Burakgazi, 'Kooperatifçiliğin Ruhu Dayanışma Ve Paylaşım İle Toplumsal Gelişime İnanıyoruz'

20.12.2019 - 17:50, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

Burakgazi, 'Kooperatifçiliğin Ruhu Dayanışma Ve Paylaşım İle Toplumsal Gelişime İnanıyoruz'

Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününde Çarpıcı Rakamlarla Türkiye’de Kooperatifçilik Gerçeğini Gözler Önüne Serdi.

Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısı ile bir açıklama yayımladı. Yayımlanan açıklamada, adil paylaşım ve dayanışmanın toplumsal gelişimin temel dinamiği olduğu vurgusu yapıldı.   Başkan Burakgazi açıklamasında kooperatifçiliğin sosyal ve iktisadi kalkınma da oynadığı rol ve öneme değinerek ülkemizde yeni bir dinamizm oluşturulmasının şart olduğunu ifade etti. Çarpıcı rakamlarla bu zorunluluğu ortaya koyan Burakgazi;  “Ülkemizde Kooperatifçiliğin geliştirilmesini sağlayacak tedbirlerin alınması Anayasada bir ilke olarak yer almasına ve Kanun ile düzenlenmesine rağmen, güçlü bir kooperatifçilik yapısı ve anlayışının var olmadığını maalesef görmekteyiz. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda özellikle tarımsal faaliyetlerde büyük bir atılım ve büyümeyi gerçekleştirilen kooperatifçilik akımı, ekonomik ve sosyal değerini ne yazık ki kaybetmiştir.   2018 istatistikleri Türkiye’nin tarım kooperatif pazar payında yalnızca yüzde 2 oranına sahip olduğunu ortaya koymakta. Bu oran Avrupa’da yüzde 30 ile yüzde 85 arasında olup, Hollanda’da 83, Finlandiya’da 79, İtalya’da 55, Fransa’da ise 50’dir. Pazar Payının Avrupa ortalamasına yaklaştırılması en azından yüzde 30 oranına ulaştırılması hedeflenmelidir. İstihdam oranlarına baktığımızda ise; Dünyada çalışanların 10’u kooperatiflerde çalışmakta iken, Türkiye’de çalışan nüfustaki oranı 1’in altındadır.” dedi.   Özellikle dezavantajlı gruplar için Kooperatifçilik ve Kooperatiflerin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Faik Burakgazi, Yeni Nesil Kooperatifçilik anlayışı ile katma değer yaratan kooperatiflerin giderek yaygınlaşması gerekliliğini savunduklarını belirtti.   Başkan Burakgazi, sosyal ve iktisadi kalkınmanın Kent düzeyinde de yaratacağı katma değerin farkında olduklarını söylerken, bu bağlamda yerel yönetimler tarafından, özellikle dezavantajlı grupların iktisadi güç birliğini sağlayacak, faaliyet alanlarının genişlemesine ve dolayısıyla istihdama katkı sunacak, başlatılan ve başlatılacak kooperatif projelerini desteklediklerini ifade etti.   Kooperatifçiliğin toplumsal gelişim ve demokrasi için de önemine vurgu yapan Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, “Unutmayınız ki; dayanışma üzerine kurulu, adil paylaşımı hedefleyen kooperatifçilik anlayışının, toplumun sosyal dokusunun gelişmesi ve demokrasi kültürünün yaygınlaşması için de önemi büyüktür. Bu vesile ile 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününü kutluyor, dayanışma ve paylaşım ile toplumsal gelişime inandığımızı bir kez daha belirtiyoruz.” İfadelerini kullandı.
Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününde Çarpıcı Rakamlarla Türkiye’de Kooperatifçilik Gerçeğini Gözler Önüne Serdi.

Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısı ile bir açıklama yayımladı. Yayımlanan açıklamada, adil paylaşım ve dayanışmanın toplumsal gelişimin temel dinamiği olduğu vurgusu yapıldı.

 

Başkan Burakgazi açıklamasında kooperatifçiliğin sosyal ve iktisadi kalkınma da oynadığı rol ve öneme değinerek ülkemizde yeni bir dinamizm oluşturulmasının şart olduğunu ifade etti. Çarpıcı rakamlarla bu zorunluluğu ortaya koyan Burakgazi;

 “Ülkemizde Kooperatifçiliğin geliştirilmesini sağlayacak tedbirlerin alınması Anayasada bir ilke olarak yer almasına ve Kanun ile düzenlenmesine rağmen, güçlü bir kooperatifçilik yapısı ve anlayışının var olmadığını maalesef görmekteyiz. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda özellikle tarımsal faaliyetlerde büyük bir atılım ve büyümeyi gerçekleştirilen kooperatifçilik akımı, ekonomik ve sosyal değerini ne yazık ki kaybetmiştir.

 

2018 istatistikleri Türkiye’nin tarım kooperatif pazar payında yalnızca yüzde 2 oranına sahip olduğunu ortaya koymakta. Bu oran Avrupa’da yüzde 30 ile yüzde 85 arasında olup, Hollanda’da 83, Finlandiya’da 79, İtalya’da 55, Fransa’da ise 50’dir. Pazar Payının Avrupa ortalamasına yaklaştırılması en azından yüzde 30 oranına ulaştırılması hedeflenmelidir.

İstihdam oranlarına baktığımızda ise; Dünyada çalışanların 10’u kooperatiflerde çalışmakta iken, Türkiye’de çalışan nüfustaki oranı 1’in altındadır.” dedi.

 

Özellikle dezavantajlı gruplar için Kooperatifçilik ve Kooperatiflerin hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Faik Burakgazi, Yeni Nesil Kooperatifçilik anlayışı ile katma değer yaratan kooperatiflerin giderek yaygınlaşması gerekliliğini savunduklarını belirtti.

 

Başkan Burakgazi, sosyal ve iktisadi kalkınmanın Kent düzeyinde de yaratacağı katma değerin farkında olduklarını söylerken, bu bağlamda yerel yönetimler tarafından, özellikle dezavantajlı grupların iktisadi güç birliğini sağlayacak, faaliyet alanlarının genişlemesine ve dolayısıyla istihdama katkı sunacak, başlatılan ve başlatılacak kooperatif projelerini desteklediklerini ifade etti.

 

Kooperatifçiliğin toplumsal gelişim ve demokrasi için de önemine vurgu yapan Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi,

“Unutmayınız ki; dayanışma üzerine kurulu, adil paylaşımı hedefleyen kooperatifçilik anlayışının, toplumun sosyal dokusunun gelişmesi ve demokrasi kültürünün yaygınlaşması için de önemi büyüktür.

Bu vesile ile 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününü kutluyor, dayanışma ve paylaşım ile toplumsal gelişime inandığımızı bir kez daha belirtiyoruz.” İfadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.