Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

“Bitmeyen Havalimanı”Ndan … Anılarda Kalan “Kumkuyu Havaalanı”Na…

Bir türlü Bitmeyen Havalimanı’mız her gündeme geldiğinde,  bazı ilçelerde bile bulunmasına rağmen,  Havalimanı olmayan tek Büyükşehrin Mersin olduğunu düşünür üzüntü duyarım.   Sonra, Mersin’den biri Ulaştırma Bakanı olan 3 Bakanının olduğu dönemi hatırlarım. Havalimanı yapılacağı ilan edildiği gün karşı çıkanları, Adanalıların engelleme mücadelesini, Mersinli kent dinamiklerinin buna kayıtsız kaldığını…   Tabi sonra da hemen aklıma 20 yıl önce gündemdeki  Kumkuyu Stol Havaalanı gelir. Yer kamulaştırması gerçekleşen, ihalesi yapılan ama sonra da yine bir şekilde başlanamayan, gerçekleşmeyen Havalimanı… Planlanmış, ödeneği çıkmış, hatta ihalesi yapılmış bir projeydi bu ve sırf kent ölçeğinde bir ucuz siyaset hesabıyla iptal ettirildi.   Bir an bu havaalanının 20 yıl önce bittiğini hayal edin; acaba Erdemli, Silifke hatta Anamur’a kadar sahillerimiz nasıl hareketlenir, nasıl değerlenirdi? Mersin ili şimdi çok farklı bir düzeye sıçrardı.   Gerçekleşseydi, herhalde Kızkalesi ve çevresi dünyaca ünlü bir turizm merkezi haline gelirdi. Mersin de, elindeki denizi, onca tarihi ve doğal zenginlikleri ile Türkiye’nin turizmde en geri kentlerinden biri olmazdı! Her türlü yanlış politikalarla ve engellemelerle, 20 bin turiste mahkum edilen Mersin, Antalya’ya yönelen  10 milyonun üzerinde turistinin bir kısmını  ağılayabilirdi. *                     *                     *   Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi’nin 20 yıllık Kumkuyu Stol Havalimanı dosyasını ortaya çıkardığını ve bu dosyanın şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu biliyorum. Büyükşehir önderliğinde tekrar gündeme getirilebilir. Mutlaka bunu destekleyecek, sahip çıkacak duyarlı kent dinamikleri de bulunacaktır.   Maalesef kent dinamikleri artık Çukurova Havalimanı’nı gündeme getirmiyorlar. Sürekli ertelenen ihaleler ve çıkan aksilikler, gecikmeler bile artık olağan, basit haberler olarak basında yer alıyor.   Son dönemde konu ile tek ilgilenen, soru önergeleri veren Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ı  hatırlıyorum; ötesi yok…   Umarım Kumkuyu  Stol Havalimanı tekrar gündeme gelir ve belki de önümüzdeki birkaç yıl içinde, “nihayet  Mersin’in de bir Havalimanı oldu” deriz...   HARUN ARSLAN.....16 Şubat 2020        
Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2020 - Pazar

“Bitmeyen Havalimanı”Ndan … Anılarda Kalan “Kumkuyu Havaalanı”Na…

Bir türlü Bitmeyen Havalimanı’mız her gündeme geldiğinde,  bazı ilçelerde bile bulunmasına rağmen,  Havalimanı olmayan tek Büyükşehrin Mersin olduğunu düşünür üzüntü duyarım.

 

Sonra, Mersin’den biri Ulaştırma Bakanı olan 3 Bakanının olduğu dönemi hatırlarım.

Havalimanı yapılacağı ilan edildiği gün karşı çıkanları, Adanalıların engelleme mücadelesini, Mersinli kent dinamiklerinin buna kayıtsız kaldığını…

 

Tabi sonra da hemen aklıma 20 yıl önce gündemdeki  Kumkuyu Stol Havaalanı gelir.

Yer kamulaştırması gerçekleşen, ihalesi yapılan ama sonra da yine bir şekilde başlanamayan, gerçekleşmeyen Havalimanı…

Planlanmış, ödeneği çıkmış, hatta ihalesi yapılmış bir projeydi bu ve sırf kent ölçeğinde bir ucuz siyaset hesabıyla iptal ettirildi.

 

Bir an bu havaalanının 20 yıl önce bittiğini hayal edin; acaba Erdemli, Silifke hatta Anamur’a kadar sahillerimiz nasıl hareketlenir, nasıl değerlenirdi?

Mersin ili şimdi çok farklı bir düzeye sıçrardı.  

Gerçekleşseydi, herhalde Kızkalesi ve çevresi dünyaca ünlü bir turizm merkezi haline gelirdi.

Mersin de, elindeki denizi, onca tarihi ve doğal zenginlikleri ile Türkiye’nin turizmde en geri kentlerinden biri olmazdı!

Her türlü yanlış politikalarla ve engellemelerle, 20 bin turiste mahkum edilen Mersin, Antalya’ya yönelen  10 milyonun üzerinde turistinin bir kısmını  ağılayabilirdi.

*                     *                     *

 

Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi’nin 20 yıllık Kumkuyu Stol Havalimanı dosyasını ortaya çıkardığını ve bu dosyanın şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu biliyorum.

Büyükşehir önderliğinde tekrar gündeme getirilebilir.

Mutlaka bunu destekleyecek, sahip çıkacak duyarlı kent dinamikleri de bulunacaktır.

 

Maalesef kent dinamikleri artık Çukurova Havalimanı’nı gündeme getirmiyorlar.

Sürekli ertelenen ihaleler ve çıkan aksilikler, gecikmeler bile artık olağan, basit haberler olarak basında yer alıyor.

 

Son dönemde konu ile tek ilgilenen, soru önergeleri veren Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ı  hatırlıyorum; ötesi yok…

 

Umarım Kumkuyu  Stol Havalimanı tekrar gündeme gelir ve belki de önümüzdeki birkaç yıl içinde, “nihayet  Mersin’in de bir Havalimanı oldu” deriz...

 

HARUN ARSLAN.....16 Şubat 2020

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.