Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

“Bisiklet”İn Özendirilmesi…

Yıllarca bisikletin önemini, faydalarını,  mutlaka Mersin’de bisiklet kullanılmasını, bisiklet yolları yapılmasını yazdım. Avrupa’da, Mersin konumunda ve ikliminde bir kent olsa, neredeyse kimse otomobil kullanmaz, bisiklet kullanır diye düşünürüm. Kışı sert geçen Avrupa kentlerinde dahi, bisiklet yaygın bir ulaşım aracıdır. Son dönemde hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de ilçe Belediyelerinin bisiklet yolları konusuna önem vermeleri sevindiricidir. Fakat önümüze başka bir sorun çıkıyor. Bisiklet yolları ile ana yollar daraltılınca hem anayollarda trafikte sorun oluyor, hem de park yeri sorunu ortaya çıkıyor. Bisiklet yolları yapılırken bisiklete binenlerin artacağı, otomobillerin azalacağı düşünülür. Maalesef öyle olmadı: Yollar daraldı, fakat bisiklet kullananlar artmadı. Yeni bir trafik sorunu ortaya çıktı. *                     *                     * Bisiklet konusuna en fazla önem veren ilçemiz Mezitli’dir. Mezitli bu konuda büyük bir çaba göstermiştir; hatta çok sayıda bisikleti hemşerilerimize dağıtmıştır. Üzülerek söylemeliyim, hemşerilerimizin bir bedel ödemeden sahip oldukları bu bisikletlerin birçoğu şimdi evlerin balkonlarında çürümeye terk edilmiş, kullanılmıyor.   Bundan önceki Belediye Başkanı’na bir öneride bulunmuştum; Belediyenin bir firma ile anlaşarak uygun şekilde bisiklet temin etmesi, bu bisiklet bedelinin bir kısmını kendileri karşılayarak taksitle ödenmesi için hemşerilerimize dağıtmaları… İnsanlarımız kısmen de olsa bir bedel ödediklerinden, bisiklet kullanmaya özen göstereceklerdir. Ayrıca bisiklet kullanımının yararları daha çok anlatılmalı, bu konuda projeler geliştirilmelidir.   Burada önemli olan bisiklet kullanımının özendirilmesidir. Bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılması ile trafikte otomobil sayısı azaltırsa o zaman amaca ulaşılmış olacaktır. Bisiklet kullanımının hava kirliliği, sağlık, yakıt tasarruf gibi birçok konuda yararları görülecektir. Tamamlanması mutlaka uzun bir süre alacak olan metro projesinden önce kente rahatlık sağlayacaktır.   Bundan önceki Belediye’ye ısrarla çorba projesini önermiştim. Maalesef gerçekleştiremediler. Şimdi hayata geçen çorba projesinin özellikle bu zor günlerde ne kadar yararlı olduğunu görüyoruz. Umarım bu dönem, geçtiğimiz dönem gerçekleşemeyen önerim bisiklet projesi gerçekleşir.   Bu konuda Büyükşehir Kent Konseyi’nin etkili olmasını ümit ediyorum Şimdi yeni bir Kent Konseyi yönetimi var. Onlar da işe bir “Bisiklet Kullanımını Özendirme” projesi ile başlayabilirler.   Bisiklet kullanımının artması  Mersin için  hayati önemdedir; daha fazla gecikilmemelidir.   HARUN ARSLAN....12 Kasım 2021
Ekleme Tarihi: 12 Aralık 2021 - Pazar

“Bisiklet”İn Özendirilmesi…

Yıllarca bisikletin önemini, faydalarını,  mutlaka Mersin’de bisiklet kullanılmasını, bisiklet yolları yapılmasını yazdım.

Avrupa’da, Mersin konumunda ve ikliminde bir kent olsa, neredeyse kimse otomobil kullanmaz, bisiklet kullanır diye düşünürüm. Kışı sert geçen Avrupa kentlerinde dahi, bisiklet yaygın bir ulaşım aracıdır.

Son dönemde hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de ilçe Belediyelerinin bisiklet yolları konusuna önem vermeleri sevindiricidir.

Fakat önümüze başka bir sorun çıkıyor. Bisiklet yolları ile ana yollar daraltılınca hem anayollarda trafikte sorun oluyor, hem de park yeri sorunu ortaya çıkıyor.

Bisiklet yolları yapılırken bisiklete binenlerin artacağı, otomobillerin azalacağı düşünülür.

Maalesef öyle olmadı: Yollar daraldı, fakat bisiklet kullananlar artmadı. Yeni bir trafik sorunu ortaya çıktı.

*                     *                     *

Bisiklet konusuna en fazla önem veren ilçemiz Mezitli’dir.

Mezitli bu konuda büyük bir çaba göstermiştir; hatta çok sayıda bisikleti hemşerilerimize dağıtmıştır. Üzülerek söylemeliyim, hemşerilerimizin bir bedel ödemeden sahip oldukları bu bisikletlerin birçoğu şimdi evlerin balkonlarında çürümeye terk edilmiş, kullanılmıyor.

 

Bundan önceki Belediye Başkanı’na bir öneride bulunmuştum; Belediyenin bir firma ile anlaşarak uygun şekilde bisiklet temin etmesi, bu bisiklet bedelinin bir kısmını kendileri karşılayarak taksitle ödenmesi için hemşerilerimize dağıtmaları… İnsanlarımız kısmen de olsa bir bedel ödediklerinden, bisiklet kullanmaya özen göstereceklerdir.

Ayrıca bisiklet kullanımının yararları daha çok anlatılmalı, bu konuda projeler geliştirilmelidir.

 

Burada önemli olan bisiklet kullanımının özendirilmesidir.

Bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanılması ile trafikte otomobil sayısı azaltırsa o zaman amaca ulaşılmış olacaktır.

Bisiklet kullanımının hava kirliliği, sağlık, yakıt tasarruf gibi birçok konuda yararları görülecektir.

Tamamlanması mutlaka uzun bir süre alacak olan metro projesinden önce kente rahatlık sağlayacaktır.

 

Bundan önceki Belediye’ye ısrarla çorba projesini önermiştim. Maalesef gerçekleştiremediler.

Şimdi hayata geçen çorba projesinin özellikle bu zor günlerde ne kadar yararlı olduğunu görüyoruz.

Umarım bu dönem, geçtiğimiz dönem gerçekleşemeyen önerim bisiklet projesi gerçekleşir.

 

Bu konuda Büyükşehir Kent Konseyi’nin etkili olmasını ümit ediyorum

Şimdi yeni bir Kent Konseyi yönetimi var. Onlar da işe bir “Bisiklet Kullanımını Özendirme” projesi ile başlayabilirler.

 

Bisiklet kullanımının artması  Mersin için  hayati önemdedir; daha fazla gecikilmemelidir.

 

HARUN ARSLAN....12 Kasım 2021

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.