Abdullah Ayan
Köşe Yazarı
Abdullah Ayan
 

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak -8

Tarım çağının sanayi çağına dönüşmesi gibi, sanayi çağı da yerini bilgi çağına bırakacak. Üstelik yıllar süreceği tahmin edilen bu geçiş koronavirüs salgınıyla akıl almaz bir hız, devinim kazanmış durumda. Hangi sektörler öne çıkacak sorusunun yanıtı artık belli platformlarda tartışılan akademik bir konu olmaktan çıkıp ete kemiğe büründü. Salgınla birlikte istisnasız tüm insanlar internet bağlantısının, akıllı telefonların yeni yaşamın vazgeçilmez parçaları olduğunu, eğitimini zorunlu olarak uzaktan sürdürmek zorunda kalan her yaştaki öğrencilerden, ebeveynlere varıncaya kadar istisnasız herkes yaşayarak öğrenmekte..  Zaman alması beklenen değişimin aylar içinde günlük hayatımızı etkileyecek biçimde gerçekleştiğini söylemeye gerek yok.. Tıpkı iletişim, telekomünikasyon, teknoloji, elektronik gibi sektörlerin önü alınamaz biçimde yükselişe geçtiğini ön görmenin gerçekliği gibi.. Tıpkı dijital platformlar üzerinden yapılan e-ticaret gibi. Sanal alışveriş dünya üzerinde zaten hızla gelişiyordu, salgın süreci hızlandırıp sektörü vazgeçilmez boyutlara taşıdı. Çin' li Alibaba ve ABD' li Amazon gibi şirketler, sanal ortamın yarattığı iklimi erkenden görmenin, stratejilerini bu alanlara yoğunlaştırmanın avantajını değerlendiriyor, nimetlerinden yararlanıyorlar. Uzaktan çalışma bir zamanlar ofis bilgisayarlarında saklanan bilgi ve belgelere erişim modellerini de değiştiriyor. Artık tüm arşivleri bilgisayar ortamına taşımanız ve bunun için büyük harcamalar yapmanıza gerek yok. Dilediğiniz yer ve zamanda erişmeniz amacıyla bilgi ve belgeleri bulut hizmeti veren platformlara taşımanız yeterli. Elbette bulut diye tabir ettiğimiz o depolama alanlarından kurumsal anlamda yararlanmanın bedeli var. İşte sanal ticaretin öne çıkan devleri bugün en önemli yatırımları bu alana yoğunlaştırmakta. Bir zamanlar Microsoft, Google, Apple gibi bilişim devlerinin at oynattığı bulut ağları (sanal depolama) alanında artık Amazon ve Alibaba ikilisi de iddialı biçimde boy göstermekte. Dünün “her şey satan dükkanları” sadece şirketlerin değil, dünya devletlerinin ve o devletlere ait en kritik kurumların verilerini kurumsal bulut çözümlerinde bir lider. Salgın yıkıcılığı yanında, bilgi çağıyla başlayan ve salgınla şiddetlenip hızlanan dalganın etkisiyle yepyeni sektörleri, fırsatları öne çıkarırken, Türkiye bu sürecin neresinde sorularını duyar gibiyim.. Yanıtı belli bir soru bu; ne yazık ki, ülke olarak yeni dünyada da bilişimin üreticisi değil tüketicisi konumundayız ve korkarım ki ortaya çıkan bu yeni çağı da tıpkı sanayi çağı trenini kaçıran büyükleri gibi üretim, keşif, katma değer yaratma anlamında ıskalayarak geçirecek yeni nesiller.. Abdullah Ayan  
Ekleme Tarihi: 30 Nisan 2020 - Perşembe

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak -8

Tarım çağının sanayi çağına dönüşmesi gibi, sanayi çağı da yerini bilgi çağına bırakacak.

Üstelik yıllar süreceği tahmin edilen bu geçiş koronavirüs salgınıyla akıl almaz bir hız, devinim kazanmış durumda.

Hangi sektörler öne çıkacak sorusunun yanıtı artık belli platformlarda tartışılan akademik bir konu olmaktan çıkıp ete kemiğe büründü.

Salgınla birlikte istisnasız tüm insanlar internet bağlantısının, akıllı telefonların yeni yaşamın vazgeçilmez parçaları olduğunu, eğitimini zorunlu olarak uzaktan sürdürmek zorunda kalan her yaştaki öğrencilerden, ebeveynlere varıncaya kadar istisnasız herkes yaşayarak öğrenmekte..

 Zaman alması beklenen değişimin aylar içinde günlük hayatımızı etkileyecek biçimde gerçekleştiğini söylemeye gerek yok..

Tıpkı iletişim, telekomünikasyon, teknoloji, elektronik gibi sektörlerin önü alınamaz biçimde yükselişe geçtiğini ön görmenin gerçekliği gibi..

Tıpkı dijital platformlar üzerinden yapılan e-ticaret gibi.

Sanal alışveriş dünya üzerinde zaten hızla gelişiyordu, salgın süreci hızlandırıp sektörü vazgeçilmez boyutlara taşıdı.

Çin' li Alibaba ve ABD' li Amazon gibi şirketler, sanal ortamın yarattığı iklimi erkenden görmenin, stratejilerini bu alanlara yoğunlaştırmanın avantajını değerlendiriyor, nimetlerinden yararlanıyorlar.

Uzaktan çalışma bir zamanlar ofis bilgisayarlarında saklanan bilgi ve belgelere erişim modellerini de değiştiriyor. Artık tüm arşivleri bilgisayar ortamına taşımanız ve bunun için büyük harcamalar yapmanıza gerek yok. Dilediğiniz yer ve zamanda erişmeniz amacıyla bilgi ve belgeleri bulut hizmeti veren platformlara taşımanız yeterli. Elbette bulut diye tabir ettiğimiz o depolama alanlarından kurumsal anlamda yararlanmanın bedeli var.

İşte sanal ticaretin öne çıkan devleri bugün en önemli yatırımları bu alana yoğunlaştırmakta.

Bir zamanlar Microsoft, Google, Apple gibi bilişim devlerinin at oynattığı bulut ağları (sanal depolama) alanında artık Amazon ve Alibaba ikilisi de iddialı biçimde boy göstermekte.

Dünün “her şey satan dükkanları” sadece şirketlerin değil, dünya devletlerinin ve o devletlere ait en kritik kurumların verilerini kurumsal bulut çözümlerinde bir lider.

Salgın yıkıcılığı yanında, bilgi çağıyla başlayan ve salgınla şiddetlenip hızlanan dalganın etkisiyle yepyeni sektörleri, fırsatları öne çıkarırken, Türkiye bu sürecin neresinde sorularını duyar gibiyim..

Yanıtı belli bir soru bu; ne yazık ki, ülke olarak yeni dünyada da bilişimin üreticisi değil tüketicisi konumundayız ve korkarım ki ortaya çıkan bu yeni çağı da tıpkı sanayi çağı trenini kaçıran büyükleri gibi üretim, keşif, katma değer yaratma anlamında ıskalayarak geçirecek yeni nesiller..


Abdullah Ayan

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.