Abdullah Ayan
Köşe Yazarı
Abdullah Ayan
 

Büyükşehir' den kendisi küçük işlevi büyük adımlar…

Paylaşılan bir sosyal medya mesajıyla duyurulan etkinlikler şu karamsar günlerde, özellikle de savunmasız çocuklara tacizin bile cezasız kaldığı garip ülkemde itiraf etmeliyim ki, yüreğimi serinletti. Ve tarifsiz kızgınlıkla kavrulan benliğimi saran serinlik uzun zamandır yapmadığım bir şeye kalkışmama yol açtı..  Mersin BŞ belediyesinin Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki sahilde takvimini verdiği faaliyetlere ilişkin düşüncelerimi paylaşmak, birkaç kelam etmek.. Haftanın her günü, günün her saatinde annelere ve özellikle de çocuklara yönelik çok sayıda etkinlik.. Kadına ve çocuğa yönelik 'kutsal' dokunuşlar olarak tanımladım takvime göz attıkça.. Her yaşta çocuğa İngilizceden matematiğe, mantıktan satranca, zumbadan kuklaya, danstan ritim ve müziğe, deney atölyelerinden yaratıcı dramaya… Çocuklar zamanlarını değerlendirecek ve geleceklerinde de yer tutacak bu çalışmalara katılırken onları getiren annelerin de unutulmaması;  platesten yogaya, fotoğrafçılıktan resme, halk danslarına kadar gün içi saatlere serpiştirilen etkinlikler.. Projeyi kimler düşünüp tasarladıysa ve daha da önemlisi hayalden somut gerçeğe, kısaca hayata geçirdiyse yürekten alkışlıyorum.. Emeklerine sağlık, çabalarına saygı.. Ancak kadınlara ve özellikle çocuklara dokunan bu tür organizasyonlar, etkinliklere erişim sıkıntısı olmayan 'merkez' yerine ihmal edilmiş bölgelere kaydırılmalı.. Örneğin okullar çevresi olarak ta tanımlanan mevcut haliyle binlerce öğrencinin etkileşim alanına giren bölgedeki eski Otogar Alanı, örneğin günümüzdeki makine ikmal birimlerinin yer aldığı alanların bir bölümü, Büyükşehir bünyesinde faaliyet gösteren kreşler de özellikle bu yaz tatilinde etkinliklere ayrılabilir.. Küçük basit uygulamalarla üstelik çok mütevazi bütçelerle öğrencilere ve ailelerine kucak açan, çocukların gelişme çağına büyük katkı sunacak ileride hayata atıldıklarında bile altın bilezik olarak taşıyabilecekleri faaliyetler.. Gittiği bölgedeki kesimlerin kimi kültürel etkinliklerle tanışmasını sağlarken, belki de o bölge insanının kendi yerel dokusunun da kentle buluşmasına da katkı yapar, hatta köprü olur.. Geri kalmış bölgeleri kucaklayacak, yaz tatillerinde çocukları geleceğe de hazırlayacak, ömür boyu dağarcıklarında taşıyacakları çok değerli 'hasletler' kazandıran zenginlikler.. Bu etkinlikler sayesinde en çok dertlendiğimiz kenti sahiplenmek, kendini Mersinli hissetmek, özellikle aidiyet duygusu da geliştirilebilir.. Unutmayın güzellikler de bulaşıcıdır ve bir yerde gören kendi bölgesinde de isteyecektir.. Dönüşüm için milyonları sokağa savurup, betona gömmeye gerek yok, kentsel dönüşüm sosyal projelerle de hayata geçirilebilir.. Ve daha sağlıklı hedeflere kısa zamanda varılabilir.. Bakarsınız, Mersinden başlayarak tüm kentlere bu 'Küçük Dokunuşların' rüzgarını savururuz.. Ne diyordu Kemal Burkay; "iklim değişir Akdeniz olur, hadi gülümse" Abdullah Ayan Mersin, 30 Haziran 2021
Ekleme Tarihi: 05 Temmuz 2021 - Pazartesi

Büyükşehir' den kendisi küçük işlevi büyük adımlar…

Paylaşılan bir sosyal medya mesajıyla duyurulan etkinlikler şu karamsar günlerde, özellikle de savunmasız çocuklara tacizin bile cezasız kaldığı garip ülkemde itiraf etmeliyim ki, yüreğimi serinletti.

Ve tarifsiz kızgınlıkla kavrulan benliğimi saran serinlik uzun zamandır yapmadığım bir şeye kalkışmama yol açtı..

 Mersin BŞ belediyesinin Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki sahilde takvimini verdiği faaliyetlere ilişkin düşüncelerimi paylaşmak, birkaç kelam etmek..

Haftanın her günü, günün her saatinde annelere ve özellikle de çocuklara yönelik çok sayıda etkinlik..

Kadına ve çocuğa yönelik 'kutsal' dokunuşlar olarak tanımladım takvime göz attıkça..

Her yaşta çocuğa İngilizceden matematiğe, mantıktan satranca, zumbadan kuklaya,

danstan ritim ve müziğe,

deney atölyelerinden yaratıcı dramaya…

Çocuklar zamanlarını değerlendirecek ve geleceklerinde de yer tutacak bu çalışmalara katılırken onları getiren annelerin de unutulmaması;

 platesten yogaya, fotoğrafçılıktan resme, halk danslarına kadar gün içi saatlere serpiştirilen etkinlikler..

Projeyi kimler düşünüp tasarladıysa ve daha da önemlisi hayalden somut gerçeğe, kısaca hayata geçirdiyse yürekten alkışlıyorum.. Emeklerine sağlık, çabalarına saygı..

Ancak kadınlara ve özellikle çocuklara dokunan bu tür organizasyonlar, etkinliklere erişim sıkıntısı olmayan 'merkez' yerine ihmal edilmiş bölgelere kaydırılmalı..

Örneğin okullar çevresi olarak ta tanımlanan mevcut haliyle binlerce öğrencinin etkileşim alanına giren bölgedeki eski Otogar Alanı,

örneğin günümüzdeki makine ikmal birimlerinin yer aldığı alanların bir bölümü,

Büyükşehir bünyesinde faaliyet gösteren kreşler de özellikle bu yaz tatilinde etkinliklere ayrılabilir..

Küçük basit uygulamalarla üstelik çok mütevazi bütçelerle öğrencilere ve ailelerine kucak açan, çocukların gelişme çağına büyük katkı sunacak ileride hayata atıldıklarında bile altın bilezik olarak taşıyabilecekleri faaliyetler..

Gittiği bölgedeki kesimlerin kimi kültürel etkinliklerle tanışmasını sağlarken, belki de o bölge insanının kendi yerel dokusunun da kentle buluşmasına da katkı yapar, hatta köprü olur..

Geri kalmış bölgeleri kucaklayacak, yaz tatillerinde çocukları geleceğe de hazırlayacak, ömür boyu dağarcıklarında taşıyacakları çok değerli 'hasletler' kazandıran zenginlikler..

Bu etkinlikler sayesinde en çok dertlendiğimiz kenti sahiplenmek, kendini Mersinli hissetmek, özellikle aidiyet duygusu da geliştirilebilir..

Unutmayın güzellikler de bulaşıcıdır ve bir yerde gören kendi bölgesinde de isteyecektir..

Dönüşüm için milyonları sokağa savurup, betona gömmeye gerek yok, kentsel dönüşüm sosyal projelerle de hayata geçirilebilir..

Ve daha sağlıklı hedeflere kısa zamanda varılabilir..

Bakarsınız, Mersinden başlayarak tüm kentlere bu 'Küçük Dokunuşların' rüzgarını savururuz..

Ne diyordu Kemal Burkay;

"iklim değişir Akdeniz olur, hadi gülümse"

Abdullah Ayan

Mersin, 30 Haziran 2021

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.