Özdemir, 'Bakliyatta üretimin ve tüketimin arttırılması önceliğimiz olmalı'

Ekonomi 09.02.2022 - 17:38, Güncelleme: 09.02.2022 - 21:57
 

Özdemir, 'Bakliyatta üretimin ve tüketimin arttırılması önceliğimiz olmalı'

Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 'Bakliyatta üretimin ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır"dedi

Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Bloomberg TV’de yayınlanan Tarım Analiz” programında İrfan Donat’ın konuğu oldu ve 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin yoğun girişimleriyle 2019 yılı Birleşmiş Milletler tarafından 10 şubat’ın “Dünya Bakliyat Günü” ilan edilmesiyle birlikte özellikle son iki yılda yapılan çalışmalarla bakliyat ürünlerinin faydalarına, üretim ve tüketiminin teşvik edilmesine ve yeni pazarlama stratejileri geliştirilmesine yönelik farkındalıklar oluştuğunu vurgulayan Özdemir, “ Baklagil tüketiminde dünya ortalaması 7 kg, Türkiye’de ise 14 kg civarında olsa da  bu kadar faydalı ve yararları olan ürünü, hem  gen kaynakları Türkiye’den çıkmış olan hem de bu gen kaynaklarını muhafaza ettiğimiz bu ürünü daha fazla tüketmeliyiz. Protein bakımından zengin, hesaplı ve bereketli bir ürün olan Baklagil aynı zamanda çok bereketlidir. Bir kilo baklagilden 18 porsiyon yemek çıkmakta. Demir, potasyum,bakır, çinko ve lif açısından zengin ve B ve E vitamini içeren bir ürün olan baklagil kollestrol içermemesi ve anti kanserojen olması sebebiyle dünyada obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği ve de özellikle göğüs ve prostat kanserinde önleyici özelliklere sahiptir.O yüzden bu kadar değer olan bu ürünü özellikle çocukların ve gençlerin de daha çok tüketmesi gerekir. Özellikle pandemi döneminde bir özelliği daha çıktı. Antiviral özelliği ile virüslerin çoğalmasını önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıktı. Maalesef bu kadar faydalı bu ürünü gençlerimiz tüketmiyor.”dedi. Bakliyattaki fiyat artışına neden olan iki önemli sebep olduğunu belirten Özdemir, “2021 yılındaki kuraklık ve oluşan anormal sıcaklıktan dolayı verimde ve rekoltede büyük düşüşler oldu. Bu arz ve talep dengesini bozdu. Bir diğer sebep de bazı bakliyat ürünlerini ithal etmemizden dolayı dünyada ve ülkemizde dövizin yükselmesi bu ürünlerde fiyat artışına neden oldu.” Dedi Türkiye’de bakliyat üretimin arttırılması gerektiğini belirten Özdemir, “Örneğin seksenli yıllarda 2.4 milyon ton üretim varken bugün 86 milyon nüfusa karşılık üretim 1 milyon ton. Bu yüzden üretimi arttırmamız gerekir. Böylece ihracat gücümüz de artar. “dedi Bakliyatta üretimin ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır” diyen Abdullah Özdemir,  “Özellikle atıl duran nadas alanları var. Buralarda bakliyat ekimi yapılarak değerlendirmemiz lazım. Üretime ivme kazandıracak politikalar ile ilk aşamada kendi kendine yeten bir ülke haline gelme potansiyelimiz vardır. Ayrıca dış ticaret rekabeti açısından konumumuz da güçlenmiş olacaktır” dedi.
Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 'Bakliyatta üretimin ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır"dedi

Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Bloomberg TV’de yayınlanan Tarım Analiz” programında İrfan Donat’ın konuğu oldu ve 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin yoğun girişimleriyle 2019 yılı Birleşmiş Milletler tarafından 10 şubat’ın “Dünya Bakliyat Günü” ilan edilmesiyle birlikte özellikle son iki yılda yapılan çalışmalarla bakliyat ürünlerinin faydalarına, üretim ve tüketiminin teşvik edilmesine ve yeni pazarlama stratejileri geliştirilmesine yönelik farkındalıklar oluştuğunu vurgulayan Özdemir, “ Baklagil tüketiminde dünya ortalaması 7 kg, Türkiye’de ise 14 kg civarında olsa da  bu kadar faydalı ve yararları olan ürünü, hem  gen kaynakları Türkiye’den çıkmış olan hem de bu gen kaynaklarını muhafaza ettiğimiz bu ürünü daha fazla tüketmeliyiz. Protein bakımından zengin, hesaplı ve bereketli bir ürün olan Baklagil aynı zamanda çok bereketlidir. Bir kilo baklagilden 18 porsiyon yemek çıkmakta.

Demir, potasyum,bakır, çinko ve lif açısından zengin ve B ve E vitamini içeren bir ürün olan baklagil kollestrol içermemesi ve anti kanserojen olması sebebiyle dünyada obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, böbrek yetmezliği ve de özellikle göğüs ve prostat kanserinde önleyici özelliklere sahiptir.O yüzden bu kadar değer olan bu ürünü özellikle çocukların ve gençlerin de daha çok tüketmesi gerekir. Özellikle pandemi döneminde bir özelliği daha çıktı. Antiviral özelliği ile virüslerin çoğalmasını önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıktı. Maalesef bu kadar faydalı bu ürünü gençlerimiz tüketmiyor.”dedi.

Bakliyattaki fiyat artışına neden olan iki önemli sebep olduğunu belirten Özdemir, “2021 yılındaki kuraklık ve oluşan anormal sıcaklıktan dolayı verimde ve rekoltede büyük düşüşler oldu. Bu arz ve talep dengesini bozdu. Bir diğer sebep de bazı bakliyat ürünlerini ithal etmemizden dolayı dünyada ve ülkemizde dövizin yükselmesi bu ürünlerde fiyat artışına neden oldu.” Dedi

Türkiye’de bakliyat üretimin arttırılması gerektiğini belirten Özdemir, “Örneğin seksenli yıllarda 2.4 milyon ton üretim varken bugün 86 milyon nüfusa karşılık üretim 1 milyon ton. Bu yüzden üretimi arttırmamız gerekir. Böylece ihracat gücümüz de artar. “dedi

Bakliyatta üretimin ve başta genç nesillerimiz olmak üzere tüketiminin artırılması öncelikli hedefimiz olmalıdır” diyen Abdullah Özdemir,  “Özellikle atıl duran nadas alanları var. Buralarda bakliyat ekimi yapılarak değerlendirmemiz lazım. Üretime ivme kazandıracak politikalar ile ilk aşamada kendi kendine yeten bir ülke haline gelme potansiyelimiz vardır. Ayrıca dış ticaret rekabeti açısından konumumuz da güçlenmiş olacaktır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.