Türkiye'nin Ağustos Ayı İhracatı 21,6 Milyar Dolar Oldu

Ekonomi 04.09.2023 - 09:38, Güncelleme: 04.09.2023 - 09:45
 

Türkiye'nin Ağustos Ayı İhracatı 21,6 Milyar Dolar Oldu

Türkiye'nin Ağustos ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 21,6 milyar dolar oldu.

Türkiye'nin Ağustos ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 21,6 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos dönemindeki 8 aylık ihracat ise 165 milyar dolara ulaştı. Bir süredir önceki yılın aynı dönemine göre bir ay artı, bir ay eksi seyreden ihracat, Temmuzun ardından Ağustos ayında da yükselerek bu döngüyü kırdı. En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv 2,7 milyar dolarla zirvedeki yerini korudu. Otomotivi 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 1,41 dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracat ise 253,6 milyar dolar oldu. Ağustos'ta  ihracatına en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörler 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay gemi ve yat, hububat ve makine sektörlerinin ihracatında da önemli artış kaydedildi. 36 il ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep oldu. Ağustos'ta bin 472 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 1,41 dolara yükseldi. Parite farkı geçen ay ihracata 715 milyon dolar katkı yaptı. Son 5 aydaki parite katkısı ise 2,2 milyar dolara ulaştı. Ağustos'ta en fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya şeklinde sıralandı. Kazakistan, Norveç ve Somali'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye ihracat rekoru kırıldı.                                          Mersin ağustos ayındaki 278.621.87 (1000$) dolarlık ihracatı ile 11.sırada yer aldı                                                                                                                                                                     
Türkiye'nin Ağustos ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 21,6 milyar dolar oldu.

Türkiye'nin Ağustos ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 21,6 milyar dolar oldu. Ocak- Ağustos dönemindeki 8 aylık ihracat ise 165 milyar dolara ulaştı.

Bir süredir önceki yılın aynı dönemine göre bir ay artı, bir ay eksi seyreden ihracat, Temmuzun ardından Ağustos ayında da yükselerek bu döngüyü kırdı. En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv 2,7 milyar dolarla zirvedeki yerini korudu. Otomotivi 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 1,41 dolara yükseldi.

Son 12 aylık ihracat ise 253,6 milyar dolar oldu. Ağustos'ta  ihracatına en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörler 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay gemi ve yat, hububat ve makine sektörlerinin ihracatında da önemli artış kaydedildi. 36 il ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep oldu. Ağustos'ta bin 472 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi.

Birim ihracat değeri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artışla 1,41 dolara yükseldi. Parite farkı geçen ay ihracata 715 milyon dolar katkı yaptı. Son 5 aydaki parite katkısı ise 2,2 milyar dolara ulaştı. Ağustos'ta en fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya şeklinde sıralandı. Kazakistan, Norveç ve Somali'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye ihracat rekoru kırıldı.                                         

Mersin ağustos ayındaki 278.621.87 (1000$) dolarlık ihracatı ile 11.sırada yer aldı                                                                                                                                                                     

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.