Özdemir, 'Tüm Gıda ve Tarım Ürünlerinde KDV Yüzde 1’e Düşürülmeli'

Ekonomi 27.09.2021 - 10:37, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:42
 

Özdemir, 'Tüm Gıda ve Tarım Ürünlerinde KDV Yüzde 1’e Düşürülmeli'

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, gıda enflasyonunu azaltarak arzu edilen seviyelere indirmek için tüm tarım ve gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1 düzeyine indirilmesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir yaptığı açıklamada gıda enflasyonunun dünya genelinde birçok ülkeyi yakından ilgilendiren en önemli ekonomik sorunlardan biri haline geldiğini belirterek, " Ülkemizde ağustos ayı itibariyle yüzde 29 seviyesinde bulunan gıda enflasyonu en yüksek ana harcama grubu durumunda. Üstelik fiyatı en çok artan 20 üründen 15’i tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor.   Düşük gelirli kesim ise gelirlerinin çok daha fazlasını gıdaya harcadığından, gıda enflasyonundaki artıştan daha fazla etkileniyor. Bu nedenle, gıda enflasyonu ekonomik bir sorun olmanın ötesinde, sosyal bir problemdir.   Devletimiz ise bu tabloyu tersine çevirmek için çeşitli ürünlerin ithalatında geçici olarak gümrük vergisinin sıfırlanması, vergi indirimleri, fiyat denetimlerinin artırılması gibi yöntemlerle mücadelesini sürdürüyor."dedi   Tüketiciler Lehine Devletimizin Fedakarlığına İhtiyacımız Var   Bu sürece katkı sağlayacağını düşündüğü bir diğer yöntemin tüm tarım ve gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1 düzeyine indirilmesi olduğunu ifade eden Özdemir, "Gıda enflasyonu arzu edilen seviyelere düşene kadar bu yönteme başvurulabilir. Gıda enflasyonu, enflasyon sepetinin yaklaşık üçte birini oluşturduğundan, TÜFE’nin düşmesini de sağlayacaktır.   Devletimizin vergi gelirlerinden geçici olarak tüketiciler lehine yapacağı böyle bir fedakârlığın, tüketicilerin yaşamakta olduğu mağduriyetin giderilmesine önemli katkı sağlayacağı kanısındayım. Bu şekilde Devletimiz enflasyon ile mücadelede tüm imkanlarını kullandığını ve kullanmakta kararlı olduğunu çok daha güçlü bir şekilde ortaya koyacaktır.   Yüzde 7’lik bu indirim etiket fiyatlarında düşüş oluşturacağı gibi, başta düşük gelirli kesimin alım gücünü artıracak ve içerisinden geçmekte olduğumuz pandemi sürecinde sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıdaya daha kolay erişime imkân verecektir. "dedi   Gıda ürünlerinin birçoğunda toptan alımda yüzde 1, perakende satışta yüzde 8 KDV oranı uygulanmakta olduğunun altını çizen Abdullah Özdemir, "KDV indirimi ile bu makas eşitleneceğinden, özellikle perakende ile iştigal eden küçük esnaf için de bir soluk olacaktır.   Ayrıca gıda ürünlerine olan talebi arttıracağından ticareti de canlandıracaktır. Dolayısıyla daha fazla zaman kaybetmeden alınacak böylesi bir karar, üreticiden nihai tüketiciye kadar herkes için bir destek mekanizması görevi görecektir."dedi   Ekonomik ve Psikolojik Açıdan Faydalı Bir Karar Olur   KDV indirim kararının hem psikolojik hem de ekonomik açıdan faydalı olacağını ifade eden Özdemir, " Üstelik geçici olarak başlatılacak bu indirim kararı arzu edilen sonuçları verdiği taktirde kalıcı hale getirilerek bir sosyal devlet politikası haline dönüştürülebileceği kanaatindeyim.   Hükümetimizden beklentimiz, bugüne kadar olduğu gibi önerilerimizi değerlendirmesidir. İstişare ortamını güçlendirerek sürdürdüğümüz sürece bu sıkıntıları aşacağımızı ve enflasyon oranlarında belirlenen hedeflere ulaşmada mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö.Abdullah Özdemir, gıda enflasyonunu azaltarak arzu edilen seviyelere indirmek için tüm tarım ve gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1 düzeyine indirilmesi gerektiğini ifade etti.

Özdemir yaptığı açıklamada gıda enflasyonunun dünya genelinde birçok ülkeyi yakından ilgilendiren en önemli ekonomik sorunlardan biri haline geldiğini belirterek, " Ülkemizde ağustos ayı itibariyle yüzde 29 seviyesinde bulunan gıda enflasyonu en yüksek ana harcama grubu durumunda. Üstelik fiyatı en çok artan 20 üründen 15’i tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor.

 

Düşük gelirli kesim ise gelirlerinin çok daha fazlasını gıdaya harcadığından, gıda enflasyonundaki artıştan daha fazla etkileniyor. Bu nedenle, gıda enflasyonu ekonomik bir sorun olmanın ötesinde, sosyal bir problemdir.

 

Devletimiz ise bu tabloyu tersine çevirmek için çeşitli ürünlerin ithalatında geçici olarak gümrük vergisinin sıfırlanması, vergi indirimleri, fiyat denetimlerinin artırılması gibi yöntemlerle mücadelesini sürdürüyor."dedi

 

Tüketiciler Lehine Devletimizin Fedakarlığına İhtiyacımız Var

 

Bu sürece katkı sağlayacağını düşündüğü bir diğer yöntemin tüm tarım ve gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1 düzeyine indirilmesi olduğunu ifade eden Özdemir, "Gıda enflasyonu arzu edilen seviyelere düşene kadar bu yönteme başvurulabilir. Gıda enflasyonu, enflasyon sepetinin yaklaşık üçte birini oluşturduğundan, TÜFE’nin düşmesini de sağlayacaktır.

 

Devletimizin vergi gelirlerinden geçici olarak tüketiciler lehine yapacağı böyle bir fedakârlığın, tüketicilerin yaşamakta olduğu mağduriyetin giderilmesine önemli katkı sağlayacağı kanısındayım. Bu şekilde Devletimiz enflasyon ile mücadelede tüm imkanlarını kullandığını ve kullanmakta kararlı olduğunu çok daha güçlü bir şekilde ortaya koyacaktır.

 

Yüzde 7’lik bu indirim etiket fiyatlarında düşüş oluşturacağı gibi, başta düşük gelirli kesimin alım gücünü artıracak ve içerisinden geçmekte olduğumuz pandemi sürecinde sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıdaya daha kolay erişime imkân verecektir. "dedi

 

Gıda ürünlerinin birçoğunda toptan alımda yüzde 1, perakende satışta yüzde 8 KDV oranı uygulanmakta olduğunun altını çizen Abdullah Özdemir, "KDV indirimi ile bu makas eşitleneceğinden, özellikle perakende ile iştigal eden küçük esnaf için de bir soluk olacaktır.

 

Ayrıca gıda ürünlerine olan talebi arttıracağından ticareti de canlandıracaktır. Dolayısıyla daha fazla zaman kaybetmeden alınacak böylesi bir karar, üreticiden nihai tüketiciye kadar herkes için bir destek mekanizması görevi görecektir."dedi

 

Ekonomik ve Psikolojik Açıdan Faydalı Bir Karar Olur

 

KDV indirim kararının hem psikolojik hem de ekonomik açıdan faydalı olacağını ifade eden Özdemir, " Üstelik geçici olarak başlatılacak bu indirim kararı arzu edilen sonuçları verdiği taktirde kalıcı hale getirilerek bir sosyal devlet politikası haline dönüştürülebileceği kanaatindeyim.

 

Hükümetimizden beklentimiz, bugüne kadar olduğu gibi önerilerimizi değerlendirmesidir. İstişare ortamını güçlendirerek sürdürdüğümüz sürece bu sıkıntıları aşacağımızı ve enflasyon oranlarında belirlenen hedeflere ulaşmada mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.