Tarsus Belediyesi kent kültürünü gün yüzüne çıkarıyor

Kültür-Sanat 21.10.2020 - 20:11, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Tarsus Belediyesi kent kültürünü gün yüzüne çıkarıyor

Tarsus Belediyesi bünyesinde kentin tarihini, kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla “Kent Yayınları” adıyla bir yayınevi kuruldu.

Kent tarihinin, kültürünün ve ilgili değerlerinin araştırılıp gün yüzüne çıkartılmasıyla birlikte tanıtılıp yaşatılmasına katkı sunulmasını amaçlayan yayınevi ilk çalışması olan “Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema “ adlı araştırma kitabını yayınlandı. “Tarsus’ta Sinema” kitabının, Cumhuriyetten günümüze, Tarsus’ta yazlık-kışlık sinemalardan, bu kentte çekilen sinema filmlerinden televizyon dizileri ile birlikte, kent insanının geçmişteki sinema kültürü ile Tarsus’lu senarist ve sinema oyuncularına kadar, sinema ilişkisini temel aldığını belirten kitabın yazarı araştırmacı gazeteci Uğur Pişmanlık: ”Türkiye’nin sinemayla tanışmasıyla birlikte kısa sürede Anadolu’nun her kentinde yazlık-kışlık sinema salonları birbiri ardına açıldı. Hiç kuşkusuz, bunda Anadolu insanının 7. sanat dalı olan sinemayı benimsemesinin çok büyük bir payı var. Sinema insanı sokağa çıkartan, yaşamı dışarıyla ilişkilendiren neredeyse bir fenomen gibiydi. Bu açıdan bakıldığında sosyal yaşamın ve sıcak insan ilişkilerinin de önemli mekânları arasındaydı. Neredeyse her yaşa ve kuşağa hitap eden sinema, içerdiği türler açısından da bir çeşitlilik sunuyordu. Tarsus sinemayla erken tanışmış kentlerden biri sayılır bu vesileyle bu kitabın gelecekte Tarsus’ta yeniden sinemalarına kavuşması ve sinema üzerine yapılacak çalışmalara bir başlangıç olması ve ışık tutması umuduyla.” dedi. Atların sırtlarında çektiği arabaların taşıdığı film afişlerinin sokaklarda, caddelerde dolaştığı şehrimizde sanat ikliminin başını haliyle sinema çekiyordu diyen Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan:” Sinemanın büyülü, kendine has dünyasında mümkün olmayanın mümkün kılındığı, mümkünler orkestrasının kulaklarımızdaki; mümkünler perdesinin gözlerimizdeki pası sildiği günlerde sosyalleşmenin, arkadaşlığın, aile olmanın; akşam programlarına sinemanın alınmasının, sohbetlere muhakkak bir filmin iliştirilmesinin önemini bugün çok daha iyi anlıyor ve o kuşağın bir sanat olayına tepki vermesini bugün çok daha büyük bir saygıyla karşılıyoruz. Bu kitapta; geçmişi binlerce yıllık bir tarihe dayanan Tarsus’ta saygıdeğer bir sinema yolculuğuna çıkacağınızı ümit ediyorum.” dedi.
Tarsus Belediyesi bünyesinde kentin tarihini, kültürünü tanıtmak ve yaşatmak amacıyla “Kent Yayınları” adıyla bir yayınevi kuruldu.

Kent tarihinin, kültürünün ve ilgili değerlerinin araştırılıp gün yüzüne çıkartılmasıyla birlikte tanıtılıp yaşatılmasına katkı sunulmasını amaçlayan yayınevi ilk çalışması olan “Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Sinema “ adlı araştırma kitabını yayınlandı.

“Tarsus’ta Sinema” kitabının, Cumhuriyetten günümüze, Tarsus’ta yazlık-kışlık sinemalardan, bu kentte çekilen sinema filmlerinden televizyon dizileri ile birlikte, kent insanının geçmişteki sinema kültürü ile Tarsus’lu senarist ve sinema oyuncularına kadar, sinema ilişkisini temel aldığını belirten kitabın yazarı araştırmacı gazeteci Uğur Pişmanlık: ”Türkiye’nin sinemayla tanışmasıyla birlikte kısa sürede Anadolu’nun her kentinde yazlık-kışlık sinema salonları birbiri ardına açıldı. Hiç kuşkusuz, bunda Anadolu insanının 7. sanat dalı olan sinemayı benimsemesinin çok büyük bir payı var. Sinema insanı sokağa çıkartan, yaşamı dışarıyla ilişkilendiren neredeyse bir fenomen gibiydi. Bu açıdan bakıldığında sosyal yaşamın ve sıcak insan ilişkilerinin de önemli mekânları arasındaydı. Neredeyse her yaşa ve kuşağa hitap eden sinema, içerdiği türler açısından da bir çeşitlilik sunuyordu. Tarsus sinemayla erken tanışmış kentlerden biri sayılır bu vesileyle bu kitabın gelecekte Tarsus’ta yeniden sinemalarına kavuşması ve sinema üzerine yapılacak çalışmalara bir başlangıç olması ve ışık tutması umuduyla.” dedi.

Atların sırtlarında çektiği arabaların taşıdığı film afişlerinin sokaklarda, caddelerde dolaştığı şehrimizde sanat ikliminin başını haliyle sinema çekiyordu diyen Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan:” Sinemanın büyülü, kendine has dünyasında mümkün olmayanın mümkün kılındığı, mümkünler orkestrasının kulaklarımızdaki; mümkünler perdesinin gözlerimizdeki pası sildiği günlerde sosyalleşmenin, arkadaşlığın, aile olmanın; akşam programlarına sinemanın alınmasının, sohbetlere muhakkak bir filmin iliştirilmesinin önemini bugün çok daha iyi anlıyor ve o kuşağın bir sanat olayına tepki vermesini bugün çok daha büyük bir saygıyla karşılıyoruz. Bu kitapta; geçmişi binlerce yıllık bir tarihe dayanan Tarsus’ta saygıdeğer bir sinema yolculuğuna çıkacağınızı ümit ediyorum.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.