Soru çok basit: 'Tekalif-i Milliye nedir?'... Tarihçi Ömer Çelikaslan yazdı

07.04.2020 - 12:52, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Soru çok basit: 'Tekalif-i Milliye nedir?'... Tarihçi Ömer Çelikaslan yazdı

Açıkçası son günlerde yaşananları tekrarlayıp canınızı sıkmaya niyetim yok. Malûm konu, dünya gündeminin birinci sırasındaki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanının açıklamalarında Tekalif-i Milliye’den bahsetmesi ve sonrasında, son birkaç saattir dostlarımın sürekli aynı soruyu bana yöneltmeleri, bu yazıyı yazmama vesile oldu. Soru çok basit: "Tekalif-i Milliye nedir?" Öncesini ve sonrasını uzun uzun anlatarak okuyan kişiyi sıkmaya pek niyetim yok aslında. Kısaca özetleyerek merakları gidermek doğru olacaktır. Anadolu tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için; Mustafa Kemal Paşa, kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak Tekalif-i Milliye Emirlerini yayınlatır. Ordunun, başta yiyecek ve içecek ihtiyacı bu şekilde karşılanacaktır. Halk bu çağrıya kulak verir ve bütün kaynaklarıyla destek olur. Ordunun güçlendirilmesinin yanı sıra halkın maddi ve manevi bütün varlığıyla Kurtuluş Savaşına destek vermesi ve katılmasıyla, Anadolu’nun yiğit insanları bir kez daha tarih yapar. Nihayetinde, Sakarya Savaşıyla düşman yenilgiye uğratılır. Tekalif-i Milliye emirlerinin başlıklarına bakmadan önce bir konuyu tekrar belirtmek isterim ki Sakarya Savaşı, Sakarya ilimizde değil Ankara Polatlı yakınlarında Sakarya nehri civarında olmuştur. Bu zaferi en iyi anlatan ise Necip Fazıl Kısakürek'in efsane şiiri olmuştur. Neyse yine daldık söze şiire. Sonuç olarak Tekalif-i Milliye emirleri 10 başlıktan oluşmaktaydı; -Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak. -Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek. -Her aile bir askeri giydirecek. -Yiyecek ve giyecek maddelerinin 40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek. -Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının 40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek. -Her türlü makineli aracın 40'ına el konacak. -Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının 20'sine el konacak. -Sahipsiz bütün mallara el konacak. -Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak. -Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.   Tarihçi - Yazar Ömer Çelikaslan
Açıkçası son günlerde yaşananları tekrarlayıp canınızı sıkmaya niyetim yok. Malûm konu, dünya gündeminin birinci sırasındaki yerini koruyor.

Cumhurbaşkanının açıklamalarında Tekalif-i Milliye’den bahsetmesi ve sonrasında, son birkaç saattir dostlarımın sürekli aynı soruyu bana yöneltmeleri, bu yazıyı yazmama vesile oldu.

Soru çok basit: "Tekalif-i Milliye nedir?"

Öncesini ve sonrasını uzun uzun anlatarak okuyan kişiyi sıkmaya pek niyetim yok aslında. Kısaca özetleyerek merakları gidermek doğru olacaktır.

Anadolu tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyaçlarını karşılamak için; Mustafa Kemal Paşa, kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak Tekalif-i Milliye Emirlerini yayınlatır. Ordunun, başta yiyecek ve içecek ihtiyacı bu şekilde karşılanacaktır. Halk bu çağrıya kulak verir ve bütün kaynaklarıyla destek olur.

Ordunun güçlendirilmesinin yanı sıra halkın maddi ve manevi bütün varlığıyla Kurtuluş Savaşına destek vermesi ve katılmasıyla, Anadolu’nun yiğit insanları bir kez daha tarih yapar. Nihayetinde, Sakarya Savaşıyla düşman yenilgiye uğratılır. Tekalif-i Milliye emirlerinin başlıklarına bakmadan önce bir konuyu tekrar belirtmek isterim ki Sakarya Savaşı, Sakarya ilimizde değil Ankara Polatlı yakınlarında Sakarya nehri civarında olmuştur. Bu zaferi en iyi anlatan ise Necip Fazıl Kısakürek'in efsane şiiri olmuştur.

Neyse yine daldık söze şiire. Sonuç olarak Tekalif-i Milliye emirleri 10 başlıktan oluşmaktaydı;

-Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.

-Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.

-Her aile bir askeri giydirecek.

-Yiyecek ve giyecek maddelerinin 40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

-Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının 40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.

-Her türlü makineli aracın 40'ına el konacak.

-Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının 20'sine el konacak.

-Sahipsiz bütün mallara el konacak.

-Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.

-Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.

 

Tarihçi - Yazar

Ömer Çelikaslan

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.