Kadın girişimci şarap üreticisi oldu
Kadın girişimci şarap üreticisi oldu
Mersin’in ilk ve tek şarap fabrikası olan Selefkia Wine çeşitli workshoplarla şarap kültürünü yaygınlaştırmaya devam ediyor.
Mersin’in ilk ve tek şarap fabrikası olan Selefkia Wine çeşitli workshoplarla şarap kültürünü yaygınlaştırmaya devam ediyor.
Selefkia Wine işletmecisi Ebru Çerçi Özaşır ve öğretmen Zeynep Bilici Kadı, ikincisini düzenledikleri workshopta şarabın büyüleyici etkisini anlattı. Sınırlı sayıda seçkin davetlinin katılımıyla gerçekleşen programda, 6 çeşit şarap tanıtıldı. Davetliler; şarap kültürü hakkında detaylı bilgiye sahip olurken tamamen yerli olan şarabın farklı lezzetleri de deneyimleme şansını yakaladı. Şarabın tarihi, yapım teknikleri ve doğru kullanımı hakkında deneyimlerini aktaran Ebru Çerçi Özaşır; “Şarap insanoğlunun, Anadolu kökenli 8 bin yıllık tutkusudur. Anadolu toprakları binlerce yıllık bu kültürün merkezi olmuş, şarap kültürünün batıya yayılmasında Doğu Akdeniz'de yer almış eski Anadolu uygarlıklarında önemli rol oynamıştır. Selefkia Şaraphanesi, bölgenin ve Doğu Akdeniz'in yerel endemik üzümleri ile tarih boyunca üretilmiş şarabı ve şarap kültürünü yeniden canlandırmak, bölgenin köklü Akdeniz şarap kültürünü bugünde yaşatmak için 1998 yılında başlayan fizibilite çalışmasının ardından 2008 yılında; babam Alaaddin Çerçi'nin girişimiyle Silifke'de kuruldu. Silifke’nin Yenisu Köyü ve Karacaoğlan Köyünde yetişen yerel üzümlerin geçmişte olduğu gibi keyifli şaraplara dönüşebileceğini göstermek istedik. Asmaların yaşı ile şarabın kalitesi arasında bağlantı vardır. Bizim asmalarımızın çoğu 80 yaşındaki yaşlı asmalardır. Bugün de amacımız Doğu Akdeniz şarap kültürünün, çok kıymetli endemik üzümlerimiz Patkara, Aküzüm, Göküzüm ve İsbitiren çeşitlerinden ürettiğimiz üst kalite grubu şaraplarımız ile tanınması ve hak ettiği değere ulaşmasıdır. Bunun için ülkemizin her şehrinde tanıtımlar ve tadımlar düzenliyoruz” dedi.
AKDENİZLİ ŞARAPHANEYİZ
Mimarlık eğitimi ve yüksek lisansın ardından Fransa'da Bordeaux Oenologie Fakültesinde şarap üzerine eğitim aldığını dile getiren Özaşır, “Ben ve birlikte şaraplarımızı anlatmaktan büyük keyif aldığım Zeynep Bilici Kadı ile birlikte çeşitli programlar düzenleyerek, seçkin şarapsever konuklarımıza şarabın büyüsünden bahsediyoruz. Bu tarz etkinliklerden hem konuklarımız hem de biz son derece keyif alıyoruz. Tanıtım ve şarap etkinliklerimize önümüzdeki süreler boyunca da devam edeceğiz. Akdeniz binlerce tarihin, hikâyenin, uygarlığın ve şarabın anavatanı. Biz Akdenizli bir şarapheneyiz ve Akdeniz'in köklü tarihi üzerinde oturuyor olmaktan, geçmiş uygarlıklardan bize kalan üzümlerimizle ve şarap kültürümüzle gurur duyuyoruz. Şaraplarımız da herkese Akdeniz'i tüm büyüsü ile koklatabiliyorsak ne mutlu bize” ifadelerine yer verdi. Etkinliğin her gecen gün daha fazla katılımla devam edeceği belirtildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.