Abdullah Ayan
Köşe Yazarı
Abdullah Ayan
 

Salgının atlatılması, Mersin Büyükşehir Belediyesinin ihale iptal gerekçesi…

Ocak ayında durumun ciddileştiği Çin ve şubat' ta da kasıp kavurmaya başladığı Avrupa'daki yeni tip koronavirüs kaynaklı küresel salgına bakıldığında Asya ile Avrupa arasında köprü Türkiye' nin üzerine gelmekte olan tsunami dalgasından etkilenmemesi kaçınılmazdı. Gelin görün ki, ne merkezi iktidar ne de yerel yönetimler ilk günlerde durumun pek farkında değildi. Örneğin kimi belediyenin aklına tek gelen önlem 'vatandaşın borcunu internet üzerinden ödeyebileceği' yönündeki açıklamalardan ibaretti. Salgın üç günde bitecek ve her şeye kaldıkları yerden devam edecekler anlayışına karşı, bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlatan makaleler dizisi yanında sosyal medya hesabımdan ne zaman biteceği meçhul sürecin ne kadar sancılı geçeceğini anlatmaya çalışırken yönetenlerin atması gereken adımları da anlatmaya çalıştım. Düşen vergi gelirleri nedeniyle merkezi idarenin belediyelere aydan aya aktaracağı kaynakların dahi kuruması riskine karşı, olağan gidişata göre sürdürülen tüm projelerin,tüm ihalelerin, aciller dışında satın almaların derhal durdurulmasını, zaten azalacak belediye gelirlerinin münhasıran, sağlık için gerek duyulan en acil malzemelere, evlerine hapsedilen insanların yaşamını sürdürmesine yönelik ihtiyaçlara yoğunlaştırılmasını önerdim. Aşağıdaki Twitter paylaşımım 21 Mart 2020 tarihini taşıyor: "Kaynak başta işsizlik fonu olmak üzere devleti yöneten iktidarın elinin altında. Merkezi ve yerel yönetimler tüm ihaleleri durdurmalı. Öncelikle yangın söndürülmeli. Köprü otoyol yapımı bekler, canıyla boğuşan esnaf,evine ekmek götürecek işçi beklemez" Öneriyi merkezi hükümetin duyması elbette beklenmezdi. Öyle de oldu, örneğin Ulaştırma Bakanlığı Kanal İstanbul ile ilgili ihaleyi maskeler takmış komisyonla 26 Mart 2020 günü gerçekleştirdi. Buna karşı sağ duyulu adımlardan biri Mersin Büyükşehir Belediyesince atıldı. Ocak ayında ihale süreci başlatılan hayli büyük kaynak ayrılması gereken  '73 otobüs alım ihalesinin' iptal edildiğine dair karar 24 Mart 2020 günü Kamu İhale Kurumu elektronik platformu ekap' ta yayınlandı. Kararın kendisi kadar gerekçesi de tüm kamu kurumlarına ve özellikle de yerel yönetimlere ilham verecek cinsten: "Coronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle alınması gereken önlemler çerçevesinde kaynakların etkin ve zorunlu ihtiyaçlara aktarılması gerektiği" Gerekçesini görünce, Büyükşehir Başkanı Seçer imzasını taşıyan kararın Mersin adına umut verici olduğunu ve önümüzdeki zorlu, oldukça sancılı sürecin atlatılması yönünde umut verici olduğunu vurgulamak gerekiyor.  
Ekleme Tarihi: 12 Nisan 2020 - Pazar

Salgının atlatılması, Mersin Büyükşehir Belediyesinin ihale iptal gerekçesi…

Ocak ayında durumun ciddileştiği Çin ve şubat' ta da kasıp kavurmaya başladığı Avrupa'daki yeni tip koronavirüs kaynaklı küresel salgına bakıldığında Asya ile Avrupa arasında köprü Türkiye' nin üzerine gelmekte olan tsunami dalgasından etkilenmemesi kaçınılmazdı.

Gelin görün ki, ne merkezi iktidar ne de yerel yönetimler ilk günlerde durumun pek farkında değildi.

Örneğin kimi belediyenin aklına tek gelen önlem 'vatandaşın borcunu internet üzerinden ödeyebileceği' yönündeki açıklamalardan ibaretti.

Salgın üç günde bitecek ve her şeye kaldıkları yerden devam edecekler anlayışına karşı, bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını anlatan makaleler dizisi yanında sosyal medya hesabımdan ne zaman biteceği meçhul sürecin ne kadar sancılı geçeceğini anlatmaya çalışırken yönetenlerin atması gereken adımları da anlatmaya çalıştım.

Düşen vergi gelirleri nedeniyle merkezi idarenin belediyelere aydan aya aktaracağı kaynakların dahi kuruması riskine karşı, olağan gidişata göre sürdürülen tüm projelerin,tüm ihalelerin, aciller dışında satın almaların derhal durdurulmasını, zaten azalacak belediye gelirlerinin münhasıran, sağlık için gerek duyulan en acil malzemelere, evlerine hapsedilen insanların yaşamını sürdürmesine yönelik ihtiyaçlara yoğunlaştırılmasını önerdim.

Aşağıdaki Twitter paylaşımım 21 Mart 2020 tarihini taşıyor:

"Kaynak başta işsizlik fonu olmak üzere devleti yöneten iktidarın elinin altında. Merkezi ve yerel yönetimler tüm ihaleleri durdurmalı. Öncelikle yangın söndürülmeli. Köprü otoyol yapımı bekler, canıyla boğuşan esnaf,evine ekmek götürecek işçi beklemez"

Öneriyi merkezi hükümetin duyması elbette beklenmezdi. Öyle de oldu, örneğin Ulaştırma Bakanlığı Kanal İstanbul ile ilgili ihaleyi maskeler takmış komisyonla 26 Mart 2020 günü gerçekleştirdi.

Buna karşı sağ duyulu adımlardan biri Mersin Büyükşehir Belediyesince atıldı.

Ocak ayında ihale süreci başlatılan hayli büyük kaynak ayrılması gereken  '73 otobüs alım ihalesinin' iptal edildiğine dair karar 24 Mart 2020 günü Kamu İhale Kurumu elektronik platformu ekap' ta yayınlandı. Kararın kendisi kadar gerekçesi de tüm kamu kurumlarına ve özellikle de yerel yönetimlere ilham verecek cinsten:

"Coronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle alınması gereken önlemler çerçevesinde kaynakların etkin ve zorunlu ihtiyaçlara aktarılması gerektiği"

Gerekçesini görünce, Büyükşehir Başkanı Seçer imzasını taşıyan kararın Mersin adına umut verici olduğunu ve önümüzdeki zorlu, oldukça sancılı sürecin atlatılması yönünde umut verici olduğunu vurgulamak gerekiyor.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.