Yeşilboğaz, 'Laikliğin Gerekliliğini Bugün Daha İyi Anlıyoruz'

1924 Anayasası’nda 5 Şubat 1937 tarihinde yapılan değişiklikle kabul edilen laiklik ilkesinin, 1961 ve 1982 Anayasaları’nda devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer aldığını söyleyen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Ancak günümüzde Anayasa’nın değiştirilemez hükümleri, ülkenin bütünlüğünü, ulusun birliğini, Cumhuriyet’in kuruluş ilkelerini, kuvvetler ayrılığını, parlamenter rejimi ve laikliği güvence altına alan hükümler tek tek ortadan kaldırılmaktadır. Ülkemizin yakıcı sorunları her gün suratımıza tokat gibi çarparken, siyasi iktidarın en temel çabası, şeriata dayalı bir toplum yapısı, hukuk ve eğitim sistemi oluşturmaktır. Laikliğin gerekliliğini bugün çok daha iyi anlıyoruz. Laiklik, ateş çemberiyle çevrili ülkemizde en önemli güç kaynağımızdır, umut ışığımızdır. İşte bu nedenle; Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin niteliklerinin değiştirilmesine, hukukçular ve aydın insanlar asla izin vermeyecektir” ifadesini kullandı.

“KADINLARIMIZ, LAİK HUKUK DEVRİMİ İLE HAKLARINA KAVUŞTU”

Laikliğin, kadınlarımızın ve insan haklarının güvencesi olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, “Yüzyıllardır insan olarak bile yok sayılan kadınların, laik hukuk devrimi ile ailede, eğitimde, istihdamda, kamuda ve siyasette erkeklerle eşit bireyler olarak haklara sahip olduğu unutulmamalıdır.

Laikliğin sağladığı özgür, eşit ve barış içinde yaşam herkese lazım. Laikliğin 83. yılı kutlu olsun, daim olsun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurarken, laikliği temel ilke yapan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, şükranla ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.