Son Atlayış: 29 Ekim 1936... Ömer Çelikaslan yazdı

30.10.2018 - 01:21, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Son Atlayış: 29 Ekim 1936... Ömer Çelikaslan yazdı

İstikbali Göklerde arayan hayatın kısa öyküsü…Vecihi Hürkuş ve eniştesi Binbaşı Bedri, kurtuluş savaşına katılmak üzere Anadolu’ya geçerler ve çarpışmalar esnasında Binbaşı Bedri şehit olur.

İstikbali Göklerde arayan hayatın kısa öyküsü…  Vecihi Hürkuş ve eniştesi Binbaşı Bedri, kurtuluş savaşına katılmak üzere Anadolu’ya geçerler ve çarpışmalar esnasında Binbaşı Bedri şehit olur. Vecihi Hürkuş’un kız kardeşi Remziye Hanım da 12 Ocak 1921 günü Eskişehir’de şehre ve istasyona bombalar atarak sivil halka saldıran Yunan uçakları tarafından henüz 23 yaşındayken şehit edilir. Genç kadın ardında üç çocuk bırakmıştı: Yedi yaşındaki kızı Nahit, iki yaşındaki Eribe ve bir yaşındaki Emel, minicik Emel’de Eskişehir’den kaçarken ölür. Nahit’in aklı eriyordu. Fakat Eribe anneannesini anne, dayısı Vecihi Hürkuş’u baba, yengesini de abla bilerek büyüdü. Durumu ancak Kadıköy’de ortaokula başlayınca öğrendi. Fakat yine de onlara anne, baba, abla demeye devam eder. Eribe’nin havacılıkla yakın teması, Vecihi Hürkuş’un 1932 – 1934 yılları arasında Kadıköy’deki “Vecihi Sivil Tayyare Okulu” uçaklarının kanatları altında dayıkızları Gönül, Sevim ve Perran ile oynarlarken başlar. 1936 yılının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Ankara hipodromunda, Eribe Hanım Rus Uzman Anohin tarafından kullanılan Guadron-59 tipi uçaktan Paraşütle atlamaya hazırlanıyordu. Atlayış yüksekliğine ulaşan uçağın kanadındaki karaltı uçaktan ayrılır ve düşmeye başlar o esnada Eribe uçaktan atlar ve paraşütü açmak için kabzayı defalarca çeker, olmayınca bu sefer yedek kabzayı çekmeye başlar yine olmaz…     600 m… 500 m… 400 m… derken artık 70 metre kalmıştır Ankara hipodromunda olan herkesin nefesi kesilmiş, koca meydan ölü bir sessizliğe gömülmüştü. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen neden uçakta sorun çıktı? neden paraşüt açılmadı? Gibi sorulara cevap bulunamadı… Eribe’yi yakından tanıyanlar, onun havacılığa olan büyük aşkını bilenler: “Bu kız yerden çok göğe ait “ derlerdi. Öyle de oldu. Genç kız, korkunç düşüşten yirmi bir saat sonra, uçak kazasında ölen ilk Türk kızı Mefharet Hakkı gibi henüz on yedi yaşındayken, 30 Ekim 1936 sabahı saat 06.10’da sonsuzluğa uçtu.   Tarihçi Ömer ÇELİKASLAN  
İstikbali Göklerde arayan hayatın kısa öyküsü…Vecihi Hürkuş ve eniştesi Binbaşı Bedri, kurtuluş savaşına katılmak üzere Anadolu’ya geçerler ve çarpışmalar esnasında Binbaşı Bedri şehit olur.

İstikbali Göklerde arayan hayatın kısa öyküsü… 

Vecihi Hürkuş ve eniştesi Binbaşı Bedri, kurtuluş savaşına katılmak üzere Anadolu’ya geçerler ve çarpışmalar esnasında Binbaşı Bedri şehit olur.

Vecihi Hürkuş’un kız kardeşi Remziye Hanım da 12 Ocak 1921 günü Eskişehir’de şehre ve istasyona bombalar atarak sivil halka saldıran Yunan uçakları tarafından henüz 23 yaşındayken şehit edilir.

Genç kadın ardında üç çocuk bırakmıştı: Yedi yaşındaki kızı Nahit, iki yaşındaki Eribe ve bir yaşındaki Emel, minicik Emel’de Eskişehir’den kaçarken ölür.

Nahit’in aklı eriyordu. Fakat Eribe anneannesini anne, dayısı Vecihi Hürkuş’u baba, yengesini de abla bilerek büyüdü. Durumu ancak Kadıköy’de ortaokula başlayınca öğrendi. Fakat yine de onlara anne, baba, abla demeye devam eder.

Eribe’nin havacılıkla yakın teması, Vecihi Hürkuş’un 1932 – 1934 yılları arasında Kadıköy’deki “Vecihi Sivil Tayyare Okulu” uçaklarının kanatları altında dayıkızları Gönül, Sevim ve Perran ile oynarlarken başlar.

1936 yılının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Ankara hipodromunda, Eribe Hanım Rus Uzman Anohin tarafından kullanılan Guadron-59 tipi uçaktan Paraşütle atlamaya hazırlanıyordu.

Atlayış yüksekliğine ulaşan uçağın kanadındaki karaltı uçaktan ayrılır ve düşmeye başlar o esnada Eribe uçaktan atlar ve paraşütü açmak için kabzayı defalarca çeker, olmayınca bu sefer yedek kabzayı çekmeye başlar yine olmaz…    

600 m… 500 m… 400 m… derken artık 70 metre kalmıştır Ankara hipodromunda olan herkesin nefesi kesilmiş, koca meydan ölü bir sessizliğe gömülmüştü.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen neden uçakta sorun çıktı? neden paraşüt açılmadı?

Gibi sorulara cevap bulunamadı…

Eribe’yi yakından tanıyanlar, onun havacılığa olan büyük aşkını bilenler: “Bu kız yerden çok göğe ait “ derlerdi.

Öyle de oldu. Genç kız, korkunç düşüşten yirmi bir saat sonra, uçak kazasında ölen ilk Türk kızı Mefharet Hakkı gibi henüz on yedi yaşındayken, 30 Ekim 1936 sabahı saat 06.10’da sonsuzluğa uçtu.

 

Tarihçi

Ömer ÇELİKASLAN

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.