Özdemir,'Sebze ve Meyvede Ton Başına İhraç Fiyatımızı Artırabiliriz'

02.06.2021 - 14:23, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:42
 

Özdemir,'Sebze ve Meyvede Ton Başına İhraç Fiyatımızı Artırabiliriz'

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, sebze ve meyve ihracatında rekabet gücünün ve ülke ekonomisine olan katkısının arttırılmasının hedeflenen eylem planı çerçevesinde mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Özdemir, sebze ve meyve ihracatını değerlendirdiği açıklamasında "Ülkemiz tarımı ve ekonomisi açısından sebze ve meyve sektörünün önemi çok büyük. FAO (2019) verilerine göre Türkiye dünya sebze üretiminde dördüncü, meyvede altıncı sırada yer alıyor. İhracatta ise ülkemiz miktar olarak meyvede sekizinci, sebzede dokuzuncudur. Kayısı, incir ve ayvanın hem üretiminde hem de ihracatında lider pozisyondayız.   Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre ülkemiz tarımsal ihracatının yüzde 30’u (5,8 milyar dolar) yaş sebze ve meyve, sebze-meyve mamulleri ile kuru meyve ve mamullerinden oluşuyor." dedi   Daha Ucuza Satıyoruz   Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, bu ürünlerin satışı konusunda önemli bir noktanın da altını çizerek, "Sebze ve meyve ihracatının artması Türkiye açısından önemli ancak ihraç edilen ürünlerin değerine satılması da oldukça önem taşıyor. Ülkemiz ise ihracat yapabilmek ve mevcut pazarlarını koruyabilmek için rekabet içerisinde olduğu ülkelere kıyasla daha ucuza sebze ve meyve satıyor.   Örneğin ülkemizin ihracatta lider olduğu incirden ton başına 3.304 dolar kazanıyoruz. İkinci sırada bulunan Afganistan ise 7.091 dolar kazanıyor. Benzer şekilde yaş kayısıdan ton başına gelirimiz 860 dolar. Oysa İtalya 2.086, İspanya 1.732, İtalya 1.329 ve Özbekistan 1.160 dolar gelir elde ediyor.   Tarımsal ihracatımızda bir diğer önemli ürün olan domatesi ton başına 567 dolara ihraç ediyoruz. Fakat Hollanda 1.777, İspanya 1.345, Fas 1.215 ve Meksika 1.164 dolara ihraç ediyor." dedi   Katma Değer Farkı   Özdemir, her sektörde olduğu gibi sebze ve meyve sektöründe kg başına katma değeri yüksek kılmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Örneğin sofralık portakaldan dünya genelinde ton başına ortalama 619 dolar kazanç sağlanırken, portakal suyu ihracatında bu rakam yüzde 63 artarak 1.010 dolara yükselmektedir.   Elma sadece meyve olarak ihraç edildiğinde dünya genelinde ton başına ortalama 834 dolar gelir oluşurken, kurutulmuş olarak ihracında bu rakam yaklaşık üç kat artarak 2.314 dolara çıkmaktadır." dedi   Eylem Planları Dirayetle Uygulanmalı   Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir  önümüzdeki süreçte sebze ve meyve sektöründe miktar olarak sahip olunan güçlü pozisyona değer olarak da ulaşılabileceğini ifade ederek, "Bu bağlamda sektörümüze daha da güçlü bir ihracat perspektifi kazandırarak, ülke ekonomisine katkısının artmasına odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.   3. Tarım Şurası Sonuç Bildirgesi, Ekonomi Reform Paketi, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve 11. Kalkınma Programında markalaşma, katma değerli üretim, yeni pazarlara açılma, ihracatın tabana yayılması ve ihracatta rekabet gücünün artırılması ile ilgili oldukça doğru belirlenmiş hedefler var.   Bu hedeflere yönelik eylem planları takvimine uygun, istikrarlı ve dirayetli bir şekilde uygulandığı takdirde sebze ve meyve sektöründe arzu ettiğimiz dönüşümü gerçekleştirebileceğimiz kanısındayım." dedi    
Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, sebze ve meyve ihracatında rekabet gücünün ve ülke ekonomisine olan katkısının arttırılmasının hedeflenen eylem planı çerçevesinde mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Özdemir, sebze ve meyve ihracatını değerlendirdiği açıklamasında "Ülkemiz tarımı ve ekonomisi açısından sebze ve meyve sektörünün önemi çok büyük. FAO (2019) verilerine göre Türkiye dünya sebze üretiminde dördüncü, meyvede altıncı sırada yer alıyor. İhracatta ise ülkemiz miktar olarak meyvede sekizinci, sebzede dokuzuncudur. Kayısı, incir ve ayvanın hem üretiminde hem de ihracatında lider pozisyondayız.

 

Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre ülkemiz tarımsal ihracatının yüzde 30’u (5,8 milyar dolar) yaş sebze ve meyve, sebze-meyve mamulleri ile kuru meyve ve mamullerinden oluşuyor." dedi

 

Daha Ucuza Satıyoruz

 

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, bu ürünlerin satışı konusunda önemli bir noktanın da altını çizerek, "Sebze ve meyve ihracatının artması Türkiye açısından önemli ancak ihraç edilen ürünlerin değerine satılması da oldukça önem taşıyor. Ülkemiz ise ihracat yapabilmek ve mevcut pazarlarını koruyabilmek için rekabet içerisinde olduğu ülkelere kıyasla daha ucuza sebze ve meyve satıyor.

 

Örneğin ülkemizin ihracatta lider olduğu incirden ton başına 3.304 dolar kazanıyoruz. İkinci sırada bulunan Afganistan ise 7.091 dolar kazanıyor. Benzer şekilde yaş kayısıdan ton başına gelirimiz 860 dolar. Oysa İtalya 2.086, İspanya 1.732, İtalya 1.329 ve Özbekistan 1.160 dolar gelir elde ediyor.

 

Tarımsal ihracatımızda bir diğer önemli ürün olan domatesi ton başına 567 dolara ihraç ediyoruz. Fakat Hollanda 1.777, İspanya 1.345, Fas 1.215 ve Meksika 1.164 dolara ihraç ediyor." dedi

 

Katma Değer Farkı

 

Özdemir, her sektörde olduğu gibi sebze ve meyve sektöründe kg başına katma değeri yüksek kılmanın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, "Örneğin sofralık portakaldan dünya genelinde ton başına ortalama 619 dolar kazanç sağlanırken, portakal suyu ihracatında bu rakam yüzde 63 artarak 1.010 dolara yükselmektedir.

 

Elma sadece meyve olarak ihraç edildiğinde dünya genelinde ton başına ortalama 834 dolar gelir oluşurken, kurutulmuş olarak ihracında bu rakam yaklaşık üç kat artarak 2.314 dolara çıkmaktadır." dedi

 

Eylem Planları Dirayetle Uygulanmalı

 

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö.Abdullah Özdemir  önümüzdeki süreçte sebze ve meyve sektöründe miktar olarak sahip olunan güçlü pozisyona değer olarak da ulaşılabileceğini ifade ederek, "Bu bağlamda sektörümüze daha da güçlü bir ihracat perspektifi kazandırarak, ülke ekonomisine katkısının artmasına odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.

 

3. Tarım Şurası Sonuç Bildirgesi, Ekonomi Reform Paketi, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve 11. Kalkınma Programında markalaşma, katma değerli üretim, yeni pazarlara açılma, ihracatın tabana yayılması ve ihracatta rekabet gücünün artırılması ile ilgili oldukça doğru belirlenmiş hedefler var.

 

Bu hedeflere yönelik eylem planları takvimine uygun, istikrarlı ve dirayetli bir şekilde uygulandığı takdirde sebze ve meyve sektöründe arzu ettiğimiz dönüşümü gerçekleştirebileceğimiz kanısındayım." dedi

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.