Yılmaz' "1 kilogram şeftali meysu fiyatına sadece yarım ekmek alınıyor. Taban fiyat istiyoruz'

Güncel 22.07.2025 - 17:05, Güncelleme: 22.07.2025 - 17:05
 

Yılmaz' "1 kilogram şeftali meysu fiyatına sadece yarım ekmek alınıyor. Taban fiyat istiyoruz'

15 TL'ye üretilen şeftaliyi meyve suyu fabrikalarının 7 TL'den satın aldığını belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, şeftali başta olmak üzere meyve suyu üretiminde kullanılan ürün için taban fiyat belirlenmesini istedi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında meyve suyu fabrikalarının fiyat politikasını eleştirdi. Mersin'in şeftali üretiminde ön sıralarda yer aldığını, nisanda başlayan hasadın ekime kadar devam ettiğini ifade eden Yılmaz, meyve suyu fabrikalarına çok ciddi ürün verdiklerini anlattı. Ancak bu ürünlerin 15 TL'ye üretilmesine rağmen, fabrika alım fiyatının 7 TL olduğunu bildiren Yılmaz, "I kilogram şeftali meysu fiyatına sadece yarım ekmek alınabilmektedir. Tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetleri, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verilerinin üzerinde olmasına rağmen, meysu fiyatlarındaki artış çok gerilerde kalmıştır. Bu nedenle meyve suyu üretiminde kullanılan ürün için bir taban fiyat belirlenmesini, bu süreçte üretici örgütlerinin de yer almasını öneriyoruz. Başta fabrika yetkililerini vicdanlı olmaya davet ediyoruz. Bu konuda devlet yetkililerinden de destek bekliyoruz. Lütfen feryadımıza kulak verin. Bu gidişle üretecek çiftçi bulamayacaksınız" dedi. "Dernek oturduğu  yerden fiyat belirliyor. Kendilerine ulaşamıyoruz" Açıklamanın ardından basın mensuplarıyla söyleşi yapan Yılmaz, Meyve suyu fabrikalarının geçmiş yıllarda bölgeden ayrı şartlarda ürün tedarik ettiğini aktararak "Her fabrika köylere kurduğu merkezlerde, rekabet içinde makul fiyatlara ürün alıyordu. Ancak son 8-10 yıldır fabrikaların da birleşmesiyle birlikte Meyve Suyu Endüstrisi Derneği kuruldu. Ne çiftçi ne de çiftçi temsilcileri, dernek yönetimiyle görüşemiyor. İstanbul'dan, oturdukları yerden ürün fiyatı belirliyorlar. Bu da alın teri döken çiftçiyi üzüyor" diye konuştu. "Ödemelerle ilgili bilgilendirme yapılmadı" Musa Yılmaz, 2025 yılı içinde yaşanan doğal afetler sonrası mağdur çiftçilere verilecek desteklere yönelik şunları söyledi: "Şubat ayında başlayan don afeti ve dolu yağışları, nisan ayında da yeni çiçeklenen şeftalide ciddi hasara yol açtı. Sahada çalışan yetkililer, ürün kaybının yüzde 65 olduğunu tespit etti. Cumhurbaşkanımız kasım sonuna kadar çiftçilere ödeme yapılacağını açıklasa da şu ana kadar odamıza ya da çiftçilerimize resmi bir bilgilendirme yapılmadı.Neye göre, ne şekilde ve ne kadar ödeme yapılacağını bilmiyoruz."                                                                                                                                                             
15 TL'ye üretilen şeftaliyi meyve suyu fabrikalarının 7 TL'den satın aldığını belirten Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, şeftali başta olmak üzere meyve suyu üretiminde kullanılan ürün için taban fiyat belirlenmesini istedi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında meyve suyu fabrikalarının fiyat politikasını eleştirdi. Mersin'in şeftali üretiminde ön sıralarda yer aldığını, nisanda başlayan hasadın ekime kadar devam ettiğini ifade eden Yılmaz, meyve suyu fabrikalarına çok ciddi ürün verdiklerini anlattı. Ancak bu ürünlerin 15 TL'ye üretilmesine rağmen, fabrika alım fiyatının 7 TL olduğunu bildiren Yılmaz, "I kilogram şeftali meysu fiyatına sadece yarım ekmek alınabilmektedir. Tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetleri, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verilerinin üzerinde olmasına rağmen, meysu fiyatlarındaki artış çok gerilerde kalmıştır. Bu nedenle meyve suyu üretiminde kullanılan ürün için bir taban fiyat belirlenmesini, bu süreçte üretici örgütlerinin de yer almasını öneriyoruz. Başta fabrika yetkililerini vicdanlı olmaya davet ediyoruz. Bu konuda devlet yetkililerinden de destek bekliyoruz. Lütfen feryadımıza kulak verin. Bu gidişle üretecek çiftçi bulamayacaksınız" dedi.

"Dernek oturduğu  yerden fiyat belirliyor. Kendilerine ulaşamıyoruz"

Açıklamanın ardından basın mensuplarıyla söyleşi yapan Yılmaz, Meyve suyu fabrikalarının geçmiş yıllarda bölgeden ayrı şartlarda ürün tedarik ettiğini aktararak "Her fabrika köylere kurduğu merkezlerde, rekabet içinde makul fiyatlara ürün alıyordu. Ancak son 8-10 yıldır fabrikaların da birleşmesiyle birlikte Meyve Suyu Endüstrisi Derneği kuruldu.
Ne çiftçi ne de çiftçi temsilcileri, dernek yönetimiyle görüşemiyor. İstanbul'dan, oturdukları yerden ürün fiyatı belirliyorlar. Bu da alın teri döken çiftçiyi üzüyor" diye konuştu.

"Ödemelerle ilgili bilgilendirme yapılmadı"

Musa Yılmaz, 2025 yılı içinde yaşanan doğal afetler sonrası mağdur çiftçilere verilecek desteklere yönelik şunları söyledi: "Şubat ayında başlayan don afeti ve dolu yağışları, nisan ayında da yeni çiçeklenen şeftalide ciddi hasara yol açtı. Sahada çalışan yetkililer, ürün kaybının yüzde 65 olduğunu tespit etti. Cumhurbaşkanımız kasım sonuna kadar çiftçilere ödeme yapılacağını açıklasa da şu ana kadar odamıza ya da çiftçilerimize resmi bir bilgilendirme yapılmadı.Neye göre, ne şekilde ve ne kadar ödeme yapılacağını bilmiyoruz."                                                                                                                                                           

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.