Özdemir 'Daha Adil ve Sürdürülebilir Bir Gıda Düzeni Kurmak Ortak Sorumluluğumuzdur'

Güncel 15.10.2025 - 22:03, Güncelleme: 15.10.2025 - 22:03
 

Özdemir 'Daha Adil ve Sürdürülebilir Bir Gıda Düzeni Kurmak Ortak Sorumluluğumuzdur'

16 Ekim Dünya Gıda günü dolayısıyla açıklamada bulunan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, sürdürülebilir bir gıda düzeni kurmanın, herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö.Abdullah Özdemir  açıklamasında, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel günün amacı; kamuoyunun ve karar vericilerin, gıda üretimi, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği ve açlık gibi konulara dikkatini çekmektir. Bu çerçevede, 2025 yılının teması “Daha İyi Gıda ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” olarak belirlenmiştir. FAO tarafından yayınlanan Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2025 Raporu’na göre, 2024 yılında dünya nüfusunun yüzde 8,2’sine denk gelen 673 milyon kişi açlık yaşamıştır. Ayrıca, dünya nüfusunun yüzde 10,1’ine karşılık gelen 828 milyon insanın şiddetli düzeyde besin güvensizliği yaşadığı; başka bir ifadeyle, besleyici ve yeterli gıdaya erişimde ciddi sorunlarla karşılaştığı belirtilmektedir. Diğer yandan, 1,7 milyar kişi aşırı kilolu iken, 900 milyon kişi obezite sorunu yaşamaktadır. Bugün dünya nüfusu 8,2 milyar seviyesindedir. 2050 yılında ülkemiz nüfusunun 100 milyona, dünya nüfusunun ise 10 milyara ulaşması beklenmektedir. Dolayısıyla, önümüzdeki 25 yılda dünya gıda talebinde yaklaşık yüzde 60 oranında bir artış öngörülmektedir."dedi Artan bu talebin karşılanabilmesi için yalnızca gıda arzının artırılması değil, gıda kaybı ve israfının en aza indirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirten Özdemir " FAO verilerine göre; hasat sonrası işleme, depolama, taşıma ve dağıtım süreçlerinde, yani ürün tarladan perakendeye ulaşıncaya kadar, üretilen toplam gıdanın yüzde 13’ü kaybolmaktadır. Gıda israfı ise perakende ve tüketim aşamalarında ortaya çıkmakta; bu aşamalarda toplam gıdanın üçte biri israf edilmektedir. Bu durum, 1 milyar tonu aşkın gıdanın çöpe gitmesi anlamına gelmektedir. Bu tablo, gıda sistemlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi ve üretimden tüketime kadar bilinçli davranılması gerektiğini açıkça göstermektedir. Daha iyi bir gelecek için her bireyin, her kurumun ve her ülkenin; gıdayı temel alan, çevreye duyarlı ve adil bir üretim-tüketim zinciri oluşturulmasına katkı sağlaması büyük önem taşımaktadır. Açlığın, yetersiz beslenmenin ve gıda güvensizliğinin en aza indirilmesi, artan gıda talebinin karşılanabilmesi için ülkeler arası iş birliğinin yanı sıra tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum."dedi Artan nüfus, değişen iklim ve sınırlı kaynaklar göz önüne alındığında; önümüzdeki dönem için üretimden tüketime kadar tüm gıda sisteminin her aşaması etkin biçimde planlanmalıdır. Sadece daha fazla gıda üretmek değil, daha adil, daha bilinçli ve daha sürdürülebilir bir gıda düzeni kurmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Gıdayı korumak, geleceği korumaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Gıda Günü’nü kutluyorum.  
16 Ekim Dünya Gıda günü dolayısıyla açıklamada bulunan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, sürdürülebilir bir gıda düzeni kurmanın, herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö.Abdullah Özdemir  açıklamasında, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel günün amacı; kamuoyunun ve karar vericilerin, gıda üretimi, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği ve açlık gibi konulara dikkatini çekmektir. Bu çerçevede, 2025 yılının teması “Daha İyi Gıda ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” olarak belirlenmiştir.

FAO tarafından yayınlanan Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2025 Raporu’na göre, 2024 yılında dünya nüfusunun yüzde 8,2’sine denk gelen 673 milyon kişi açlık yaşamıştır. Ayrıca, dünya nüfusunun yüzde 10,1’ine karşılık gelen 828 milyon insanın şiddetli düzeyde besin güvensizliği yaşadığı; başka bir ifadeyle, besleyici ve yeterli gıdaya erişimde ciddi sorunlarla karşılaştığı belirtilmektedir. Diğer yandan, 1,7 milyar kişi aşırı kilolu iken, 900 milyon kişi obezite sorunu yaşamaktadır. Bugün dünya nüfusu 8,2 milyar seviyesindedir. 2050 yılında ülkemiz nüfusunun 100 milyona, dünya nüfusunun ise 10 milyara ulaşması beklenmektedir. Dolayısıyla, önümüzdeki 25 yılda dünya gıda talebinde yaklaşık yüzde 60 oranında bir artış öngörülmektedir."dedi

Artan bu talebin karşılanabilmesi için yalnızca gıda arzının artırılması değil, gıda kaybı ve israfının en aza indirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirten Özdemir " FAO verilerine göre; hasat sonrası işleme, depolama, taşıma ve dağıtım süreçlerinde, yani ürün tarladan perakendeye ulaşıncaya kadar, üretilen toplam gıdanın yüzde 13’ü kaybolmaktadır. Gıda israfı ise perakende ve tüketim aşamalarında ortaya çıkmakta; bu aşamalarda toplam gıdanın üçte biri israf edilmektedir. Bu durum, 1 milyar tonu aşkın gıdanın çöpe gitmesi anlamına gelmektedir.

Bu tablo, gıda sistemlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi ve üretimden tüketime kadar bilinçli davranılması gerektiğini açıkça göstermektedir. Daha iyi bir gelecek için her bireyin, her kurumun ve her ülkenin; gıdayı temel alan, çevreye duyarlı ve adil bir üretim-tüketim zinciri oluşturulmasına katkı sağlaması büyük önem taşımaktadır. Açlığın, yetersiz beslenmenin ve gıda güvensizliğinin en aza indirilmesi, artan gıda talebinin karşılanabilmesi için ülkeler arası iş birliğinin yanı sıra tarım sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum."dedi

Artan nüfus, değişen iklim ve sınırlı kaynaklar göz önüne alındığında; önümüzdeki dönem için üretimden tüketime kadar tüm gıda sisteminin her aşaması etkin biçimde planlanmalıdır. Sadece daha fazla gıda üretmek değil, daha adil, daha bilinçli ve daha sürdürülebilir bir gıda düzeni kurmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Gıdayı korumak, geleceği korumaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Gıda Günü’nü kutluyorum.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.