Toros Üniversitesi’nde Atatürk Ve Cumhuriyet Konferansı

11.11.2019 - 20:41, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Toros Üniversitesi’nde Atatürk Ve Cumhuriyet Konferansı

Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda, “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu bir konferans düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 81. Yıl dönümü dolayısıyla Çağ Üniversitesi Öğr. Gör. Prof. Dr. Esat Arslan “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferans verdi.   Konferansa, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Y. Sertaç Özveren, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Türkel, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Servet Özgür’ün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.   Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek yaptı. Konuşmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğinden ve cesur duruşunun öneminden bahseden Rektör Korkmazyürek, “İngilizler, 1. Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra Anadolu’ya fesli bir adamın fotoğrafını dağıtıyorlardı. Anadolu’ya dağıttıkları bu fotoğrafın altında Mustafa Kemal yazıyordu. Atatürk’ün gittikçe yükselmekte olan karizması ve kurtarıcı rolünü yok edebilmek için bu yollara başvurmuşlardı. O zamanın imkanlarıyla böyle sahte bir fotoğraf dağıtarak; ‘Ya Atatürk dedikleri bu muymuş, biz bunun peşinden mi gidiyoruz’ algısı yaratmaya çalışıyorlardı. Günümüzde sahte fotoğraflarla bunu yapmak mümkün değil ama fotoğrafın yerini çok daha başka teknikler almış durumda. Buna rağmen Atatürk sevgisi gün geçtikçe artıyor, yok edilemiyor. Bunun örneğini dün 10 Kasım’da memleketimizin her yerinde gördük” dedi.   Mustafa Kemal Atatürk’e cumhuriyetin hiçbir zaman altın tepside sunulmadığını belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Esat Arslan, “Cumhuriyet, demokrasiyi benimsemiş olan yatay ve dikey örgütlenme modelidir. Demokrasiyi benimsemiş olan yapı eğer cumhuriyetse bu ailede başlar. Cumhuriyet, aileden başlayarak demokrasinin kuram ve kurallarının her türlü örgütlenme sistematiğinde egemen olmasıdır” dedi.   Cumhuriyetin kuruluş dönemine ilişkin ilginç anekdotları da paylaşan Prof. Dr. Arslan, Cumhuriyetin kurulan ilk partisi Kadınlar Halk Fırkası’dır. Nezihe Muhittin ve Genel Sekreter Şukufe Nihal 15 Haziran 1923’te ilk siyasi parti olan Kadınlar Halk Fırkası’nı kurmuş fakat o dönemin erkek egemen meclisi buna izin vermemiştir. Bu isimlerin yaptıklarını ayrı bir programda uzun uzadıya anlatmak gerek” şeklinde konuştu. Konferans sonrası Prof. Dr. Esat Arslan'a günün anlam ve önemine binaen hazırlanmış plaket, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek tarafından sunuldu.
Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda, “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu bir konferans düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 81. Yıl dönümü dolayısıyla Çağ Üniversitesi Öğr. Gör. Prof. Dr. Esat Arslan “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu konferans verdi.

 

Konferansa, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Y. Sertaç Özveren, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Türkel, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Servet Özgür’ün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek yaptı. Konuşmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğinden ve cesur duruşunun öneminden bahseden Rektör Korkmazyürek, “İngilizler, 1. Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra Anadolu’ya fesli bir adamın fotoğrafını dağıtıyorlardı. Anadolu’ya dağıttıkları bu fotoğrafın altında Mustafa Kemal yazıyordu. Atatürk’ün gittikçe yükselmekte olan karizması ve kurtarıcı rolünü yok edebilmek için bu yollara başvurmuşlardı. O zamanın imkanlarıyla böyle sahte bir fotoğraf dağıtarak; ‘Ya Atatürk dedikleri bu muymuş, biz bunun peşinden mi gidiyoruz’ algısı yaratmaya çalışıyorlardı. Günümüzde sahte fotoğraflarla bunu yapmak mümkün değil ama fotoğrafın yerini çok daha başka teknikler almış durumda. Buna rağmen Atatürk sevgisi gün geçtikçe artıyor, yok edilemiyor. Bunun örneğini dün 10 Kasım’da memleketimizin her yerinde gördük” dedi.

 

Mustafa Kemal Atatürk’e cumhuriyetin hiçbir zaman altın tepside sunulmadığını belirterek sözlerine başlayan Prof. Dr. Esat Arslan, “Cumhuriyet, demokrasiyi benimsemiş olan yatay ve dikey örgütlenme modelidir. Demokrasiyi benimsemiş olan yapı eğer cumhuriyetse bu ailede başlar. Cumhuriyet, aileden başlayarak demokrasinin kuram ve kurallarının her türlü örgütlenme sistematiğinde egemen olmasıdır” dedi.

 

Cumhuriyetin kuruluş dönemine ilişkin ilginç anekdotları da paylaşan Prof. Dr. Arslan, Cumhuriyetin kurulan ilk partisi Kadınlar Halk Fırkası’dır. Nezihe Muhittin ve Genel Sekreter Şukufe Nihal 15 Haziran 1923’te ilk siyasi parti olan Kadınlar Halk Fırkası’nı kurmuş fakat o dönemin erkek egemen meclisi buna izin vermemiştir. Bu isimlerin yaptıklarını ayrı bir programda uzun uzadıya anlatmak gerek” şeklinde konuştu.

Konferans sonrası Prof. Dr. Esat Arslan'a günün anlam ve önemine binaen hazırlanmış plaket, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek tarafından sunuldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.