Gündüz, 'Mersin Büyükşehir Belediyesi Pekin İle Kardeş Şehir Olmalı'

Güncel 20.02.2022 - 13:54, Güncelleme: 20.02.2022 - 13:54
 

Gündüz, 'Mersin Büyükşehir Belediyesi Pekin İle Kardeş Şehir Olmalı'

Yönetim Danışmanı (CMC) ve Akdeniz Yönetim Danışmanları Derneği (AYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz, Çin ile işbirliği fırsatlarının çok iyi analiz edilmesi gerektiğini, Mersin ile Pekin'in işbirliğinin iki kente ortak faydalar sağlayacağını ifade ederek, "Mersin Büyükşehir Belediyesi Pekin ile kardeş şehir olmalı' dedi.

Yönetim Danışmanı (CMC)  ve Akdeniz Yönetim Danışmanları Derneği (AYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: Mersin,  önümüzdeki 10 yılda çok daha önemli bir noktaya ulaşacaktır.  Çukurova Uluslararası Hava Limanımız bu yıl tamamlanacak, Metromuzun temeli atıldı,  Türkiye Ulusal Lojistik Master Planı kapsamında ilk Lojistik Köylerden biri Mersine yapılacak,  Doğu Akdeniz’de yapılması planlanan Ana Konteyner Limanının en doğru lokasyonu elbette Mersin olacak. Serbest Bölge sayımız artacak, Uluslararası Fuar Merkezlerimiz olacak, TÜİOSB ve Tarsus Gıda Organize Sanayi Bölgeleri mevcut OSB lerinize güç katacak. Katma değerli üretimimiz artacak. İstihdamımız, ihracatımız ve devletimize ve yerel yönetimlerimize verdiğimiz katkı artacak.  Mersin, aynı zamanda bir kültür ve sanat merkezi olacak. Yani Mersin çok yönlü, çok kimlikli bir şehir olacak.  Kenti yöneten tüm aktörler ortak hedeflere ortak akılla doğru stratejiler oluşturup uygularlarsa neden olmasın? Çin Halk Cumhuriyetine gelince de; 1.5 milyara ulaşan nüfusuyla sadece nicelik olarak değil artık iktisadi , teknolojik vb alanlarda da ABD ‘nin önünde yer almaya başlamış durumda.  Bu Dünya devinin başkenti Pekin’le yakınlaşmak hem bize hem de ÇHC ne önemli avantajlar sağlayacaktır. Mersin, onların Avrupa, Afrika’ya açılmasında önemli bir transit geçiş kapısı  olabilir.  Onlar da bize hem sermaye hem de know how aktarabilirler.  Bu konuda bir Komite kurulup ÇİN ile işbirliği fırsatları analiz edilmelidir.   Aralık 2021 tarihli Harvard Üniversitesi Raporuna göre  ÇİN-ABD teknoloji savaşında bir mukayese yapacak olursak ; ÇİN  yılda; 1) 250 milyon bilgisayar, 25 milyon otomobil, 1,5 milyar akıllı telefon üretimi ile açık ara birinci sırada. Yarı iletken üretiminde ise dünya birincisi. 2) Elektrikli arabada  ABD’nin 4 katı satış yapmakta. 3) ABD'de 100 bin baz istasyonu, Çin’de 950 bin baz istasyonu var ve de 150 milyon Çinli saniyede 300 megabit hızla 5G cep telefonu kullanırken, ancak 6 milyon ABD'li -o da ancak 60 megabit hızla- 5G erişimine sahip. 4) Bilim ve teknoloji eğitiminde Çin bu yıl PİSA'da birinci sırayı almış iken,  ABD ancak 25. sırayı alabildi. 5) YAPAY ZEKA'da, Derin Öğrenme'de ABD'den 6 kat daha fazla patent  ile (YZ) makalelerinde en fazla referans verilen ülke durumunda. 6) Yüz algılaması, ses algılaması ve  Fintek uygulamalarında açık ara öne geçmiş durumda. 7) Kuantum hesaplaması ,kuantum İletişim ve kuantum sensörlerinde birinci sırada... Şehrimizi yönetenlerden artık yeni ve vizyoner hamleler bekliyoruz. 
Yönetim Danışmanı (CMC) ve Akdeniz Yönetim Danışmanları Derneği (AYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz, Çin ile işbirliği fırsatlarının çok iyi analiz edilmesi gerektiğini, Mersin ile Pekin'in işbirliğinin iki kente ortak faydalar sağlayacağını ifade ederek, "Mersin Büyükşehir Belediyesi Pekin ile kardeş şehir olmalı' dedi.

Yönetim Danışmanı (CMC)  ve Akdeniz Yönetim Danışmanları Derneği (AYDD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Gündüz yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

Mersin, 
önümüzdeki 10 yılda çok daha önemli bir noktaya ulaşacaktır. 
Çukurova Uluslararası Hava Limanımız bu yıl tamamlanacak, Metromuzun temeli atıldı, 
Türkiye Ulusal Lojistik Master Planı kapsamında ilk Lojistik Köylerden biri Mersine yapılacak, 
Doğu Akdeniz’de yapılması planlanan Ana Konteyner Limanının en doğru lokasyonu elbette Mersin olacak.
Serbest Bölge sayımız artacak, Uluslararası Fuar Merkezlerimiz olacak, TÜİOSB ve Tarsus Gıda Organize Sanayi Bölgeleri mevcut OSB lerinize güç katacak. Katma değerli üretimimiz artacak. İstihdamımız, ihracatımız ve devletimize ve yerel yönetimlerimize verdiğimiz katkı artacak. 
Mersin, aynı zamanda bir kültür ve sanat merkezi olacak.

Yani Mersin çok yönlü, çok kimlikli bir şehir olacak. 
Kenti yöneten tüm aktörler ortak hedeflere ortak akılla doğru stratejiler oluşturup uygularlarsa neden olmasın?

Çin Halk Cumhuriyetine gelince de;
1.5 milyara ulaşan nüfusuyla sadece nicelik olarak değil artık iktisadi , teknolojik vb alanlarda da ABD ‘nin önünde yer almaya başlamış durumda. 
Bu Dünya devinin başkenti Pekin’le yakınlaşmak hem bize hem de ÇHC ne önemli avantajlar sağlayacaktır.
Mersin, onların Avrupa, Afrika’ya açılmasında önemli bir transit geçiş kapısı  olabilir. 
Onlar da bize hem sermaye hem de know how aktarabilirler. 

Bu konuda bir Komite kurulup ÇİN ile işbirliği fırsatları analiz edilmelidir.  

Aralık 2021 tarihli Harvard Üniversitesi Raporuna göre  ÇİN-ABD teknoloji savaşında bir mukayese yapacak olursak ;

ÇİN  yılda;
1) 250 milyon bilgisayar,
25 milyon otomobil,
1,5 milyar akıllı telefon
üretimi ile açık ara birinci sırada. Yarı iletken üretiminde ise dünya birincisi.

2) Elektrikli arabada  ABD’nin 4 katı satış yapmakta.
3) ABD'de 100 bin baz istasyonu, Çin’de 950 bin baz istasyonu var ve de 150 milyon Çinli saniyede 300 megabit hızla 5G cep telefonu kullanırken, ancak 6 milyon ABD'li -o da ancak 60 megabit hızla- 5G erişimine sahip.

4) Bilim ve teknoloji eğitiminde Çin bu yıl PİSA'da birinci sırayı almış iken, 
ABD ancak 25. sırayı alabildi.

5) YAPAY ZEKA'da, Derin Öğrenme'de ABD'den 6 kat daha fazla patent  ile (YZ) makalelerinde en fazla referans verilen ülke durumunda.

6) Yüz algılaması, ses algılaması ve 
Fintek uygulamalarında açık ara öne geçmiş durumda.
7) Kuantum hesaplaması ,kuantum İletişim ve kuantum sensörlerinde birinci sırada...

Şehrimizi yönetenlerden artık yeni ve vizyoner hamleler bekliyoruz. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.