Mayıs ayı ihracatı 21,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi 06.06.2023 - 22:14, Güncelleme: 06.06.2023 - 22:14
 

Mayıs ayı ihracatı 21,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye 21,7 milyar dolarla en yüksek Mayıs ayı ihracatını gerçekleştirdi.

İhracat Mayıs ayıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. Türkiye'nin Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 21,7 milyar dolara yükseldi. Böylece mayıs ayları özelinde en yüksek ihracat değerine ulaşılmış oldu. Otomotiv 3 milyar dolarla Mayıs ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeler 2,5 milyar dolarla ikinci, hazırgiyim ve konfeksiyon 1,7 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 artışla 1,53 dolara yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artı durum söz konusu.. Son 12 aylık ihracat yüzde 4,9 artışla 254,4 milyar dolara ulaşırken, Ocak-Mayıs dönemini ise 102,5 milyar dolarla kapandı. Geçen ay ihracata en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörler 2,5 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat, savunma ve havacılık sektörlerinin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydedildi. 51 il ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Mayıs'ta 1524 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 artışla 1,53 dolara yükseldi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Türkiye 21,7 milyar dolarla en yüksek Mayıs ayı ihracatını gerçekleştirdi.

İhracat Mayıs ayıyla birlikte yeniden yükselişe geçti. Türkiye'nin Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 21,7 milyar dolara yükseldi. Böylece mayıs ayları özelinde en yüksek ihracat değerine ulaşılmış oldu.

Otomotiv 3 milyar dolarla Mayıs ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeler 2,5 milyar dolarla ikinci, hazırgiyim ve konfeksiyon 1,7 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 artışla 1,53 dolara yükseldi.

Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 artı durum söz konusu.. Son 12 aylık ihracat yüzde 4,9 artışla 254,4 milyar dolara ulaşırken, Ocak-Mayıs dönemini ise 102,5 milyar dolarla kapandı. Geçen ay ihracata en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörler 2,5 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektrik elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat, savunma ve havacılık sektörlerinin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydedildi. 51 il ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan ilk beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Mayıs'ta 1524 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,5 artışla 1,53 dolara yükseldi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.