Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Toros Üniversitesi Gastronomi Şenliği…

Geçmiş yılları hatırlarım: Yaz ayları restoran işletmecileri için personel yönünden sıkıntılı geçerdi. Ellerindeki aşçılar daha yüksek ücretle çalışmak için batıya, turistik yörelere giderlerdi. Turizm açısından her türlü zenginliğe sahip Mersin’de, hâlâ turizme dönük fizikî altyapı noksanımız giderilememişti ve sektörün ihtiyacına uygun personel sağlanamıyordu. Bunun sıkıntısını yıllarca  hep çektik. Toros Üniversitesi kuruluşundan beri kentin birçok eksiğini doldurmaya dönük atılımlar yapıyor; bu anlamda, turizm sektörü için aşçı yetiştiren bir  bölüm açarak önemli bir sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Hafta başında, Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’na bağlı aşçılık programının düzenlediği Geleneksel Gastronomi Şenliği’nin ikincisi yapıldı. Türkiye’nin çeşitli illerinde üniversitelerde eğitim alan öğrenciler ve şefler bir araya geldiler. Yöresel yemekler ve tatlılar tanıtıldı. Öğrenciler yemek yarışmalarında hünerlerini gösterdiler. Mersin çok zengin bir mutfak kültürüne sahip.  Arap, Yörük, Girit, Levanten mutfaklarının yanında, doğu ile batının birleştiği, deniz kültürünün de içinde olduğu zengin bir mutfak oluşmuştur. Maalesef bu değerli etkinliğe bu yıl özellikle turizm işletmelerinin ve Mersinlilerin ilgisi yeterli değildi. Gelecek yıl daha büyük bir tanıtım yapılmalı ve katılım sağlanmalıdır. Valilik ve yerel yönetimler desteklemelidir. Mersin’deki tüm turistik işletmeler, otel ve restoranlar hem katkı sağlayabilirler, hem da katılabilirler. Katıldığım bu etkinlikte, kendi işletmemde de yıllar önce çalışmış ve aşçı yardımcısı olarak işe başlamış birçok yetenekli gencin, şimdi önemli tesislerde aşçıbaşı olarak çalıştığını görmek sevindiriciydi. Toros Üniversitesi’nin önderliğinde benzeri olmayan Mersin mutfağının tanıtımı yapılır ve Mersin tanıtımında gastronomi alanında önemli katkı sağlanmış olur. Dolayısıyla, Mersin’in turizm sektörü için ihtiyacı olan eğitimli kalifiye personel açığı hızla karşılanmaya başlar. Mersin’in buna benzer pratik sorunlarının çözümü için, ilgili kurum ve kuruluşlar adım atmalıdır. Gündelik politik gerilimlerin ötesinde, kentin kalkınması ve hemşerilerin geleceği için somut hizmetler, uygulamalar ve etkinlikler hayata geçirilmelidir. Toros Üniversite’si bu anlamda örnek adımlar atıyor. Üniversitelerin kente katkısı anlamında da sorumlu davranıyor; teşekkür ederim. HARUN ARSLAN
Ekleme Tarihi: 17 Nisan 2019 - Çarşamba

Toros Üniversitesi Gastronomi Şenliği…

Geçmiş yılları hatırlarım: Yaz ayları restoran işletmecileri için personel yönünden sıkıntılı geçerdi. Ellerindeki aşçılar daha yüksek ücretle çalışmak için batıya, turistik yörelere giderlerdi. Turizm açısından her türlü zenginliğe sahip Mersin’de, hâlâ turizme dönük fizikî altyapı noksanımız giderilememişti ve sektörün ihtiyacına uygun personel sağlanamıyordu. Bunun sıkıntısını yıllarca  hep çektik.

Toros Üniversitesi kuruluşundan beri kentin birçok eksiğini doldurmaya dönük atılımlar yapıyor; bu anlamda, turizm sektörü için aşçı yetiştiren bir  bölüm açarak önemli bir sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırdı.

Hafta başında, Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’na bağlı aşçılık programının düzenlediği Geleneksel Gastronomi Şenliği’nin ikincisi yapıldı.

Türkiye’nin çeşitli illerinde üniversitelerde eğitim alan öğrenciler ve şefler bir araya geldiler. Yöresel yemekler ve tatlılar tanıtıldı. Öğrenciler yemek yarışmalarında hünerlerini gösterdiler.

Mersin çok zengin bir mutfak kültürüne sahip.  Arap, Yörük, Girit, Levanten mutfaklarının yanında, doğu ile batının birleştiği, deniz kültürünün de içinde olduğu zengin bir mutfak oluşmuştur.

Maalesef bu değerli etkinliğe bu yıl özellikle turizm işletmelerinin ve Mersinlilerin ilgisi yeterli değildi.

Gelecek yıl daha büyük bir tanıtım yapılmalı ve katılım sağlanmalıdır. Valilik ve yerel yönetimler desteklemelidir.

Mersin’deki tüm turistik işletmeler, otel ve restoranlar hem katkı sağlayabilirler, hem da katılabilirler.

Katıldığım bu etkinlikte, kendi işletmemde de yıllar önce çalışmış ve aşçı yardımcısı olarak işe başlamış birçok yetenekli gencin, şimdi önemli tesislerde aşçıbaşı olarak çalıştığını görmek sevindiriciydi.

Toros Üniversitesi’nin önderliğinde benzeri olmayan Mersin mutfağının tanıtımı yapılır ve Mersin tanıtımında gastronomi alanında önemli katkı sağlanmış olur. Dolayısıyla, Mersin’in turizm sektörü için ihtiyacı olan eğitimli kalifiye personel açığı hızla karşılanmaya başlar.

Mersin’in buna benzer pratik sorunlarının çözümü için, ilgili kurum ve kuruluşlar adım atmalıdır. Gündelik politik gerilimlerin ötesinde, kentin kalkınması ve hemşerilerin geleceği için somut hizmetler, uygulamalar ve etkinlikler hayata geçirilmelidir.

Toros Üniversite’si bu anlamda örnek adımlar atıyor. Üniversitelerin kente katkısı anlamında da sorumlu davranıyor; teşekkür ederim.

HARUN ARSLAN

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.