2015 yılına düşüşle girmelerinin nedenlerini açıklayan TİM Başkanı "İhracatın Ocak ayında düşmesinde, Ocak ayı başındaki hava koşulları nedeniyle eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu. Ortalama parite değeri, bu senenin Ocak ayında, geçen seneye göre yüzde 14 gerileyerek 1,36'dan 1,17'ye indi. Özellikle AB pazarındaki kayıpta parite etkisi büyük, parite geçtiğimiz yılki seviyede devam etseydi 750 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirecektik” dedi.
Dünya Ekonomilerini 4 Ana Etmen Şekillendiriyor
Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, Dünya ekonomilerinin gündemini düşen petrol fiyatları, güçlenen Amerikan doları, Euro/dolar paritesindeki dramatik gerileme ve yükselen piyasa ekonomilerindeki faiz artışı olmak üzere 4 ana etmenin şekillendirdiğini söyledi.
ABD Görece İyi Bir Resim Sunuyor, Avrupa Merkezli Riskler ve Dalgalanmalar Devam Ediyor
ABD ve Avrupa Ekonomisinde yaşanan son gelişmeleri değerlendiren TİM Başkanı;
"ABD'de faiz artışı için geri sayım başladı. FED 28 Ocak'taki toplantısında faiz artırımı için "sabırlı olacağı” ifadesini korudu. Faiz artırımı için henüz net bir tarih vermedi. Ancak biliyoruz ki eninde sonunda bu gerçekleşecek.
Avrupa Merkez Bankası ay içinde yeni parasal genişleme planını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası Mart 2015'ten itibaren her ay 60 milyar Euro değerinde varlık alacak. Programın 2016 Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Bununla birlikte programın ucu, enflasyon hedefleri yakalanana kadar açık tutulacak. Avrupa Merkez Bankası'nın genişleme kararı piyasalara yeni bir umut verdi.
Diğer taraftan Avrupa ve gelişen ülkelerde reel büyüme sancıları devam ediyor. Euro Bölgesi, Japonya, Rusya ve bazı gelişmekte olan ekonomilerinde zayıflık hakim. Avrupa'da enflasyon Ekim 2009'dan bu yana ilk kez eksi seviyeleri gördü, büyüme görünümü umut vermiyor. Avrupa merkezli siyasi gelişmeler ve jeopolitik riskler global piyasalardaki risk algısını yükseltiyor.Çin'deki yavaşlama devam ediyor.Çin 2014 yılında yüzde 7,4 büyüdü ve son 24 yılın en düşük büyümesini kaydetti. Japonya'da durum çok farklı gözükmüyor.Japonya, teknik olarak resesyona girdi.Ukrayna krizinin büyük çaplı makroekonomik etkileri bu yıl da devam edebilir.Rusya'da yoğunlaşan sermaye çıkışları nedeniylerublede sert değer kayıpları yaşanıyor.Bunun sonucunda da Rusya'nın kredi notu düşürüldü. Tüm bu gelişmeler ışığında IMF, küresel büyüme beklentisini aşağı yönlü revize etti.IMF yüzde 3,2 olan küresel büyüme tahminini yüzde 3'e indirdi. Dünya Bankası ise Haziran'da yüzde 3.4 olarak açıkladığı 2015 küresel ekonomi büyüme tahminini yüzde 3'e düşürdü” dedi.
Türkiye Ekonomisine Dair Makro Beklentilerimiz İyimser
2015 yılında Türkiye ekonomisindeki en büyük artının "petrol fiyatlarındaki düşüş” olduğunu belirten TİM Başkanı, "Petrol fiyatlarının kısa sürede yükselmesi öngörülmüyor. Düşen enerji fiyatları büyüme, cari açık ve enflasyon üzerinde olumlu etki yapacak. Nitekim 2014'ün tamamında dış ticaret açığı yüzde 15,4 daraldı”. Enerji hariç bakıldığında Türkiye'nin cari fazlası var” dedi.
Türkiye Ekonomisinde yaşanan diğer önemli gelişmeleri değerlendiren TİM Başkanı:
"Enflasyon inişe geçmiş durumda. Merkez Bankası 2015 yılına ilişkin enflasyon beklentisini yüzde 5,5'e çekti. Yıl sonunda son 45 yılın en düşük enflasyon rakamını görebileceğimizi açıkladı. Önümüzdeki aylardan itibaren enerji fiyatlarındaki düşüşü daha fazla hissedeceğiz. Bu yıl enerji fiyatlarının desteği ile temel makro büyüklüklerde toparlanma bekliyoruz.
Enerji fiyatlarının düştüğü, cari açık ve enflasyonun gerilediği, AB'nin parasal genişlemeye gittiği bir ortam bizim için önemli bir avantaj olabilir. Diğer taraftan hükümetimiz ekonomiye ilişkin birbiri ardı sıra reform paketleri açıklıyor. Yüksek teknolojiye yönelik yatırımları destekliyor. Bu avantajdan daha fazla yararlanmak için yatırımı cazip kılan ve ihracatçıyı destekleyen faiz seviyesi talebimizi yineliyoruz” dedi
Ocak Ayında İhracat 10 Milyar 804 Milyon Dolar Oldu
Ocak ayında Türkiye'nin ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 gerileyerek 10 milyar 804 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın Ocak ayında düşmesinde, Ocak ayı başındaki hava koşulları nedeniyle 2 Ocak'ta gerçekleşen eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu. Ortalama parite değeri, bu senenin Ocak ayında, geçen seneye göre yüzde 14 gerileyerek 1,36'dan 1,17'ye indi. Özellikle AB pazarındaki kayıpta parite etkisi toplamda 750 milyon dolarlık bir farkla Ocak ayı ihracatına tam 6,5 puan negatif etki yaptı. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,5 artışla 156 milyar 118 milyon dolar oldu.
Ocak ayında en fazla ihracatı 1 milyar 730 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı.Bu sektörü 1 milyar 391 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 196 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.
Ocak ayında en fazla ihracat artışını yüzde 61,5 ile fındık sektörü yakaladı. Bu sektörü yüzde 48,7 ile mücevher ve yüzde 9,1 ile otomotiv sektörü takip etti.
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve ABD oldu.
• Almanya'ya ihracat yüzde 12,
• Irak'a ihracat yüzde 16,
• İngiltere'ye ihracat yüzde 1,
• İtalya'ya ihracat yüzde 3 geriledi.
• ABD'ye ihracat İSE yüzde 3 yükseldi.
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 64 ile İran oldu. İran'ı yüzde 21 ile Suriye ve yüzde 18 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Ocak ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu;
Ocak ayında Kolombiya'ya ihracat yüzde 139, Kongo'ya yüzde 111, Slovenya'ya yüzde 90 arttı.
Bölgesel olarak bakıldığında Ocak ayında;
• AB'ye ihracat yüzde 7,
• Afrika'ya ihracat yüzde 16,
• Ortadoğu'ya yüzde 5 geriledi.
• Kuzey Amerika'ya ihracat yüzde 5 artış gösterdi.
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 8 artış ile Kocaeli oldu. Ocak ayında Hatay'ın ihracatı yüzde 1, Gaziantep ve Bursa'nın ihracatı yüzde 7, Ankara ve İstanbul'un yüzde 10, Manisa'nın ihracatı yüzde 18, İzmir ve Sakarya'nın ihracatı yüzde 19, Denizli'nin ihracatı yüzde 20 geriledi.
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.