Yeşilboğaz 'Türkiye Nükleeer Silahsızlanmaya Öncü Olmalı'

05.08.2019 - 21:40, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Yeşilboğaz 'Türkiye Nükleeer Silahsızlanmaya Öncü Olmalı'

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Hiroşima ve Nagazaki katliamının yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında, ABD’nin, Hiroşima şehrine atom bombası atarak yüzbinlerce kişiyi katletmesinin üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen, nükleer silahın insanlığın en acımasız silahı olduğu bilincine varılmadığını belirterek, “2017 yılında 122 ülke tarafından imzalanan Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın, bir an önce yürürlüğe girmesi gerekmektedir. Türkiye, nükleer silahsızlanmaya öncü devlet olmalıdır” dedi.

“NATO'YA ÜYE ÜLKELERDE 10 BİNİN ÜZERİNDE NÜKLEER SİLAH BULUNUYOR” Nükleer silahsızlanmanın önemine dikkat çeken Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 74 yıl önce tanıştı.  ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombası, şehrin yarsından fazlası yok olmasına, ilk beş yılda 200 bin insanın ölümüne, on binlerce insanın da sakat kalmasına neden olmuştur. O olaydan 3 gün sonra ise bu sefer, Nagazaki atom bombasının hedefi olmuştu. NATO'ya üye ülkelerde 10 binin üzerinde nükleer silah bulunuyor. Türkiye dahil, NATO üyesi altı ülkede, ABD'nin NATO bünyesinde kullanım için sağladığı nükleer bombalar bulunuyor. İtalya, Almanya, Hollanda, Belçika ve İngiltere'nin yanı sıra, Türkiye'de, İncirlik'teki ABD üssünde de nükleer silahların sayısı bilinmiyor. Dünya devletleri, kendilerini korumak için kitle imha silahlarına güveniyor. Yaşamın imha edilmesine yol açan nükleer silahlar; hukuka, insan haklarına, demokrasiye inanmakta olan ülkeler tarafından insanlığa tehdit olarak kullanılamaz” ifadesini kullandı. “YAŞAMIN DEVAMI İÇİN NÜKLEER SİLAHLANMAYA HAYIR” 2017 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ve nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasını öngören Uluslararası Nükleer Silahların Kaldırılması Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi gerektiğine vurgu yapan Yeşilboğaz, “2017 yılında 122 ülke tarafından imzalanan Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın yürürlüğe girebilmesi için gerekli olan 50 imzadan sadece 23'ü toplamış durumda. Nükleer silahların kullanılma riskinin, daha önceki yıllara oranla çok daha yüksek olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Dünyada adeta nükleer silahlanma yarışı var. Bazı devletler nükleer cephaneliklerini yenilerken, daha fazla ülkenin nükleer silah sahibi olmaya çalışması çok büyük bir tehlikedir.  Nükleer silah, tüm nesilleri tehdit ediyor. Bu dünyadan başka gidecek yerimiz yok. Yaşamın devamı için nükleer silahlanmaya hayır. Türkiye, kitle imha silahlarının ortadan kaldırılmasına yönelik dünyadaki ülkelere öncü olmalıdır” diye konuştu.   Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz mesajına, Usta Şair Nazım Hikmet’in, Hiroşima'da atom bombasıyla yedi yaşındayken öldürülen bir kız çocuğu için yazdığı şiirle son verdi. KIZ ÇOCUĞU Kapıları çalan benim, kapıları birer birer.  Gözünüze görünemem, göze görünmez ölüler.  Hiroşima'da öleli, oluyor bir on yıl kadar.  Yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar.  Saçlarım tutuştu önce, gözlerim yandı kavruldu.  Bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu.  Benim sizden kendim için, hiçbir şey istediğim yok.  Şeker bile yiyemez ki, kâat gibi yanan çocuk.  Çalıyorum kapınızı, teyze, amca, bir imza ver.  Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler.    
Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, Hiroşima ve Nagazaki katliamının yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamasında, ABD’nin, Hiroşima şehrine atom bombası atarak yüzbinlerce kişiyi katletmesinin üzerinden 74 yıl geçmesine rağmen, nükleer silahın insanlığın en acımasız silahı olduğu bilincine varılmadığını belirterek, “2017 yılında 122 ülke tarafından imzalanan Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın, bir an önce yürürlüğe girmesi gerekmektedir. Türkiye, nükleer silahsızlanmaya öncü devlet olmalıdır” dedi.

“NATO'YA ÜYE ÜLKELERDE 10 BİNİN ÜZERİNDE NÜKLEER SİLAH BULUNUYOR”

Nükleer silahsızlanmanın önemine dikkat çeken Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Dünya, insanlığın en acımasız silahlarından biriyle tam 74 yıl önce tanıştı.  ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombası, şehrin yarsından fazlası yok olmasına, ilk beş yılda 200 bin insanın ölümüne, on binlerce insanın da sakat kalmasına neden olmuştur. O olaydan 3 gün sonra ise bu sefer, Nagazaki atom bombasının hedefi olmuştu. NATO'ya üye ülkelerde 10 binin üzerinde nükleer silah bulunuyor. Türkiye dahil, NATO üyesi altı ülkede, ABD'nin NATO bünyesinde kullanım için sağladığı nükleer bombalar bulunuyor. İtalya, Almanya, Hollanda, Belçika ve İngiltere'nin yanı sıra, Türkiye'de, İncirlik'teki ABD üssünde de nükleer silahların sayısı bilinmiyor. Dünya devletleri, kendilerini korumak için kitle imha silahlarına güveniyor. Yaşamın imha edilmesine yol açan nükleer silahlar; hukuka, insan haklarına, demokrasiye inanmakta olan ülkeler tarafından insanlığa tehdit olarak kullanılamaz” ifadesini kullandı.

“YAŞAMIN DEVAMI İÇİN NÜKLEER SİLAHLANMAYA HAYIR”

2017 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ve nükleer silahların hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün ülkeler için yasaklanmasını öngören Uluslararası Nükleer Silahların Kaldırılması Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi gerektiğine vurgu yapan Yeşilboğaz, “2017 yılında 122 ülke tarafından imzalanan Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın yürürlüğe girebilmesi için gerekli olan 50 imzadan sadece 23'ü toplamış durumda. Nükleer silahların kullanılma riskinin, daha önceki yıllara oranla çok daha yüksek olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Dünyada adeta nükleer silahlanma yarışı var. Bazı devletler nükleer cephaneliklerini yenilerken, daha fazla ülkenin nükleer silah sahibi olmaya çalışması çok büyük bir tehlikedir.  Nükleer silah, tüm nesilleri tehdit ediyor. Bu dünyadan başka gidecek yerimiz yok. Yaşamın devamı için nükleer silahlanmaya hayır. Türkiye, kitle imha silahlarının ortadan kaldırılmasına yönelik dünyadaki ülkelere öncü olmalıdır” diye konuştu.

 

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz mesajına, Usta Şair Nazım Hikmet’in, Hiroşima'da atom bombasıyla yedi yaşındayken öldürülen bir kız çocuğu için yazdığı şiirle son verdi.

KIZ ÇOCUĞU

Kapıları çalan benim, kapıları birer birer. 

Gözünüze görünemem, göze görünmez ölüler. 

Hiroşima'da öleli, oluyor bir on yıl kadar. 

Yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar. 

Saçlarım tutuştu önce, gözlerim yandı kavruldu. 

Bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu. 

Benim sizden kendim için, hiçbir şey istediğim yok. 

Şeker bile yiyemez ki, kâat gibi yanan çocuk. 

Çalıyorum kapınızı, teyze, amca, bir imza ver. 

Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.