Göz muayenesi başarıyı doğrudan etkiliyor

Sağlık 20.09.2022 - 10:49, Güncelleme: 20.09.2022 - 10:49
 

Göz muayenesi başarıyı doğrudan etkiliyor

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte çocuklar yoğun bir tempo içerisine dönerken bu dönemde velilere de büyük görev düşüyor.

Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, göz sağlığının çocukların okuldaki başarısını doğrudan etkilediğini belirtirken ebeveynleri de çocuklarının göz muayenelerini aksatmamaları konusunda uyarıyor. Aileler fark edemeyebiliyor Okula başlayan çocuklarda birçok göz hastalığı görülebilirken bu problemler bazen ebeveynler tarafından fark edilemeyebiliyor. Göz tembelliği, şaşılık, astigmat, hipermetrop ve miyop gibi göz problemlerinin çocuklarda çok sık görüldüğünü belirten Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, bu rahatsızlıkların detaylı bir göz muayenesiyle erkenden teşhis edilebileceğini söylüyor. Nefesoğlu, görme bozukluklarının tedavi edilmemesinin ise çocukların tahtayı göremediği için dersten kopmasına ya da göz ağrısı ve sulanması nedeniyle erken yorularak ilgisini kaybetmesine neden olabileceğine dikkat çekiyor. Akademik başarılarını doğrudan etkileyecek bu durumlardan kaçınmak için çocukların ilk göz muayenesinin 4-6 haftalıkken yapılması gerekiyor. 1-3 yaş arasında yılda bir kez, üç yaşından sonra ise okula başlamadan hemen önce ve okul süresinde her yıl düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak büyük önem taşıyor. Bu belirtilere dikkat Çocuğunuzun gözlerini sık kırpması, okuma yazma sırasında defter-kitaba yakından bakması ve gözlerinde sık sık kaşınma görülmesi gibi durumlar göz hastalıklarının habercisi olabiliyor. Görme kusurları nedeniyle gelişen; okuma isteksizliği, uykunun çabuk gelmesi, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilere de oldukça dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarınızın başarısının olumsuz etkilenmemesi için erken teşhis oldukça elzem. Dolayısıyla rutin kontrollerin dışında; Gözlerde titreme Göz kayması Göz kapağı düşüklüğü Gözlerde yaşarma Çapaklanma Parmakla takip Gözlerde şişlik gibi belirtilerle karşılaşmanız durumunda mutlaka göz doktorunuza danışmanız gerekiyor. Teknolojik alet kullanımı ve gözlük seçimine özen gösterin Eğlence için kullanıldığında teknolojik cihazların kullanım süresini kısıtlamak daha kolay olabiliyor. Fakat günümüz şartları çocukların dersleri için de tablet, bilgisayar ya da akıllı telefon kullanmasını gerektirebiliyor. Bu gibi kullanım süresinin tam olarak kısıtlanamayacağı durumlarda ortamın ve kullanılan teknolojik ürünün ışığını iyi ayarlamak, cihazın göze olan mesafesine ise çok dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarda doğru gözlük seçimi de göz sağlığı için önem taşıyan ögeler arasında yer alıyor. Kullanılan gözlüğün çerçevesi çocuğun göz yapısına uygun, camları ise göz merkezi ile eş oranda ve ultraviyole filtreli olmalı.
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte çocuklar yoğun bir tempo içerisine dönerken bu dönemde velilere de büyük görev düşüyor.

Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, göz sağlığının çocukların okuldaki başarısını doğrudan etkilediğini belirtirken ebeveynleri de çocuklarının göz muayenelerini aksatmamaları konusunda uyarıyor.

Aileler fark edemeyebiliyor

Okula başlayan çocuklarda birçok göz hastalığı görülebilirken bu problemler bazen ebeveynler tarafından fark edilemeyebiliyor. Göz tembelliği, şaşılık, astigmat, hipermetrop ve miyop gibi göz problemlerinin çocuklarda çok sık görüldüğünü belirten Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, bu rahatsızlıkların detaylı bir göz muayenesiyle erkenden teşhis edilebileceğini söylüyor. Nefesoğlu, görme bozukluklarının tedavi edilmemesinin ise çocukların tahtayı göremediği için dersten kopmasına ya da göz ağrısı ve sulanması nedeniyle erken yorularak ilgisini kaybetmesine neden olabileceğine dikkat çekiyor. Akademik başarılarını doğrudan etkileyecek bu durumlardan kaçınmak için çocukların ilk göz muayenesinin 4-6 haftalıkken yapılması gerekiyor. 1-3 yaş arasında yılda bir kez, üç yaşından sonra ise okula başlamadan hemen önce ve okul süresinde her yıl düzenli olarak göz muayenesi yaptırmak büyük önem taşıyor.

Bu belirtilere dikkat

Çocuğunuzun gözlerini sık kırpması, okuma yazma sırasında defter-kitaba yakından bakması ve gözlerinde sık sık kaşınma görülmesi gibi durumlar göz hastalıklarının habercisi olabiliyor. Görme kusurları nedeniyle gelişen; okuma isteksizliği, uykunun çabuk gelmesi, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilere de oldukça dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarınızın başarısının olumsuz etkilenmemesi için erken teşhis oldukça elzem. Dolayısıyla rutin kontrollerin dışında;

Gözlerde titreme
Göz kayması
Göz kapağı düşüklüğü
Gözlerde yaşarma
Çapaklanma
Parmakla takip
Gözlerde şişlik gibi belirtilerle karşılaşmanız durumunda mutlaka göz doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Teknolojik alet kullanımı ve gözlük seçimine özen gösterin

Eğlence için kullanıldığında teknolojik cihazların kullanım süresini kısıtlamak daha kolay olabiliyor. Fakat günümüz şartları çocukların dersleri için de tablet, bilgisayar ya da akıllı telefon kullanmasını gerektirebiliyor. Bu gibi kullanım süresinin tam olarak kısıtlanamayacağı durumlarda ortamın ve kullanılan teknolojik ürünün ışığını iyi ayarlamak, cihazın göze olan mesafesine ise çok dikkat etmek gerekiyor.

Çocuklarda doğru gözlük seçimi de göz sağlığı için önem taşıyan ögeler arasında yer alıyor. Kullanılan gözlüğün çerçevesi çocuğun göz yapısına uygun, camları ise göz merkezi ile eş oranda ve ultraviyole filtreli olmalı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.