Ahmet Akın
Köşe Yazarı
Ahmet Akın
 

Futbol Kulüplerinin Şirketleşmesi

Türkiye’deki futbol kulüplerinin büyük çoğunluğu dernek statüsünde faaliyet göstermektedirler. Dernekler Yasası’na göre hazırlanan tüzük kulüp geliştikçe yetersiz kalmaktadır. Kulüp büyüdükçe, mali bünyenin güçlendirilmesi ve çağdaş bir yapıda faaliyetlerini göstermesi konusunda şirketleşme önemli avantajlar sağlayacaktır. Burada göz önüne alınması gereken konular, futbolcu altyapısı, tesisler ve taraftar potansiyeli olmalıdır.   Dernek şeklinde faaliyet gösteren Süper Lig kulüpleri hayali gelir gider bütçeleriyle Türkiye Futbol Federasyonu’na müracaat ederek, şişirilmiş bütçe gelirlerini göstererek sezon başında yüzde 40’lara varan ödeme alabilmektedir. Sezon sonunda borç içinde yüzen kulübe TFF hiçbir soru sormadan işine devam etmektedir. Halbuki kulübün borçlarından yönetimler sorumlu tutulsa işin rengi değişecektir.   Spor kulübünün futbol şubesinin anonim şirket yapılandırılması ile hem gelir çeşitliliği sağlanır hem de faaliyet alanları genişletilebilir. Ayrıca anonim şirket yapılanması ile elde edilecek bir diğer olanak da yatırım ve finansman kolaylığı olacaktır. Dernek yapısından şirket yapısına geçen bir futbol kulübü, çok yönlü yaptığı gelirlerini, belirli bir süre için futbol dışında da yatırım olarak değerlendirerek futbola daha geniş bir finansman kaynağı sağlama yoluna gidebilme olanağına kavuşacaktır.   Şirketleşme yoluyla kulübün mali ve idari yapısındaki şeffaflığın artması sponsor çeşitliliğini de artıracaktır. Sponsor gelirleri artan, reklam gelirlerinde çeşitlilik sağlayan futbol kulübü, başarı yolunda önemli adımlar atacaktır. Şirketleşme ile halka arz olanağı da elde edileceği için finansman kaynakları hızlı bir şekilde yükselecektir.   Dernekler Yasası kapsamından çıkıp Ticaret Yasası kapsamına giren, tüzük düzenlemesinden kurtulup esas sözleşme ve sözleşmeler yoluyla yönetilmeye başlayan futbol kulübünün karar alma mekanizmaları hızlanmış ve üretkenlikte artmış olacaktır. Şirketleşme ile yönetimdeki profesyonelleşme de kurumsal bir yapıya kavuşacaktır. Gönüllülük esasına dayalı yönetimler yerini sürdürülebilir profesyonel bir anlayışa bırakacaklardır.   Bir kulübün futbol şubesini bir A.Ş’ye devretmesi, şubenin tüm aktif ve pasiflerinin birlikte devranılması  yoluyla olacaktır. Yani tüm borçlar ve taahhütlerin sorumluluğu şirkette devam edecektir. Futbol şubesini şirketleştirmek isteyen dernek genel kurulunu toplayarak tüzüğünde yazılı çoğunlukla karar almak zorundadır.   Şirket ana sözleşmesindeki hisse dağılımı ve yetkilendirme büyük önem taşımaktadır. Nama yazılı özel hisselere, hamiline yazılı çoğunluk hisselerine  karşı yönetimin çoğunluğunu belirleme yetkisi verilmesi sıklıkla görülmektedir. Bu, yönetimi belirleme işi daha değişik yöntemlerle de yapılabilmektedir.
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2021 - Cumartesi

Futbol Kulüplerinin Şirketleşmesi

Türkiye’deki futbol kulüplerinin büyük çoğunluğu dernek statüsünde faaliyet göstermektedirler. Dernekler Yasası’na göre hazırlanan tüzük kulüp geliştikçe yetersiz kalmaktadır. Kulüp büyüdükçe, mali bünyenin güçlendirilmesi ve çağdaş bir yapıda faaliyetlerini göstermesi konusunda şirketleşme önemli avantajlar sağlayacaktır. Burada göz önüne alınması gereken konular, futbolcu altyapısı, tesisler ve taraftar potansiyeli olmalıdır.

 

Dernek şeklinde faaliyet gösteren Süper Lig kulüpleri hayali gelir gider bütçeleriyle Türkiye Futbol Federasyonu’na müracaat ederek, şişirilmiş bütçe gelirlerini göstererek sezon başında yüzde 40’lara varan ödeme alabilmektedir. Sezon sonunda borç içinde yüzen kulübe TFF hiçbir soru sormadan işine devam etmektedir. Halbuki kulübün borçlarından yönetimler sorumlu tutulsa işin rengi değişecektir.

 

Spor kulübünün futbol şubesinin anonim şirket yapılandırılması ile hem gelir çeşitliliği sağlanır hem de faaliyet alanları genişletilebilir. Ayrıca anonim şirket yapılanması ile elde edilecek bir diğer olanak da yatırım ve finansman kolaylığı olacaktır. Dernek yapısından şirket yapısına geçen bir futbol kulübü, çok yönlü yaptığı gelirlerini, belirli bir süre için futbol dışında da yatırım olarak değerlendirerek futbola daha geniş bir finansman kaynağı sağlama yoluna gidebilme olanağına kavuşacaktır.

 

Şirketleşme yoluyla kulübün mali ve idari yapısındaki şeffaflığın artması sponsor çeşitliliğini de artıracaktır. Sponsor gelirleri artan, reklam gelirlerinde çeşitlilik sağlayan futbol kulübü, başarı yolunda önemli adımlar atacaktır. Şirketleşme ile halka arz olanağı da elde edileceği için finansman kaynakları hızlı bir şekilde yükselecektir.

 

Dernekler Yasası kapsamından çıkıp Ticaret Yasası kapsamına giren, tüzük düzenlemesinden kurtulup esas sözleşme ve sözleşmeler yoluyla yönetilmeye başlayan futbol kulübünün karar alma mekanizmaları hızlanmış ve üretkenlikte artmış olacaktır. Şirketleşme ile yönetimdeki profesyonelleşme de kurumsal bir yapıya kavuşacaktır. Gönüllülük esasına dayalı yönetimler yerini sürdürülebilir profesyonel bir anlayışa bırakacaklardır.

 

Bir kulübün futbol şubesini bir A.Ş’ye devretmesi, şubenin tüm aktif ve pasiflerinin birlikte devranılması  yoluyla olacaktır. Yani tüm borçlar ve taahhütlerin sorumluluğu şirkette devam edecektir. Futbol şubesini şirketleştirmek isteyen dernek genel kurulunu toplayarak tüzüğünde yazılı çoğunlukla karar almak zorundadır.

 

Şirket ana sözleşmesindeki hisse dağılımı ve yetkilendirme büyük önem taşımaktadır. Nama yazılı özel hisselere, hamiline yazılı çoğunluk hisselerine  karşı yönetimin çoğunluğunu belirleme yetkisi verilmesi sıklıkla görülmektedir. Bu, yönetimi belirleme işi daha değişik yöntemlerle de yapılabilmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.