İhracat ilk 6 ayda yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaştı

Ekonomi 02.07.2022 - 13:05, Güncelleme: 02.07.2022 - 13:18
 

İhracat ilk 6 ayda yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaştı

İhracat ilk 6 ayda yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaşıldı. Haziran ayında yüzde 18,5'lik artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleşti.

Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,5'lik artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleşti. İlk 6 ayda bu rakam, yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaştı. 12 aylık ihracat ise 246 milyar doları aştı. Bu rakamla beraber, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşılarak son 22 ayın 20'sinde aylık rekor kırılmış oldu. Haziran ayında 20 sektör ihracatını artırdı. 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Kimya Sektörü ilk sırada yer alırken 2,7 milyar dolara ulaşan Otomotiv Sektörü ikinci, 2,3 milyar doları aşan Çelik Sektörü ise üçüncü oldu. Çelik Sektörünü 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Hazırgiyim Sektörü ve 1,4 milyar dolar ihracatla Elektrik-Elektronik Sektörü izledi. Haziran ayında 61 il ihracatını artırırken 3 il ihracatta rekor kırdı Haziran ayında 61 ilin ihracatını artırma başarısını gösterdi.İlk 3 il; 9,2 milyar dolarla İstanbul, 1,9 milyar dolarla Kocaeli, 1,6 milyar dolarla Bursa oldu. Adana, Muğla ve Balıkesir ise ihracatta rekora ulaşan iller oldu. En çok ihracat gerçekleştiren 5 ilin sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Bu şehirlerin haricinde, ihracat artışıyla dikkat çeken diğer iller ise Bursa, Mersin, Sakarya ve Kayseri oldu Türk bayrağını 215 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran ihracat ailesi, 160 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. Haziran ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1,87 milyar dolarla Almanya, 1,55 milyar dolarla ABD ve 1,21 milyar dolarla Irak oldu. En çok ihracat yapılan ilk 5 ülke; Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika'ya ihracatta önemli yükselişler var. Aralarında Rusya, Güney Kore, Arjantin ve Hindistan'ın da dahil olduğu tam 18 ülkeye ihracatta rekor seviyelere ulaşıldı. 1.905 firma, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 1,41 dolara yükseldi. Miktar bazında ihracat bir önceki haziran ayına göre yüzde 9 artışla 16,6 milyon tona ulaştı. Rakamların detaylarına bakıldığında tam 20 sektörün ihracatını artırdığı görüldü Bu ay ilk 5 sektör sırasıyla 3,2 milyar dolar ile Kimya, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv, 2,3 milyar dolar ihracatla Çelik, 2 milyar dolarla Hazır Giyim ve 1,4 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik oldu.  Hububat ve mobilya kağıt orman ürünleri sektörleri, bugüne kadar ki en yüksek ihracat rakamlarına imza attılar. Hububat sektörü aylık bazda ilk kez 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.
İhracat ilk 6 ayda yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaşıldı. Haziran ayında yüzde 18,5'lik artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleşti.

Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,5'lik artışla 23,4 milyar dolar ihracat gerçekleşti. İlk 6 ayda bu rakam, yüzde 20 artışla 126 milyar dolara yaklaştı. 12 aylık ihracat ise 246 milyar doları aştı. Bu rakamla beraber, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşılarak son 22 ayın 20'sinde aylık rekor kırılmış oldu.

Haziran ayında 20 sektör ihracatını artırdı. 3,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Kimya Sektörü ilk sırada yer alırken 2,7 milyar dolara ulaşan Otomotiv Sektörü ikinci, 2,3 milyar doları aşan Çelik Sektörü ise üçüncü oldu. Çelik Sektörünü 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Hazırgiyim Sektörü ve 1,4 milyar dolar ihracatla Elektrik-Elektronik Sektörü izledi.

Haziran ayında 61 il ihracatını artırırken 3 il ihracatta rekor kırdı

Haziran ayında 61 ilin ihracatını artırma başarısını gösterdi.İlk 3 il; 9,2 milyar dolarla İstanbul, 1,9 milyar dolarla Kocaeli, 1,6 milyar dolarla Bursa oldu. Adana, Muğla ve Balıkesir ise ihracatta rekora ulaşan iller oldu. En çok ihracat gerçekleştiren 5 ilin sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Bu şehirlerin haricinde, ihracat artışıyla dikkat çeken diğer iller ise Bursa, Mersin, Sakarya ve Kayseri oldu

Türk bayrağını 215 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran ihracat ailesi, 160 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. Haziran ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1,87 milyar dolarla Almanya, 1,55 milyar dolarla ABD ve 1,21 milyar dolarla Irak oldu. En çok ihracat yapılan ilk 5 ülke; Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika'ya ihracatta önemli yükselişler var. Aralarında Rusya, Güney Kore, Arjantin ve Hindistan'ın da dahil olduğu tam 18 ülkeye ihracatta rekor seviyelere ulaşıldı.

1.905 firma, bu ay ilk kez ihracat yaparak ihracat ailesine katıldı.

Birim ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla 1,41 dolara yükseldi. Miktar bazında ihracat bir önceki haziran ayına göre yüzde 9 artışla 16,6 milyon tona ulaştı.

Rakamların detaylarına bakıldığında tam 20 sektörün ihracatını artırdığı görüldü Bu ay ilk 5 sektör sırasıyla 3,2 milyar dolar ile Kimya, 2,7 milyar dolara ulaşan otomotiv, 2,3 milyar dolar ihracatla Çelik, 2 milyar dolarla Hazır Giyim ve 1,4 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik oldu.  Hububat ve mobilya kağıt orman ürünleri sektörleri, bugüne kadar ki en yüksek ihracat rakamlarına imza attılar. Hububat sektörü aylık bazda ilk kez 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.