Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları’ Ankarada başladı

Gerçeğe dayalı haberciliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenen üç günlük medya eğitimine katılmak üzere ülkenin dört bir yanından gazeteciler bugün bir araya geldiler. Düzenlenen 12 eğitime Avrupa Birliği'nin desteğiyle 1,065 gazeteci katıldı.

Türkiye genelinden 250 yerel medya mensubunun katıldığı basın buluşmasına, T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca, AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertinidou ve SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak’ın açılış konuşmalarıyla başladı.

"Türkiye'de 3 milyon 671 bin 553 Suriyeli var"

SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak konuşmasında  Türkiye'nin son 6 yıldır en fazla mülteci ağırlayan ülke ifade ederek, Sağlık, eğitim, sosyo ekonomik destek , koruma ve göç almada her türlü desteği sunduğunu ifade etti ve Ekim 2019 tarihi itibarıyla Türkiye'de 3 milyon 671 bin 553 Suriyeli ve yaklaşık 400 bin 85 farklı ülkeden gelen sığınmacı ve mülteci bulunduğunu söyledi.

"Mültecilerin haberlerini daha iyi anlayabileceğimiz bir ortam yaratabilirsiniz."

Delegasyon Başkan Yardımcısı Eleftheria Pertzinidou etkinliğe ilişkin yaptığı konuşmada insan hareketliliğinin son yıllarda çok arttığını ifade ederek, özellikle Türkiye'nin komşu ülkelerine dikkat çekti ve " Mülteciler konusunda ne biliyoruz? Hareketleşme neden oldu?Neler hissediyoruz. Sizler gazeteciler olarak önemli bir rol üstleniyorsunuz. Kullandığınız kelimeleriniz, yaptığınız haberler ve yakaladığınız görüntülerin gücü insanların algılarını şekillendiriyor. İnsanların, göçün insani boyutunu anlamalarına yardım edebilirsiniz.Gerçek rakamları ve sahada neler olduğunu öğrenebiliyoruz.Adil ve dengeli haberler yapabiliriz. Bilgi temelinde gerçekleri yansıtmak önemli. Mülteciler her şeyden önce insandır ve siz medya mensupları olarak fırsatlar ve sorumluluklara sahipsiniz. Mültecilerin haberlerini daha iyi anlayabileceğimiz bir ortam yaratabilirsiniz."dedi

"Ülkemize sığınanlar bizim için tanrı misafiridir."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca'da , yaptığı konuşmada, "Ülkemize sığınanlar bizim için tanrı misafiridir. 5 milyon sığınmacıyı ülkemizde ağırlıyoruz. Bu konuda dünyaya insanlık dersi verdik. AB katkıları oldu ama yeterli değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi  Türkiye 40 milyar dolar harcadı. AB'den 3 milyar euro destek geldi.

 

Türkiye elinden gelen gayreti gösteriyor. Sağlık, eğitim, barınma, giyim kuşam anlamında çok büyük gayretleri var. Fakat bugüne kadar ihmal edilen bir olgu vardı. Basının organize edilmesi ve bilgilendirilmesi yani basına yönelik bir faaliyet olmamıştı. Bu çalışmayı başlattık. Bu toplantıların çok faydalı olduğunu düşünüyorum.  Böyle bir organizasyon için ASAM ve yönetimine teşekkür ediyorum. " dedi

 

Açılış konuşmalarının ardından SGDD mülteci korosu bir dinleti sundu.

 

Daha sonra "Göç konusunda Türkiye ve AB işbirliği : Türkiye'deki mülteciler için olanaklar" sunumu ile AB Türkiye Delegasyonu bölüm başkanı Libor Chlad  yer aldı.

Öğleden sonraki program da Mültecilere yönelik yapılan çalışmalar başlığı altında, Mültecilerin eğitime katılması, spora yönlendirilmesi ve uyum faaliyetleri konularında sunumlar eşliğinde gerçekleşti. Burada MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş’ın moderatörlüğünde, T.C. MillÎ Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Göç ve Acil Durum Eğitim Daire Başkanlığı Şube Müdürü Selami İskender, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik ve Spor Uzmanı Serkan Yücel ve T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Göç Uzmanı Gamze Furtun’un kamu kurumlarının mültecilere yönelik çalışmalar aktarıldı.