Ahmet Akın
Köşe Yazarı
Ahmet Akın
 

Yerel Yönetimlerde Vizyon Sorunu Olmamalı

Bir zamanlar idare edilen, suskun olan, seyirci durumundaki vatandaş artık başka yerlerde olup bitenleri daha iyi izliyor, istenirse yapılabilecek-lerin farkında. Talep ve beklentileri daha belirgin. Onu yuvarlak sözler değil de aldığı somut hizmet ve onu alış tarzı ilgilendiriyor.  Asfalt kaplamak ve yol yapmak temel belediyecilik hizmetlerindendir. Bu işlerle övünmek halkın parası ile halka caka satmaktır. Belediye başkanları yerleşim birimini marka yer yapacak özgün projeleriyle övünebilir. Belediye hizmetlerinin değerlendirilmesinde yaratılan yeni yeşil alanlar, dikilen ağaç sayısı ve çevre düzenlemeleri ağırlıklı etkiye sahip olmalıdır.  Tüm yerel yöneticiler, belediye hizmetlerinin kentin her yerinde, aynı standartta ve kesintisiz olarak sağlanmasını ve kent halkının tamamının bu hizmetlerden yararlanma hakkına sahip olduğunu kabul ederek göreve başlamalıdır.  Yerel yönetimler, çalışan insanların, yetenek, kararlılık ve heyecanlarının köreltildiği yerler olmamalıdır. Kim ne derse desin hizmet sunumu sonunda insan kaynağına dayanmaktadır. Yerel yönetimlerin varoluş nedeni de yerel yönetime aktivite kazandıran da insandır.  Yerel yönetimler erken çocukluk dönemi dediğimiz 3-6 yaş arası okul öncesi çocuk merkezlerine önem vermeli. Çocuklar bu yaşlarda davranış, çevre, trafik, oyun, müzik ve paylaşmayı çok kolay kavramaktadır. Çocuklar 5 yaşına geldiğinde beyin gelişiminin %90’ı tamamlanır. Parklara, yeşil alanlara, botanik bahçelerine, denize erişim, sağlıklı ve gelişen toplumlar için hayati önem taşımaktadır. Gelişmiş ülkelerde çağdaş belediyecilik anlayışının yüzyıllar önce başlaması demokratik değerlerin gelişmesine ciddi katkılar sunmuş. Hesap verebilirliği, yeniliği ve sürekli iyileştirmeyi merkeze alan bir yönetim kültürünü yaşatmışlar.  Hepimizin içinde bulunduğumuz çevreyi daha yaşanabilir bir yer haline getirme isteği var. Fakat bu istek pek yaşam fırsatı bulamıyor. Ezberci bir öğretim sistemi, söz dinlemeye dayalı bir aile yetişme yapısı, risk almayı destekleme- yen bir iş dünyası hep birlikte tüm yaratıcılığı alıp götürüyor.  Ne güzel söylemiş Şems-i Tebrizi: “Düzenim bozulur, hayatımın üstü altına gelir” diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını.    Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi  ahmetakinmersin@gmail.com  
Ekleme Tarihi: 03 Temmuz 2023 - Pazartesi

Yerel Yönetimlerde Vizyon Sorunu Olmamalı

Bir zamanlar idare edilen, suskun olan, seyirci durumundaki vatandaş artık başka yerlerde olup bitenleri daha iyi izliyor, istenirse yapılabilecek-lerin farkında. Talep ve beklentileri daha belirgin. Onu yuvarlak sözler değil de aldığı somut hizmet ve onu alış tarzı ilgilendiriyor. 

Asfalt kaplamak ve yol yapmak temel belediyecilik hizmetlerindendir. Bu işlerle övünmek halkın parası ile halka caka satmaktır. Belediye başkanları yerleşim birimini marka yer yapacak özgün projeleriyle övünebilir.

Belediye hizmetlerinin değerlendirilmesinde yaratılan yeni yeşil alanlar, dikilen ağaç sayısı ve çevre düzenlemeleri ağırlıklı etkiye sahip olmalıdır. 

Tüm yerel yöneticiler, belediye hizmetlerinin kentin her yerinde, aynı standartta ve kesintisiz olarak sağlanmasını ve kent halkının tamamının bu hizmetlerden yararlanma hakkına sahip olduğunu kabul ederek göreve başlamalıdır. 

Yerel yönetimler, çalışan insanların, yetenek, kararlılık ve heyecanlarının köreltildiği yerler olmamalıdır. Kim ne derse desin hizmet sunumu sonunda insan kaynağına dayanmaktadır. Yerel yönetimlerin varoluş nedeni de yerel yönetime aktivite kazandıran da insandır. 

Yerel yönetimler erken çocukluk dönemi dediğimiz 3-6 yaş arası okul öncesi çocuk merkezlerine önem vermeli. Çocuklar bu yaşlarda davranış, çevre, trafik, oyun, müzik ve paylaşmayı çok kolay kavramaktadır. Çocuklar 5 yaşına geldiğinde beyin gelişiminin %90’ı tamamlanır.

Parklara, yeşil alanlara, botanik bahçelerine, denize erişim, sağlıklı ve gelişen toplumlar için hayati önem taşımaktadır. Gelişmiş ülkelerde çağdaş belediyecilik anlayışının yüzyıllar önce başlaması demokratik değerlerin gelişmesine ciddi katkılar sunmuş. Hesap verebilirliği, yeniliği ve sürekli iyileştirmeyi merkeze alan bir yönetim kültürünü yaşatmışlar. 

Hepimizin içinde bulunduğumuz çevreyi daha yaşanabilir bir yer haline getirme isteği var. Fakat bu istek pek yaşam fırsatı bulamıyor. Ezberci bir öğretim sistemi, söz dinlemeye dayalı bir aile yetişme yapısı, risk almayı destekleme-

yen bir iş dünyası hep birlikte tüm yaratıcılığı alıp götürüyor. 

Ne güzel söylemiş Şems-i Tebrizi: “Düzenim bozulur, hayatımın üstü altına gelir” diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını. 

 

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi 

ahmetakinmersin@gmail.com

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.