Meydanı kalmayan Mersin.. . Abdullah Ayan yazdı

05.08.2021 - 09:15, Güncelleme: 29.11.2021 - 14:42
 

Meydanı kalmayan Mersin.. . Abdullah Ayan yazdı

Son 20 yıldır Tevfik Sırrı Gür stadının batısına düşen cadde olmasa siyasilerin miting yapacağı bir alana bile sahip olmayan bir kentten söz ediyoruz..

Çamlıbel' in canlandırılması amaçlı proje yarışmaları sonuçlandığına göre arşivden kent merkezini ele aldığım unutulmaya yüz tutmuş eski makalelerin bazılarını hafızaları canlandırması umuduyla yeniden hatırlatmanın yararlı olacağını düşünüyorum.   Bir önceki makalede bunu yapmaya çalıştım ve Çamlıbel özelinde mevcut balıkçı barınağından Cumhuriyet meydanına uzanan bölgeyle ilgili ocak 2012' de kaleme aldığım düşünce ve önerilerimi paylaştım..   Bu makaleye önce 'Meydanı olmayan Mersin'  başlığını düşündüm ancak noktalarken 'Meydanı kalmayan Mersin' i daha uygun buldum..   Çamlıbel' den başlayarak eski Mersin' in ayağa kaldırılması konusundaki çabalarım boşuna değil…   Önce Gümrük meydanı ortasına kondurulan çirkinlik abidesi barakamsı iş yerleriyle meydan olmaktan çıkarılıp katledildi.   Muhteşem gümrük binası, önünde denize uzanan Ticaret Sanayi Odası betona kurban edildi.   Bununla da yetinilmedi, daha büyük cinayet Gümrük Meydanının batısında yüksek katlı çirkin binaların dikilmesine izin vermekle işlendi..   Gümrük meydanı böylece tüm işlevselliğini yitirirken yerine ikame edilen Cumhuriyet meydanı da 2000' lerin başında adeta insanların toplanmasını engellemek amacıyla her türlü etkinliğe kapatılarak benzer akıbete uğradı..   Son 20 yıldır Tevfik Sırrı Gür stadının batısına düşen cadde olmasa siyasilerin miting yapacağı bir alana bile sahip olmayan bir kentten söz ediyoruz..   Ve Tevfik Sırrı Gür yıkılıp millet bahçesi yapıldığına ve cadde de bu yeni konsepte uygun düzenlendiğine göre artık o alanda da miting yapılması mümkün olmayacak.   Öyle ya, özellikle iktidarı elinde tutan Erdoğan bugüne kadar her mitinge helikopter ile geliyor ve stadyumun ortasına iniyordu.   Artık o saha iyi kötü ağaçlarla donatıldı ve her hangi bir aracın inmesine olanak yok..   Bu durumda Çamlıbel' i canlandırma projeleri hazırlatan, bu amaçla ödüllü yarışmalar düzenleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi' nin bu çalışma çerçevesinde belki çok daha acil biçimde Mersin' e yakışır ve Mersini anlatan, karakteristik özelliklerini yansıtan bir kent meydanı için kolları sıvaması, bir an önce sonuçlandırması gerekiyor..   Aslında bu alanda yapılacak çalışma için 'Allah fakiri sevindireceği zaman eşeğini kaybettirir, sonra geri buldururmuş' sözü ilham kaynağı olabilir..   Gerçekten de Mersin' de yeni meydanlar yapmaya, arayışlara girmeye gerek yok..   Kıyıya komşu, denize nazır iki meydanı basit düzenlemelerle yeniden kent yaşamına eklemleyebilir ve kentin sosyal hayatına kazandırabiliriz..   Üstelik böylesi bir eklemleme Çamlıbel' in canlandırılması çabalarına da inanılmaz katkılar sunar, çökmenin eşiğindeki eski Mersin' in yeniden hayat bulmasını sağlar..   Gümrük ve Cumhuriyet meydanlarıyla ilgili neler yapılabileceğini 2010 yılında ele almıştım..   O öneri ve tespitlerimi ele aldığım 26 Ağustos 2010 tarihli makaleyi olduğu gibi paylaşacağım ama bir sonraki makalede..   Abdullah Ayan  
Son 20 yıldır Tevfik Sırrı Gür stadının batısına düşen cadde olmasa siyasilerin miting yapacağı bir alana bile sahip olmayan bir kentten söz ediyoruz..

Çamlıbel' in canlandırılması amaçlı proje yarışmaları sonuçlandığına göre arşivden kent merkezini ele aldığım unutulmaya yüz tutmuş eski makalelerin bazılarını hafızaları canlandırması umuduyla yeniden hatırlatmanın yararlı olacağını düşünüyorum.

 

Bir önceki makalede bunu yapmaya çalıştım ve Çamlıbel özelinde mevcut balıkçı barınağından Cumhuriyet meydanına uzanan bölgeyle ilgili ocak 2012' de kaleme aldığım düşünce ve önerilerimi paylaştım..

 

Bu makaleye önce 'Meydanı olmayan Mersin'  başlığını düşündüm ancak noktalarken 'Meydanı kalmayan Mersin' i daha uygun buldum..

 

Çamlıbel' den başlayarak eski Mersin' in ayağa kaldırılması konusundaki çabalarım boşuna değil…

 

Önce Gümrük meydanı ortasına kondurulan çirkinlik abidesi barakamsı iş yerleriyle meydan olmaktan çıkarılıp katledildi.

 

Muhteşem gümrük binası, önünde denize uzanan Ticaret Sanayi Odası betona kurban edildi.

 

Bununla da yetinilmedi, daha büyük cinayet Gümrük Meydanının batısında yüksek katlı çirkin binaların dikilmesine izin vermekle işlendi..

 

Gümrük meydanı böylece tüm işlevselliğini yitirirken yerine ikame edilen Cumhuriyet meydanı da 2000' lerin başında adeta insanların toplanmasını engellemek amacıyla her türlü etkinliğe kapatılarak benzer akıbete uğradı..

 

Son 20 yıldır Tevfik Sırrı Gür stadının batısına düşen cadde olmasa siyasilerin miting yapacağı bir alana bile sahip olmayan bir kentten söz ediyoruz..

 

Ve Tevfik Sırrı Gür yıkılıp millet bahçesi yapıldığına ve cadde de bu yeni konsepte uygun düzenlendiğine göre artık o alanda da miting yapılması mümkün olmayacak.

 

Öyle ya, özellikle iktidarı elinde tutan Erdoğan bugüne kadar her mitinge helikopter ile geliyor ve stadyumun ortasına iniyordu.

 

Artık o saha iyi kötü ağaçlarla donatıldı ve her hangi bir aracın inmesine olanak yok..

 

Bu durumda Çamlıbel' i canlandırma projeleri hazırlatan, bu amaçla ödüllü yarışmalar düzenleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi' nin bu çalışma çerçevesinde belki çok daha acil biçimde Mersin' e yakışır ve Mersini anlatan, karakteristik özelliklerini yansıtan bir kent meydanı için kolları sıvaması, bir an önce sonuçlandırması gerekiyor..

 

Aslında bu alanda yapılacak çalışma için 'Allah fakiri sevindireceği zaman eşeğini kaybettirir, sonra geri buldururmuş' sözü ilham kaynağı olabilir..

 

Gerçekten de Mersin' de yeni meydanlar yapmaya, arayışlara girmeye gerek yok..

 

Kıyıya komşu, denize nazır iki meydanı basit düzenlemelerle yeniden kent yaşamına eklemleyebilir ve kentin sosyal hayatına kazandırabiliriz..

 

Üstelik böylesi bir eklemleme Çamlıbel' in canlandırılması çabalarına da inanılmaz katkılar sunar, çökmenin eşiğindeki eski Mersin' in yeniden hayat bulmasını sağlar..

 

Gümrük ve Cumhuriyet meydanlarıyla ilgili neler yapılabileceğini 2010 yılında ele almıştım..

 

O öneri ve tespitlerimi ele aldığım 26 Ağustos 2010 tarihli makaleyi olduğu gibi paylaşacağım ama bir sonraki makalede..

 

Abdullah Ayan

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.