100 yıllık yolculuk 'TBMM'... Tarihçi Ömer Çelikaslan yazdı

23.04.2020 - 12:23, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:41
 

100 yıllık yolculuk 'TBMM'... Tarihçi Ömer Çelikaslan yazdı

Bugün 23 Nisan 2020. TBMM'nin kuruluşunun 100. Yıldönümü. Peki 100 yıllık süreçte neler yaşandı?

Bugün 23 Nisan 2020. TBMM'nin kuruluşunun 100. Yıldönümü. Peki 100 yıllık süreçte neler yaşandı? Tek tek önemli hadiseleri ele almaktansa, 100 yıllık meclisin tarihinde öne çıkmış siyasi liderlerin meclis kürsüsünden söyledikleri, akıllarda kalan önemli sözleri hatırlamak daha keyifli olacaktır. Cumhuriyet tarihine damgasını vurmuş liderlerin meclis kürsüsünden söyledikleri sözler, adeta Türkiye tarihinin özeti niteliğindedir. 1920'de Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı tarihi açılış konuşması ile başlar bu yolculuk. İsmet İnönü'nün 60 darbesi sonrası “Biz ihtilalin ne içindeyiz, ne dışındayız.” sözü mecliste söylenen tarihi sözler arasında kendine yer bulur. Adnan Menderes meclis kürsüsünden birçok önemli konuşma yapmıştır ancak bu sözü en tesirlilerden olmuştur. "Bütün seçimlerde mağlup olurlar, yine de memleket bizimledir, derler." Süleyman Demirel olmazsa olmaz. "Benzin vardı, seker vardı, şerbet yapıp biz mi içtik?" sözü Demirel'i bu listeye almaya yeter. Meclisin en sancılı dönemlerinden birinde konuşmasının arasında "lütfen bu kadına haddini bildiriniz." diyen Bülent Ecevit meclis tarihinde kendisinden bir iz bırakmıştır. 90'lı yılların başında mecliste söylediği bu sözlerle  Alparslan Türkeş de meclis tarihinde kendisine yer buluyor. "Kürtçe konuşan kardeşlerimiz ne kadar Kürt’se, biz de onlar kadar Kürt’üz; biz ne kadar Türk’sek, onlar da bizim kadar Türk." Turgut Özal ise "Demokrasiye şantaj yapmayınız" sözüyle bu listede kendisine rahatça yer bulacak önemli bir siyasetçiydi. Meclis tarihinin önemli isimlerinden Necmettin Erbakan'ın "Her şey hayalle başlar. Bunun temelinde de inanç yatar. İnanırsanız başarırsınız." sözü uzun yıllar akıllarda kalacak türdendir. Son olarak mecliste kendisinin konuşmasını kesen muhalefet grubuna "Benim sesimi bağırmakla, çağırmakla siz kısamazsınız benim sesimi ancak millet kısar." diyen Recep Tayyip Erdoğan yine kendisine meclis tarihinde yer bulan önemli isimlerden biridir. Meclisimiz ilk 100 yılında birçok enteresan olaylara şahitlik etti. Önümüzdeki 100 yılda neler olacağını bilmek için geçen 100 yıl bize rehber olacaktır...   Ömer Çelikaslan
Bugün 23 Nisan 2020. TBMM'nin kuruluşunun 100. Yıldönümü. Peki 100 yıllık süreçte neler yaşandı?

Bugün 23 Nisan 2020. TBMM'nin kuruluşunun 100. Yıldönümü. Peki 100 yıllık süreçte neler yaşandı?

Tek tek önemli hadiseleri ele almaktansa, 100 yıllık meclisin tarihinde öne çıkmış siyasi liderlerin meclis kürsüsünden söyledikleri, akıllarda kalan önemli sözleri hatırlamak daha keyifli olacaktır.

Cumhuriyet tarihine damgasını vurmuş liderlerin meclis kürsüsünden söyledikleri sözler, adeta Türkiye tarihinin özeti niteliğindedir.

1920'de Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı tarihi açılış konuşması ile başlar bu yolculuk.

İsmet İnönü'nün 60 darbesi sonrası “Biz ihtilalin ne içindeyiz, ne dışındayız.” sözü mecliste söylenen tarihi sözler arasında kendine yer bulur.

Adnan Menderes meclis kürsüsünden birçok önemli konuşma yapmıştır ancak bu sözü en tesirlilerden olmuştur. "Bütün seçimlerde mağlup olurlar, yine de memleket bizimledir, derler."

Süleyman Demirel olmazsa olmaz. "Benzin vardı, seker vardı, şerbet yapıp biz mi içtik?" sözü Demirel'i bu listeye almaya yeter.

Meclisin en sancılı dönemlerinden birinde konuşmasının arasında "lütfen bu kadına haddini bildiriniz." diyen Bülent Ecevit meclis tarihinde kendisinden bir iz bırakmıştır.

90'lı yılların başında mecliste söylediği bu sözlerle  Alparslan Türkeş de meclis tarihinde kendisine yer buluyor. "Kürtçe konuşan kardeşlerimiz ne kadar Kürt’se, biz de onlar kadar Kürt’üz; biz ne kadar Türk’sek, onlar da bizim kadar Türk."

Turgut Özal ise "Demokrasiye şantaj yapmayınız" sözüyle bu listede kendisine rahatça yer bulacak önemli bir siyasetçiydi.

Meclis tarihinin önemli isimlerinden Necmettin Erbakan'ın "Her şey hayalle başlar. Bunun temelinde de inanç yatar. İnanırsanız başarırsınız." sözü uzun yıllar akıllarda kalacak türdendir.

Son olarak mecliste kendisinin konuşmasını kesen muhalefet grubuna "Benim sesimi bağırmakla, çağırmakla siz kısamazsınız benim sesimi ancak millet kısar." diyen Recep Tayyip Erdoğan yine kendisine meclis tarihinde yer bulan önemli isimlerden biridir.

Meclisimiz ilk 100 yılında birçok enteresan olaylara şahitlik etti. Önümüzdeki 100 yılda neler olacağını bilmek için geçen 100 yıl bize rehber olacaktır...

 

Ömer Çelikaslan

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.