Burhanettin Kocamaz, Enerji Krizi Nedeniyle Üretimi Duran MTOSB’ye Gitti

Siyaset 25.01.2022 - 16:00, Güncelleme: 25.01.2022 - 23:58
 

Burhanettin Kocamaz, Enerji Krizi Nedeniyle Üretimi Duran MTOSB’ye Gitti

Enerji krizi nedeniyle Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde (MTOSB) üretimin kesintiye uğraması üzerine İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti Akdeniz İlçe Başkanı Ayhan Akşahin ile birlikte MTOSB Başkanı Sabri Tekli ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

 Sabri Tekli; “OSB Sanayicisi Dezavantajlı Duruma Düştü”  MTOSB Başkanı Sabri Tekli OSB’lerde yaşanan enerji kısıtlaması ile ilgili şunları söyledi; “Organize sanayi bölgesi dışında çalışan sanayiciler enerji kısıtlaması ile karşı karşıya kalmazken, bazı altyapı avantajları olduğu için OSB’lerde faaliyetlerini sürdüren sanayiciler enerji kısıtlaması ile karşı karşıya kalarak dezavantajlı duruma düştü. Özellikle ihracatta ilk 500’e giren şirketlerle, enerji yoğun sektörlerde diğerlerine nazaran maddi kayıpların daha fazla yaşanabileceğini öngörüyoruz.” dedi. Sabri Tekli; “Üretim Özel İzinlerle Sürdürülebiliyor” Sözlerine şöyle devam eden Tekli; “MTOSB yönetimi olarak bazı sanayi tesisleri ve soğuk hava depoları için TEİAŞ'tan özel izin alarak üretime devam etmeleri sağladık. Bazı sanayicilerimiz üretim kayıplarını elektrik kesintisinin yapılmayacağı pazar gününe kaydırma kararı aldı. Yani üretimi öteleyerek üretim açığını fazla mesai ile kapatmayı hedeflediler.” Türkiye’yi Yönetemiyorlar Kocamaz enerji krizi hakkında şöyle konuştu; “Orman yangınları oluyor. Hazır değiller, yönetemiyorlar. Sel felaketleri oluyor. Hazır değiller, yönetemiyorlar. Kar yağıyor. Hazır değiller yönetemiyorlar. Ekonomide kriz var. Hiçbir ciddi önlemleri yok, yönetemiyorlar. Bugün ülkemiz bir enerji krizi ile karşı karşıya hükümet yine hazır değil. Yine yönetemiyorlar. Ülkeyi yirmi yıldır yönetenlerin böylesi enerji krizi zamanları için bir A, B, C planı olmalıydı. Ne yazık ki ülkemizde plansız, programsız, günü birlik bir idare var. Üretimi Durdurmak Ülkeyi Durdurmaktır Hayatlarında duran bir fabrikada üretime tekrar geçmenin maliyetinin ne olduğunu bilmeyenler. Yetiştirilemeyen siparişlerin tazminatı hakkında fikir sahibi olmayanlar. Enerji kesintisinde otomasyon, iletişim ve finans akışının duracağından bihaber olanlar enerji krizinde çareyi OSB’lerde üretimi durdurmakta buluyor. Oysa üretimi durdurmak ülkeyi durdurmaktır. İdare " Ehemmi mühimme tercih etmeli" Biliyorsunuz mühim önemli demek. Ehemmi daha önemli demek. İdarecilikte bir kuraldır; hedefler ve ilkeler arasında önem sıralaması yapılır. Daha önemli olanla önemli olan arasında tercih yapılır. Amaç kıt kaynaklardan maksimum faydayı elde etmektir. Bugün merkezi idare, idareciliğin bu temel ilkesine hassasiyet göstermeliydi. Sanayide; sektöre, bölgeye, doğalgazın ve elektriğin üretime etkisine göre herhangi bir ayrım gözetmeden, stratejik önemdeki sektör hangisidir, hangi fabrika fırınını kapatamaz, hangisi geri açamaz diye kafa yormadan, tamamına, eşit oranda enerji kesintisi yapmamalıydı. Enerji kısıtlamasında sektörler arasında bir önem sıralaması yapmalıydı. İşin özü beceriksiz yönetimin Türkiye’ye faturası milyarlarca lira zarar oldu.    
Enerji krizi nedeniyle Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde (MTOSB) üretimin kesintiye uğraması üzerine İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Burhanettin Kocamaz, İYİ Parti Akdeniz İlçe Başkanı Ayhan Akşahin ile birlikte MTOSB Başkanı Sabri Tekli ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.

 Sabri Tekli; “OSB Sanayicisi Dezavantajlı Duruma Düştü”

 MTOSB Başkanı Sabri Tekli OSB’lerde yaşanan enerji kısıtlaması ile ilgili şunları söyledi; “Organize sanayi bölgesi dışında çalışan sanayiciler enerji kısıtlaması ile karşı karşıya kalmazken, bazı altyapı avantajları olduğu için OSB’lerde faaliyetlerini sürdüren sanayiciler enerji kısıtlaması ile karşı karşıya kalarak dezavantajlı duruma düştü. Özellikle ihracatta ilk 500’e giren şirketlerle, enerji yoğun sektörlerde diğerlerine nazaran maddi kayıpların daha fazla yaşanabileceğini öngörüyoruz.” dedi.

Sabri Tekli; “Üretim Özel İzinlerle Sürdürülebiliyor”

Sözlerine şöyle devam eden Tekli; “MTOSB yönetimi olarak bazı sanayi tesisleri ve soğuk hava depoları için TEİAŞ'tan özel izin alarak üretime devam etmeleri sağladık. Bazı sanayicilerimiz üretim kayıplarını elektrik kesintisinin yapılmayacağı pazar gününe kaydırma kararı aldı. Yani üretimi öteleyerek üretim açığını fazla mesai ile kapatmayı hedeflediler.”

Türkiye’yi Yönetemiyorlar

Kocamaz enerji krizi hakkında şöyle konuştu; “Orman yangınları oluyor. Hazır değiller, yönetemiyorlar. Sel felaketleri oluyor. Hazır değiller, yönetemiyorlar. Kar yağıyor. Hazır değiller yönetemiyorlar. Ekonomide kriz var. Hiçbir ciddi önlemleri yok, yönetemiyorlar. Bugün ülkemiz bir enerji krizi ile karşı karşıya hükümet yine hazır değil. Yine yönetemiyorlar. Ülkeyi yirmi yıldır yönetenlerin böylesi enerji krizi zamanları için bir A, B, C planı olmalıydı. Ne yazık ki ülkemizde plansız, programsız, günü birlik bir idare var.

Üretimi Durdurmak Ülkeyi Durdurmaktır

Hayatlarında duran bir fabrikada üretime tekrar geçmenin maliyetinin ne olduğunu bilmeyenler. Yetiştirilemeyen siparişlerin tazminatı hakkında fikir sahibi olmayanlar. Enerji kesintisinde otomasyon, iletişim ve finans akışının duracağından bihaber olanlar enerji krizinde çareyi OSB’lerde üretimi durdurmakta buluyor. Oysa üretimi durdurmak ülkeyi durdurmaktır.

İdare " Ehemmi mühimme tercih etmeli"

Biliyorsunuz mühim önemli demek. Ehemmi daha önemli demek. İdarecilikte bir kuraldır; hedefler ve ilkeler arasında önem sıralaması yapılır. Daha önemli olanla önemli olan arasında tercih yapılır. Amaç kıt kaynaklardan maksimum faydayı elde etmektir.

Bugün merkezi idare, idareciliğin bu temel ilkesine hassasiyet göstermeliydi. Sanayide; sektöre, bölgeye, doğalgazın ve elektriğin üretime etkisine göre herhangi bir ayrım gözetmeden, stratejik önemdeki sektör hangisidir, hangi fabrika fırınını kapatamaz, hangisi geri açamaz diye kafa yormadan, tamamına, eşit oranda enerji kesintisi yapmamalıydı. Enerji kısıtlamasında sektörler arasında bir önem sıralaması yapmalıydı. İşin özü beceriksiz yönetimin Türkiye’ye faturası milyarlarca lira zarar oldu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.