarını ifade eden Başkan Tarhan, “Nükleer Güç Santralleri (NGS) projeleri Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için yapılan projeler değildir. Dahası nükleer santraller yapılması halinde Türkiye’yi daha çok dışa bağımlı hale getirecek projelerdir. Bu nedenle Türkiye derhal NGS projelerinden vazgeçmelidir. Yapılması gereken gelişmiş tüm ülkelerde olduğu gibi Nükleer programlardan vazgeçmektir. Onun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına kaynak aktarımı sağlanmalıdır. Tüm gücümüzü;  çevremizi, ormanlarımızı, havamızı, suyumuzu ve doğamızı korumaya harcamalıyız” şeklinde açıklama yaparak, ‘Nükleer Lise’nin Mersin’de kurulmasına söylemlerine karşı duruş sergiledi.
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Dünya nükleer enerjinin zararlı olduğu gerçeği üzerine fikir birliğine varmıştır. Türkiye’de, özellikle Mersin’de Nükleer Meslek Lisesi açılması söylemi ürkütücüdür. Mersin’de ve Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santralini de okulunu da istemiyoruz” dedi.

Basında yer alan ‘Nükleer Meslek Lisesi kurulacak’ açıklamalarının ardından, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve parti yöneticileri, söz konusu okulun Mersin’de kurulmasını istediklerini belirtmişlerdir. Söz konusu açıklamalara tepki gösteren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Dünya nükleer enerjinin zararlı olduğu gerçeği üzerine fikir birliğine varmıştır. Türkiye’de, özellikle Mersin’de Nükleer Meslek Lisesi açılması söylemi ürkütücüdür. Mersin’de ve Türkiye’nin hiçbir yerinde nükleer santralini de okulunu da istemiyoruz” dedi.

Söz konusu talepleri doğru bulmadığının altını çizen Başkan Tarhan, “Yapılan araştırmalarda toplumumuzun tamamına yakınının nükleer santrale karşı olduğu ortaya çıkmaktadır. Buna rağmen bazı sivil toplum örgütü ve parti temsilcilerinin, nükleeri masum gösteren açıklamalar yapmaları doğru değildir. Özellikle son dönemde artan işsizlik rakamları da kullanılarak, bunun bir fırsat olarak gösterilmeye çalışılması son derece yanlıştır” şeklinde açıklama yaptı.

BİR AN ÖNCE BU FİKİRDEN VAZGEÇİLMELİDİR

Mersinliler olarak kente karşı sorumluluklarının olduğunu dile getiren Başkan Tarhan, “Biz Mersinimizi daha yaşanabilir ve insanların mutlu olduğu bir kent yapma çabasındayız. Buna rağmen özellikle turizm ve tarım alanında kenti çok gerilere götürecek açıklamalar sağlıklı değildir. Akkuyu'da inşaatı devam eden nükleer santralin çevresel ve sosyal riskleri şimdiden ortaya çıkmaya başlamıştır. İnşaat alanı ve yakın bölgelerde neredeyse hiçbir ağaç kalmamıştır. Bu bölgeler adeta talan edilmiştir. Aynı bozulma, santralin faaliyete geçmesi durumunda denizlerimizde ve soluduğumuz havada da yaşanacaktır. Bir an önce bu fikirden vazgeçilmelidir” diye konuştu.

BU PROJE ÜLKEMİZİ DAHA ÇOK DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRMEKTEDİR

Yenilenebilir enerji kaynakları yerine,  zararları kesin olarak ispatlanan ve olası kaza durumunda etkileri onlarca yıl sürecek olan Nükleer Santralin kurulmasına karşı olduklarını ifade eden Başkan Tarhan, “Nükleer Güç Santralleri (NGS) projeleri Türkiye’nin enerji açığını kapatmak için yapılan projeler değildir. Dahası nükleer santraller yapılması halinde Türkiye’yi daha çok dışa bağımlı hale getirecek projelerdir. Bu nedenle Türkiye derhal NGS projelerinden vazgeçmelidir. Yapılması gereken gelişmiş tüm ülkelerde olduğu gibi Nükleer programlardan vazgeçmektir. Onun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına kaynak aktarımı sağlanmalıdır. Tüm gücümüzü;  çevremizi, ormanlarımızı, havamızı, suyumuzu ve doğamızı korumaya harcamalıyız” şeklinde açıklama yaparak, ‘Nükleer Lise’nin Mersin’de kurulmasına söylemlerine karşı duruş sergiledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.