Ahmet Akın
Köşe Yazarı
Ahmet Akın
 

Nükleer Enerjinin En Büyük 7 Dezavantajı

Hızlı kentleşme ile birlikte dünya nüfusu ve ekonomisindeki büyüme, önümüzdeki yıllarda enerji talebinde önemli bir artışa neden olacaktır.  Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun 2050'ye kadar 9,7 milyara çıkacağını tahmin ediyor. Dünyanın gelecekte önemli ölçüde artan enerji arzına, özellikle de temiz bir şekilde üretilmiş elektriğe gereksinimi olacak. Dünya elektriğinin yaklaşık %10'unu ve OECD ülkelerinde elektriğin %18'ini sağlayan nükleer enerjinin ciddi dezavantajları vardır. Her şeyden önce tam güvenli nükleer enerji yoktur. Doğanın merhametine kalan bir gerçek vardır. Nükleer enerji yapılanmasındaki dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir: * Uranyumun çıkarılması, özellikle uranyum kıt bir kaynak olduğu için çok uzun bir süreçtir. Uranyumdan kaynaklanan zararlı radyasyon seviyelerini önlemek için gerekli güvenlik önlemlerini almak zorlu bir uygulamayı gerektirir. * Yeni nükleer santraller inşa etmek, özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok büyük bir yatırımdır.  Bununla birlikte, nükleer seçenek dünyadaki ülkelerin çoğu için geçerli olmayabilir.  Ayrıca inşa edilmeleri 5-10 yıl sürer. * Nükleer atıkların uygun şekilde muhafaza edilmemesi, radyoaktif yan üründen kontaminasyona (radyoaktif maddelerin bir yere bulaşması) neden olabilir. * Bazen nükleer reaktörler kapatılır ve bu tesisler kaldırılamayacak kadar büyük ve edilgendir. Bunlar, değerli arazi alanını kaplarlar ve çevredeki alanları kirletme potansiyeline sahiptirler. * Five Mile Island ve Fukushima gibi nükleer felaketlerden yıllar veya on yıllar sonra bile, insan yaşamı üzerindeki etkisi gözlemlenmeye devam ediyor. Çocuklar hala bu olayların neden olduğu radyasyondan kaynaklanan fiziksel ve nörolojik kusurlarla doğuyorlar. * Uranyumun sınırlı arzı ve sahip olduğu tehlikeli etkiler nedeniyle nükleer enerji yenilenebilir bir kaynak olarak sınıflandırılamaz. * Nükleer güce karşı başka bir argüman, nükleer enerjinin kötüye kullanılması riskinde yatmaktadır.  Silah ve bomba üretiminde olduğu gibi. Sevgi ile bilgi birlikte olursa güzeldir. Örnek: Atom bombası bilginin eseridir. Alternatif enerji kaynağı olarak gösterilen yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjidir. Ancak, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi Türkiye'de hala yeterince anlaşılabilmiş değildir. Türkiye’nin ilk nükleer santrali AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ’ni  yap-işlet-devret modeliyle Ruslara yaptırmasının ne kadar yanlış bir tercih olduğu bugün görülmektedir. Finansman, maliyet, teknoloji ve güvenlik sorunları Türkiye’yi endişeye düşürmektedir. ahmetakinmersin@gmail.com
Ekleme Tarihi: 12 Mart 2022 - Cumartesi

Nükleer Enerjinin En Büyük 7 Dezavantajı

Hızlı kentleşme ile birlikte dünya nüfusu ve ekonomisindeki büyüme, önümüzdeki yıllarda enerji talebinde önemli bir artışa neden olacaktır.  Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun 2050'ye kadar 9,7 milyara çıkacağını tahmin ediyor. Dünyanın gelecekte önemli ölçüde artan enerji arzına, özellikle de temiz bir şekilde üretilmiş elektriğe gereksinimi olacak.

Dünya elektriğinin yaklaşık %10'unu ve OECD ülkelerinde elektriğin %18'ini sağlayan nükleer enerjinin ciddi dezavantajları vardır. Her şeyden önce tam güvenli nükleer enerji yoktur. Doğanın merhametine kalan bir gerçek vardır.

Nükleer enerji yapılanmasındaki dezavantajlar şu şekilde sıralanabilir:

* Uranyumun çıkarılması, özellikle uranyum kıt bir kaynak olduğu için çok uzun bir süreçtir. Uranyumdan kaynaklanan zararlı radyasyon seviyelerini önlemek için gerekli güvenlik önlemlerini almak zorlu bir uygulamayı gerektirir.

* Yeni nükleer santraller inşa etmek, özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok büyük bir yatırımdır.  Bununla birlikte, nükleer seçenek dünyadaki ülkelerin çoğu için geçerli olmayabilir.  Ayrıca inşa edilmeleri 5-10 yıl sürer.

* Nükleer atıkların uygun şekilde muhafaza edilmemesi, radyoaktif yan üründen kontaminasyona (radyoaktif maddelerin bir yere bulaşması) neden olabilir.

* Bazen nükleer reaktörler kapatılır ve bu tesisler kaldırılamayacak kadar büyük ve edilgendir. Bunlar, değerli arazi alanını kaplarlar ve çevredeki alanları kirletme potansiyeline sahiptirler.

* Five Mile Island ve Fukushima gibi nükleer felaketlerden yıllar veya on yıllar sonra bile, insan yaşamı üzerindeki etkisi gözlemlenmeye devam ediyor. Çocuklar hala bu olayların neden olduğu radyasyondan kaynaklanan fiziksel ve nörolojik kusurlarla doğuyorlar.

* Uranyumun sınırlı arzı ve sahip olduğu tehlikeli etkiler nedeniyle nükleer enerji yenilenebilir bir kaynak olarak sınıflandırılamaz.

* Nükleer güce karşı başka bir argüman, nükleer enerjinin kötüye kullanılması riskinde yatmaktadır.  Silah ve bomba üretiminde olduğu gibi. Sevgi ile bilgi birlikte olursa güzeldir. Örnek: Atom bombası bilginin eseridir.

Alternatif enerji kaynağı olarak gösterilen yenilenebilir enerji, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, dalgalar ve jeotermal ısı gibi karbon nötr doğal kaynaklardan elde edilebilen ve insan zaman ölçeğinde doğal olarak yenilenen kaynaklardan elde edilebilen enerjidir. Ancak, çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi Türkiye'de hala yeterince anlaşılabilmiş değildir.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ’ni  yap-işlet-devret modeliyle Ruslara yaptırmasının ne kadar yanlış bir tercih olduğu bugün görülmektedir. Finansman, maliyet, teknoloji ve güvenlik sorunları Türkiye’yi endişeye düşürmektedir.

ahmetakinmersin@gmail.com

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.