Koronavirüs İle Mevsimsel Alerjiyi Karıştırmayın!

Sağlık 08.09.2020 - 13:54, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Koronavirüs İle Mevsimsel Alerjiyi Karıştırmayın!

Öksürük, yorgunluk, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerin hem Covid-19 hem de mevsimsel alerjik hastalıklarda görüldüğünü vurgulayan VM Medical Park Mersin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün, “Doğru teşhis için göğüs hastalıkları muayenesi, alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkiklerin yapılması gereklidir” dedi.

Eylül ayına girmemizle birlikte insanların yaşam kalitesini bozan alerjik hastalıklar yabani ot polenleri nedeniyle artış gösteriyor. Koronavirüsün ve mevsimsel alerjik hastalıkların bazı belirtilerinin benzer olduğunu, bu sebeple ikisinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini aktaran VM Medical Park Mersin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün farklar ile ilgili olarak bilgiler verdi.   Temel farklılıklara dikkat edilmeli Covid-19’un koronavirüsün neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Fulya Gülergün, havadaki polenlerin  mevsimsel alerjik rinit ve gözleri etkileyen mevsimsel alerjik konjoktivite yol açabileceğini söyledi. Covid-19 ve mevsimsel alerjilerin birçok ortak belirtisinin olduğunun altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün, iki hastalık arasındaki bazı temel farklılıkları ise şöyle anlattı: “Koronavirüs, mevsimsel alerjilerin yaygın bir belirtisi olmayan ateşe neden olabilir. Mevsimsel alerjiler ise bir kişinin polene maruziyetiyle tetiklenebilen astım gibi bir solunum rahatsızlığı olmadıkça genellikle nefes darlığına veya nefes almada zorluğa neden olmaz. Ateş, üşüme, kas ve vücut ağrısı, ishal, tat ve koku kaybı, bulantı, kusma mevsimsel alerjik hastalıklarda görülmeyen ancak Covid-19’da görülebilen belirtilerdir. Kaşıntı, göz sulanması ve hapşırık ise mevsimsel alerjik hastalıkların belirtisidir. Öksürük, yorgunluk, baş boğaz ağrısı, burun akıntısı, nefes darlığı Covid-19 ve mevsimsel alerjik hastalıkların ortak belirtileridir.”   Maske mevsimsel alerjilerin etkisinden koruyor Koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için maske takılması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Fulya Gülergün, “Maskeler ayrıca mevsimsel alerjilere karşı da bir miktar koruma sağlar, çünkü bazı büyük alerjen partiküllerin solunmasını önleyebilirler. Bununla birlikte, mevsimsel alerjiniz varsa, polen maruziyetine karşı tek korumanız maskeler olmamalıdır, çünkü daha küçük parçacıklar yine de maskeden geçebilir ve solunabilir. Kendinizi mevsimsel alerjilere karşı korumanın en iyi yolu polen maruziyetinizi azaltmaktır. Polenlerin yoğun olduğu ve özellikle rüzgârlı günlerde dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. Bir veya daha fazla odada taşınabilir bir hava temizleyici kullanın. Portatif hava temizleyiciler, kapılar ve pencereler kapalıyken sürekli çalıştırıldığında en iyi sonucu verir. Eve döndüğünüzde duş alın ve kıyafetlerinizi değiştirin” şeklinde konuştu.   Doğru teşhis için hekime başvurun Uzm. Dr. Fulya Gülergün, koronavirüsün bazı belirtileri ve mevsimsel alerjik hastalıkların belirtileri benzer olduğundan, teşhisi doğrulamak için göğüs hastalıkları muayenesi ve alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkikler yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Öksürük, yorgunluk, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtilerin hem Covid-19 hem de mevsimsel alerjik hastalıklarda görüldüğünü vurgulayan VM Medical Park Mersin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün, “Doğru teşhis için göğüs hastalıkları muayenesi, alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkiklerin yapılması gereklidir” dedi.

Eylül ayına girmemizle birlikte insanların yaşam kalitesini bozan alerjik hastalıklar yabani ot polenleri nedeniyle artış gösteriyor. Koronavirüsün ve mevsimsel alerjik hastalıkların bazı belirtilerinin benzer olduğunu, bu sebeple ikisinin birbirine karıştırılmaması gerektiğini aktaran VM Medical Park Mersin Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün farklar ile ilgili olarak bilgiler verdi.

 

Temel farklılıklara dikkat edilmeli

Covid-19’un koronavirüsün neden olduğu bulaşıcı bir solunum hastalığı olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Fulya Gülergün, havadaki polenlerin  mevsimsel alerjik rinit ve gözleri etkileyen mevsimsel alerjik konjoktivite yol açabileceğini söyledi.

Covid-19 ve mevsimsel alerjilerin birçok ortak belirtisinin olduğunun altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gülergün, iki hastalık arasındaki bazı temel farklılıkları ise şöyle anlattı:

“Koronavirüs, mevsimsel alerjilerin yaygın bir belirtisi olmayan ateşe neden olabilir. Mevsimsel alerjiler ise bir kişinin polene maruziyetiyle tetiklenebilen astım gibi bir solunum rahatsızlığı olmadıkça genellikle nefes darlığına veya nefes almada zorluğa neden olmaz. Ateş, üşüme, kas ve vücut ağrısı, ishal, tat ve koku kaybı, bulantı, kusma mevsimsel alerjik hastalıklarda görülmeyen ancak Covid-19’da görülebilen belirtilerdir. Kaşıntı, göz sulanması ve hapşırık ise mevsimsel alerjik hastalıkların belirtisidir. Öksürük, yorgunluk, baş boğaz ağrısı, burun akıntısı, nefes darlığı Covid-19 ve mevsimsel alerjik hastalıkların ortak belirtileridir.”

 

Maske mevsimsel alerjilerin etkisinden koruyor

Koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için maske takılması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Fulya Gülergün, “Maskeler ayrıca mevsimsel alerjilere karşı da bir miktar koruma sağlar, çünkü bazı büyük alerjen partiküllerin solunmasını önleyebilirler. Bununla birlikte, mevsimsel alerjiniz varsa, polen maruziyetine karşı tek korumanız maskeler olmamalıdır, çünkü daha küçük parçacıklar yine de maskeden geçebilir ve solunabilir. Kendinizi mevsimsel alerjilere karşı korumanın en iyi yolu polen maruziyetinizi azaltmaktır. Polenlerin yoğun olduğu ve özellikle rüzgârlı günlerde dışarıda geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. Bir veya daha fazla odada taşınabilir bir hava temizleyici kullanın. Portatif hava temizleyiciler, kapılar ve pencereler kapalıyken sürekli çalıştırıldığında en iyi sonucu verir. Eve döndüğünüzde duş alın ve kıyafetlerinizi değiştirin” şeklinde konuştu.

 

Doğru teşhis için hekime başvurun

Uzm. Dr. Fulya Gülergün, koronavirüsün bazı belirtileri ve mevsimsel alerjik hastalıkların belirtileri benzer olduğundan, teşhisi doğrulamak için göğüs hastalıkları muayenesi ve alerji testi, kan tetkikleri ve solunum fonksiyon testi gibi tetkikler yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.