Ahmet Akın
Köşe Yazarı
Ahmet Akın
 

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE SAHTE FATURANIN PANZEHİRİDİR

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yeminli mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin mali tablolarının ve beyannamelerinin mevzuat hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelediğini tasdik ederler. Yeminli mali müşavirlerin tasdik edecekleri belgeler, tasdik konuları ile tasdike ilişkin usul ve esaslar; gerçek ve tüzelkişilerin mükellefiyet şekilleri, iş kolları ve ciroları, döviz kazandırıcı işlemleri, ithalat ve ihracatları, yatırımın miktarları ve nevileri ile belgelerin ibraz edileceği merciler esas alınmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir.  Yeminli Mali Müşavirler TAM TASDİK SÖZLEŞMESİ ile hizmet verdikleri firmalarda yaptıkları etkin ve yoğun denetimle sahte faturanın kökünü kazıyor. Esas vergi kaybı YMM’ler ile sözleşme yapmayan yüksek cirolu şirketlerde yaşanıyor. Tam tasdik büyük firmalarda zorunlu olmalı. Yeminli Mali Müşavirler gerek tam tasdik sözleşmeleri gerekse KDV iade raporlarında binlerce faturayı inceleyerek önemli bir işlevi yerine getirerek Maliye Bakanlığı’nın yükünü azaltmaktadır. YMM’ler ile ne kadar çok sözleşme yapılırsa vergi denetimi o kadar çok etkinleşecektir.  Yeminli Mali Müşavirler kayıt dışı ekonomi ile sahte faturaların PANZEHİRİDİR. 33 yıl içinde bunu büyük ölçüde ispat etmişlerdir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapacağı iş büyük işletmelerin TAM TASDİK SÖZLEŞMESİ yapmasını zorunlu kılmaktır. Türkiye vergi potansiyelini kullanamamaktadır. Bunun en önemli nedeni toplumdaki vergi bilinci ile denetimin yetersizliğidir. İşte bu noktada 33 yıllık tecrübeleri ile Yeminli Mali Müşavirler devreye girmelidir. YMM’lerin etki alanlarının genişletilmesi denetime destek olacaktır. Etkin vergi denetiminde hızlı davranmak çok önemlidir. Serbest piyasa düzeni içinde Yeminli Mali Müşavirlerin çalışma tarzı kendilerine önemli avantajlar sağlamaktadır. YMM büroları gerek büro standartları gerekse bilgi teknolojileri yönünden sonuç odaklı çalışmaktadır.  Türk vergi sisteminin ekonomik gelişme üzerindeki etkilerinin bir türlü özlenen seviyeye çıkarılamaması, vergi potansiyelinden yararlanma oranının düşüklüğü ve kalkınmanın hizmetinde etkin bir araç olarak kullanılmaması en çok yakınılan konular arasında gözükmektedir. Vergi, kendi başına bir amaç olarak değil, diğer ekonomi ve sosyal politikaların oluşumunda bir araç olarak görülmelidir. Vergi politikalarının hızlı, adil ve dengeli kalkınma hamlelerinde etkin bir araç olarak kullanılmaları gerçeğini hiç kimse yadsımamaktadır.
Ekleme Tarihi: 04 Kasım 2023 - Cumartesi

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE SAHTE FATURANIN PANZEHİRİDİR

Ahmet Akın - Yeminli Mali Müşavir

MTSO Yüksek İstişare Kurulu Üyesi

Yeminli mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin mali tablolarının ve beyannamelerinin mevzuat hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelediğini tasdik ederler.

Yeminli mali müşavirlerin tasdik edecekleri belgeler, tasdik konuları ile tasdike ilişkin usul ve esaslar; gerçek ve tüzelkişilerin mükellefiyet şekilleri, iş kolları ve ciroları, döviz kazandırıcı işlemleri, ithalat ve ihracatları, yatırımın miktarları ve nevileri ile belgelerin ibraz edileceği merciler esas alınmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir. 

Yeminli Mali Müşavirler TAM TASDİK SÖZLEŞMESİ ile hizmet verdikleri firmalarda yaptıkları etkin ve yoğun denetimle sahte faturanın kökünü kazıyor. Esas vergi kaybı YMM’ler ile sözleşme yapmayan yüksek cirolu şirketlerde yaşanıyor. Tam tasdik büyük firmalarda zorunlu olmalı.

Yeminli Mali Müşavirler gerek tam tasdik sözleşmeleri gerekse KDV iade raporlarında binlerce faturayı inceleyerek önemli bir işlevi yerine getirerek Maliye Bakanlığı’nın yükünü azaltmaktadır. YMM’ler ile ne kadar çok sözleşme yapılırsa vergi denetimi o kadar çok etkinleşecektir. 

Yeminli Mali Müşavirler kayıt dışı ekonomi ile sahte faturaların PANZEHİRİDİR. 33 yıl içinde bunu büyük ölçüde ispat etmişlerdir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapacağı iş büyük işletmelerin TAM TASDİK SÖZLEŞMESİ yapmasını zorunlu kılmaktır.

Türkiye vergi potansiyelini kullanamamaktadır. Bunun en önemli nedeni toplumdaki vergi bilinci ile denetimin yetersizliğidir. İşte bu noktada 33 yıllık tecrübeleri ile Yeminli Mali Müşavirler devreye girmelidir. YMM’lerin etki alanlarının genişletilmesi denetime destek olacaktır.

Etkin vergi denetiminde hızlı davranmak çok önemlidir. Serbest piyasa düzeni içinde Yeminli Mali Müşavirlerin çalışma tarzı kendilerine önemli avantajlar sağlamaktadır. YMM büroları gerek büro standartları gerekse bilgi teknolojileri yönünden sonuç odaklı çalışmaktadır. 

Türk vergi sisteminin ekonomik gelişme üzerindeki etkilerinin bir türlü özlenen seviyeye çıkarılamaması, vergi potansiyelinden yararlanma oranının düşüklüğü ve kalkınmanın hizmetinde etkin bir araç olarak kullanılmaması en çok yakınılan konular arasında gözükmektedir.

Vergi, kendi başına bir amaç olarak değil, diğer ekonomi ve sosyal politikaların oluşumunda bir araç olarak görülmelidir. Vergi politikalarının hızlı, adil ve dengeli kalkınma hamlelerinde etkin bir araç olarak kullanılmaları gerçeğini hiç kimse yadsımamaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.