Tarım Liseleri üretimin DEVA’sı olacak

Başkan Cenkcimenoğlu, Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunların çözümünde olduğu gibi tarımsal üretimde yaşanan sıkıntıların da çözümü için formüllerinin hazır olduğunu söyledi.

 

“YENİDEN TARIMSAL ÜRETİME DÖNÜŞ YAŞANACAK”

 

Daha bilimsel temellere dayalı bilinçli tarım yapılabilmesi için Tarım Lisesi projesini hayata geçireceklerine değinen Başkan Cenkcimenoğlu, hedeflerinin geleceğin teknoloji ve girişimcilik dalgalarından birini tarımda yakalamak ve bu model ile Türkiye’de tarım sektörünün yükselişe geçmesine katkı sunmak olduğunu belirtti. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi Türkiye’nin yeniden tarımsal üretim temelli bir dönüşüme girmesi gerektiğini belirten Başkan Cenkcimenoğlu, “Tarım liselerinde teknik ana elemanlar, geleceğin tarım mühendisleri, genç ve modern çiftçiler, uygulamalı bilim, teknoloji ve girişimcilik alanlarında uzmanlaşmaları hedefiyle yetiştirilecek. Tarım liseleri ile tarım, gıda ve hayvancılıkta, teknoloji, üretim ve girişimcilik döngüsü kurulacak” dedi.

 

“TARIM MESLEĞİ GENÇ VE MODERN BİR YAPIYA KAVUŞACAK”

 

Bu liselerde öğrencilere gıda, tarım ve hayvancılık gibi zirai bilgiler yanında yazılım, nesnelerin interneti, sensörler, dronelar ve yapay zekâ gibi teknoloji yetkinlikleri, finans, pazarlama ve girişimcilik gibi iş geliştirme tekniklerinin de kazandırılacağını ifade eden Başkan Cenkcimenoğlu, tarım liselerinden mezun olan gençlerin girişimci çiftçi projesi kapsamında hazine arazisi kiralama, girişim sermayesi ve düşük faizli kredi gibi teşvikler başta olmak üzere muhtelif desteklerden öncelikli olarak faydalandırılacağını, mesleğin gençleştirileceğine vurgu yaptı.

 

“ÇİFTÇİLER İÇİN DE EĞİTİM MERKEZİ GÖREVİNİ YERİNE GETİRECEK”

 

Projeye göre; DEVA Partisi’nin daha önce açıkladığı yeni üniversite modeli ile tarım liseleri, “tematik üniversiteler” kapsamında, “tarım üniversiteleri” ile devam edecek. Tarım ile uğraşmak isteyen ve ilgi duyan öğrencilerin tarım liselerinde eğitim görmeleri teşvik edilecek. Bu liseler bölgedeki çiftçiler için eğitim merkezi görevini yerine getirerek yasam boyu öğrenme merkezi olacak. Dikey tarım, topraksız tarım, susuz tarım, organik tarım, şehiriçi tarım ve yeni nesil seracılık dersleri ile teknolojik tarımın temelleri atılacak. Teknoloji eğitimi ve tatbikatı bir arada yürütülürken uygulamalı dersler verilecek. Bölgedeki ticari tarım ve hayvancılık kurumları ve işyerleri ile iş birlikleri geliştirilecek.