Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Salgında Yeniden “Çorba Projesi”…

Dikkatle izlediğim, yazılarla desteklediğim konulardan biri de “Çorba Projesi”dir. Geçtiğimiz dönem ısrarla üzerinde durmama rağmen, maalesef bu önemli proje bir türlü hayata geçemedi. Bir ilçe belediyesinin çeyrek asırdır başarı ile yürüttüğü bu proje, nihayet Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl önce gerçekleştirildi.  “1 Ekmek 1 Çorba” sloganıyla başlatılan çalışmalar, salgın dolayısıyla bir süre ara verilmesine rağmen yeniden başarı ile sürdürülüyor. Meselâ, tren seferlerinin tekrar başlaması ile tren garında yeniden çorba dağıtılmaya başladı. Önceleri 28 noktada dağıtılmaya başlanan çorbanın, bugün  62 noktada dağıtımı sağlanıyor. *                     *                     * Kriz dönemlerinde bazı Belediye hizmetlerinin ne kadar önemli ve gerekli olduğu görülür. Çorba Projesinin de salgın döneminde en önemli proje olduğu görülmüştür. Özellikle, her düzeyde büyük sıkıntılar yaşanılan salgın döneminde, Belediye projeleri ve çalışmaları halkın salgında yaşamını kolaylaştırmaya yönelmelidir. En duyarlı olmamız gereken konu yoksullukla, açlıkla mücadelede, öncelikle insanlarımızın karnının doymasıdır. Bu, salgın döneminde çok daha büyük bir ihtiyaçtır; Çorba Projesi de bu bağlamda on binlerce insanımızın dar bütçelerine katkı olmuştur.   Gündelik hayatı hemen iyileştirecek, insanlara hemen yararı dokunacak böylesi sosyal dayanışma hizmetleri, bu toprakların kadim kültüründe yüz yıllardır sürer gider. Şimdi modern zamanlarda yitirmeye başladığımız insanca dayanışma ve ihtiyacı olana el uzatma kültürünü yeniden canlandıran her hizmet kutsaldır. Hele “açlık” gibi her canlının soluk alıp vermesini zora sokan temel bir insani sorun bu zor günlerde daha da önemlidir.   “Aşevi” üzerinden herkese yemek dağıtımının zorluğu yanında, Çorba Projesi çok daha uygun ve pratiktir. Bu proje zamanla daha da geliştirilebilir ve Mersin’de tüm ihtiyaçlı insanları doyurabilecek bir proje olur.     Dağıtım saatini bilen ihtiyaçlı insanlarımız o saatte orada bulunurlar ve bir tas çorba ve Belediyenin kendi ürettiği çeyrek ekmekle insanlarımızın karnının doymasına  katkıda bulunulur.   Şu sıkıntılı dönemde insanımıza ve topluma doğrudan yararını anlayamadığımız, bunun da ötesinde insanların toplanmasına neden olarak pandemiyle mücadeleyi zora sokan etkinlikler yerine, böylesi pratik, faydalı ve doğrudan insana ve topluma destek sağlayan çalışmalar yapılmalıdır. Bugünlerde her türlü hesabın ötesinde, insanımıza, esnafımıza, hemşerilerimize fayda sağlayacak her çalışmanın özel bir kıymeti, anlamı vardır. Belediyelerimiz, kurumlarımız, kuruluşlarımız bu anlamda düşünce üretmeli ve hemen uygulamalıdır. Doğru olan Büyükşehir Belediyesi gibi somut, hemen fayda sağlayan, insanımızın acil ihtiyacını karşılayan projeler uygulamaktır. Bu bağlamda, Çorba Projesi çok anlamlı, değerli, örnek bir uygulamadır ve başarıyla da sürüyor. Emeği geçenleri kutluyorum ve ara verilmeden, genişletilerek sürmesini diliyorum.   HARUN ARSLAN.....O4 Nisan 2021                
Ekleme Tarihi: 04 Nisan 2021 - Pazar

Salgında Yeniden “Çorba Projesi”…

Dikkatle izlediğim, yazılarla desteklediğim konulardan biri de “Çorba Projesi”dir. Geçtiğimiz dönem ısrarla üzerinde durmama rağmen, maalesef bu önemli proje bir türlü hayata geçemedi.

Bir ilçe belediyesinin çeyrek asırdır başarı ile yürüttüğü bu proje, nihayet Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl önce gerçekleştirildi.

 “1 Ekmek 1 Çorba” sloganıyla başlatılan çalışmalar, salgın dolayısıyla bir süre ara verilmesine rağmen yeniden başarı ile sürdürülüyor.

Meselâ, tren seferlerinin tekrar başlaması ile tren garında yeniden çorba dağıtılmaya başladı.

Önceleri 28 noktada dağıtılmaya başlanan çorbanın, bugün  62 noktada dağıtımı sağlanıyor.

*                     *                     *

Kriz dönemlerinde bazı Belediye hizmetlerinin ne kadar önemli ve gerekli olduğu görülür. Çorba Projesinin de salgın döneminde en önemli proje olduğu görülmüştür.

Özellikle, her düzeyde büyük sıkıntılar yaşanılan salgın döneminde, Belediye projeleri ve çalışmaları halkın salgında yaşamını kolaylaştırmaya yönelmelidir.

En duyarlı olmamız gereken konu yoksullukla, açlıkla mücadelede, öncelikle insanlarımızın karnının doymasıdır. Bu, salgın döneminde çok daha büyük bir ihtiyaçtır; Çorba Projesi de bu bağlamda on binlerce insanımızın dar bütçelerine katkı olmuştur.

 

Gündelik hayatı hemen iyileştirecek, insanlara hemen yararı dokunacak böylesi sosyal dayanışma hizmetleri, bu toprakların kadim kültüründe yüz yıllardır sürer gider.

Şimdi modern zamanlarda yitirmeye başladığımız insanca dayanışma ve ihtiyacı olana el uzatma kültürünü yeniden canlandıran her hizmet kutsaldır.

Hele “açlık” gibi her canlının soluk alıp vermesini zora sokan temel bir insani sorun bu zor günlerde daha da önemlidir.

 

“Aşevi” üzerinden herkese yemek dağıtımının zorluğu yanında, Çorba Projesi çok daha uygun ve pratiktir. Bu proje zamanla daha da geliştirilebilir ve Mersin’de tüm ihtiyaçlı insanları doyurabilecek bir proje olur.  

 

Dağıtım saatini bilen ihtiyaçlı insanlarımız o saatte orada bulunurlar ve bir tas çorba ve Belediyenin kendi ürettiği çeyrek ekmekle insanlarımızın karnının doymasına  katkıda bulunulur.

 

Şu sıkıntılı dönemde insanımıza ve topluma doğrudan yararını anlayamadığımız, bunun da ötesinde insanların toplanmasına neden olarak pandemiyle mücadeleyi zora sokan etkinlikler yerine, böylesi pratik, faydalı ve doğrudan insana ve topluma destek sağlayan çalışmalar yapılmalıdır.

Bugünlerde her türlü hesabın ötesinde, insanımıza, esnafımıza, hemşerilerimize fayda sağlayacak her çalışmanın özel bir kıymeti, anlamı vardır.

Belediyelerimiz, kurumlarımız, kuruluşlarımız bu anlamda düşünce üretmeli ve hemen uygulamalıdır.

Doğru olan Büyükşehir Belediyesi gibi somut, hemen fayda sağlayan, insanımızın acil ihtiyacını karşılayan projeler uygulamaktır.

Bu bağlamda, Çorba Projesi çok anlamlı, değerli, örnek bir uygulamadır ve başarıyla da sürüyor.

Emeği geçenleri kutluyorum ve ara verilmeden, genişletilerek sürmesini diliyorum.

 

HARUN ARSLAN.....O4 Nisan 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.