Özyiğit ‘Basın Hürriyeti Tam Olarak Kullanılamıyor’

23.07.2019 - 22:06, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Özyiğit ‘Basın Hürriyeti Tam Olarak Kullanılamıyor’

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yasalarımıza göre basın hürdür, sansür edilemez. Ama uygulamada basın hürriyeti tam olarak kullanılamamaktadır. Türkiye çok uzun süredir en fazla tutuklu gazeteci bulunan ülkeler arasında. Davalar, soruşturmalar gazetecilere uygulanan sansürün bir diğer şeklidir” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Türk basınında sansürün kaldırılışının 111. Yılını ve 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı. Osmanlı’nın son dönemlerinde gazetelerin yoğun bir baskı altına alındığını, sansürün devlet memurları eliyle, resmen uygulandığını kaydeden  Abdullah Özyiğit, “24 Temmuz 1908 günü gazeteciler, hazırladıkları gazetelerini Saray memurlarına göndermediler. O gün gazeteler herhangi bir memur denetimi ve sansür olmadan çıktı. O günden bu yana ülkemizde gazeteler, zaman zaman daralsa da bir hürriyet alanında yayınlarını sürdürdüler” dedi.   Abdullah Özyiğit, Türkiye tarihinde farklı dönemlerde siyasal iktidarların basını resmi sansür altına almayı denediğini, ancak köklü bir mücadele geleneği bulunan Türk basınının sansür altına alınamadığını ifade etti.   Başkan Özyiğit, “Fakat bazı ara dönemlerde basınımız gayriresmi sansür karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştır. Yasalarımıza göre basın hürdür, sansür edilemez. Ama uygulamada basın hürriyeti tam olarak kullanılamamaktadır. Türkiye çok uzun süredir en fazla tutuklu gazeteci bulunan ülkeler arasında. Tutuklu gazeteci sayısı bugün 100’ün üzerinde. Hakkında çeşitli gerekçelerle dava açılan, yurtdışına çıkış yasağı konulan, basın kartı alma hakkı engellenen, sahada görev yapması engellenen gazeteci sayısı ise binlerle ifade ediliyor. Davalar, soruşturmalar gazetecilere uygulanan sansürün bir diğer şeklidir” dedi.   Gazetecilerin özgürce çalışmasının önündeki bir diğer engelin de işsizlik tehdidi olduğuna işaret eden Özyiğit, özellikle muhalif gazetecilerin uzun süre işsiz bırakıldığını vurguladı. Özyiğit, ekonomik sorunlar nedeniyle yaygın gazetelerinin birçoğunun küçülmeye gittiğine, yerel basının ise adeta yaşam savaşı verdiğine dikkat çekti ve ekonomik sorunların da, basın hürriyeti üzerindeki tehditlerden biri olduğunu vurguladı.   Başkan Özyiğit, “Basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü ve Basın Bayramı’nı gerçek anlamda kutlayabileceğimiz, gazetecilerin tutuklanma, davaya ve soruşturmaya uğrama, işsiz bırakılma korkuları yaşamadığı, basın hürriyetinin tam anlamıyla hayat bulduğu, gazetecilerin işsiz kalmadığı bir geleceği hep birlikte kuracağımıza olan inancımla gazetecilerin bu özel gününü ve bayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yasalarımıza göre basın hürdür, sansür edilemez. Ama uygulamada basın hürriyeti tam olarak kullanılamamaktadır. Türkiye çok uzun süredir en fazla tutuklu gazeteci bulunan ülkeler arasında. Davalar, soruşturmalar gazetecilere uygulanan sansürün bir diğer şeklidir” dedi.

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Türk basınında sansürün kaldırılışının 111. Yılını ve 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladı.

Osmanlı’nın son dönemlerinde gazetelerin yoğun bir baskı altına alındığını, sansürün devlet memurları eliyle, resmen uygulandığını kaydeden  Abdullah Özyiğit, “24 Temmuz 1908 günü gazeteciler, hazırladıkları gazetelerini Saray memurlarına göndermediler. O gün gazeteler herhangi bir memur denetimi ve sansür olmadan çıktı. O günden bu yana ülkemizde gazeteler, zaman zaman daralsa da bir hürriyet alanında yayınlarını sürdürdüler” dedi.

 

Abdullah Özyiğit, Türkiye tarihinde farklı dönemlerde siyasal iktidarların basını resmi sansür altına almayı denediğini, ancak köklü bir mücadele geleneği bulunan Türk basınının sansür altına alınamadığını ifade etti.

 

Başkan Özyiğit, “Fakat bazı ara dönemlerde basınımız gayriresmi sansür karşısında geri adım atmak zorunda kalmıştır. Yasalarımıza göre basın hürdür, sansür edilemez. Ama uygulamada basın hürriyeti tam olarak kullanılamamaktadır. Türkiye çok uzun süredir en fazla tutuklu gazeteci bulunan ülkeler arasında. Tutuklu gazeteci sayısı bugün 100’ün üzerinde. Hakkında çeşitli gerekçelerle dava açılan, yurtdışına çıkış yasağı konulan, basın kartı alma hakkı engellenen, sahada görev yapması engellenen gazeteci sayısı ise binlerle ifade ediliyor. Davalar, soruşturmalar gazetecilere uygulanan sansürün bir diğer şeklidir” dedi.

 

Gazetecilerin özgürce çalışmasının önündeki bir diğer engelin de işsizlik tehdidi olduğuna işaret eden Özyiğit, özellikle muhalif gazetecilerin uzun süre işsiz bırakıldığını vurguladı. Özyiğit, ekonomik sorunlar nedeniyle yaygın gazetelerinin birçoğunun küçülmeye gittiğine, yerel basının ise adeta yaşam savaşı verdiğine dikkat çekti ve ekonomik sorunların da, basın hürriyeti üzerindeki tehditlerden biri olduğunu vurguladı.

 

Başkan Özyiğit, “Basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü ve Basın Bayramı’nı gerçek anlamda kutlayabileceğimiz, gazetecilerin tutuklanma, davaya ve soruşturmaya uğrama, işsiz bırakılma korkuları yaşamadığı, basın hürriyetinin tam anlamıyla hayat bulduğu, gazetecilerin işsiz kalmadığı bir geleceği hep birlikte kuracağımıza olan inancımla gazetecilerin bu özel gününü ve bayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.