Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Beklentide........1 Temmuz Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı

Bu yıl farklı olacağı ümidiyle 3 Temmuz 2018 tarihli yazımı aynen yayımlıyorum; * * * 1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI    Mersin’i anlat deseler, herhalde ilk cümle “Deniz ve Liman Kenti” olurdu.   Denizle arası dolgu alanları ile kesilmiş, doğal sahilleri yok edilmiş, beton binalarla tüm sahili kapatılmış, denizi kirletilmiş, deniz sporları gelişmemiş, denizcilik fakültesi denizi olmayan kentlerden sonra daha yeni kurulmuş, tersanesi ve gemi yapım atölyeleri olmayan, limanına turizmini destekleyecek kurvaziyer gemiler uğramayan, diğer Akdeniz ülkelerine başlayan feribot seferleri devam ettirilemeyen, deniz ürünlerinden ve balıktan ekonomik anlamda yararlanamayan,  deniz kıyısına bir aquapark yapılan ve sonra da yıkılan, deniz kenarlarına deniz varken havuzlar yapılan bir kent Mersin.   Sonuçta denizi unutturmak, denizle bağlantısını kesmek, denizden yararlanmamak ve denizi sevdirmemek için her şey yapılmış.   Denizi her yıl en azından bir kez bize hatırlatan bir gün var;  “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” Çocukluğumdan hatırlarım bir bayram havasında kutlanırdı. Yine eski yıllarda Denizcilerin ve çeşitli kurumların katıldığı törenler olur çeşitli etkinlikler düzenlenirdi. Giderek bu kutlamalar sönükleşti adeta bir formalite kutlama şeklini aldı.   Bu yılki törene katıldım. Sanırım bugüne kadar yapılan törenlerin en kısası ve en önemsizi oldu. Belediye Bandosu ile İstiklal Marşı okundu. Liman Başkanı 3 dakikalık bir konuşma yaptı. Katılan az sayıda kişi hızla deniz kıyısına giderek denize bir çelenk attılar ve tören 15 dakikada bitti. Maalesef kent protokolünden de yok denecek sayıda kişi vardı.   Bugün bir STK ve bir de kurum Başkanının kutlama mesajlarını gördüm. Keşke bunun yerine törene katılsalar ve de kendi oluşumları içerisinde bir etkinlik düzenleselerdi.   Acaba ülkemizdeki bütün deniz kıyısı illerde kutlamalar böyle mi oldu diye araştırdım. Birçok ilde Mersin’den çok daha etkili bir şekilde kutlanmış olduğunu üzülerek gördüm.   Umarım gelecek yıl denizle ilgili oluşumlar ilgi gösterirler ve değerli etkinliklerle görkemli bir şekilde kutlanır ve bizlere denizi ve deniz kıyısında yaşadığımızı hissettirirler ve hatırlatırlar.   HARUN ARSLAN.......3 Temmuz 2018   Başta Mersin Deniz Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere işadamı örgütleri MESİAD, MÜSİAD, MEP ve sorumluluk sahibi STK ların ve yelken ve deniz sporları ile ilgili klüplerin Mersin’in bir deniz kenti olduğunu hatırlamaları ve bu yıl Mersin’e yakışır bir kutlama yapılmasını ve halkımıza da duyurulup katılım sağlanmasını ümit ediyorum. HARUN ARSLAN........27 Haziran 2019
Ekleme Tarihi: 27 Haziran 2019 - Perşembe

Beklentide........1 Temmuz Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı

Bu yıl farklı olacağı ümidiyle 3 Temmuz 2018 tarihli yazımı aynen

yayımlıyorum;

* * *

1 TEMMUZ DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI 

 

Mersin’i anlat deseler, herhalde ilk cümle “Deniz ve Liman Kenti” olurdu.

 

Denizle arası dolgu alanları ile kesilmiş, doğal sahilleri yok edilmiş, beton binalarla tüm sahili kapatılmış, denizi kirletilmiş, deniz sporları gelişmemiş, denizcilik fakültesi denizi olmayan kentlerden sonra daha yeni kurulmuş, tersanesi ve gemi yapım atölyeleri olmayan, limanına turizmini destekleyecek kurvaziyer gemiler uğramayan, diğer Akdeniz ülkelerine başlayan feribot seferleri devam ettirilemeyen, deniz ürünlerinden ve balıktan ekonomik anlamda yararlanamayan,  deniz kıyısına bir aquapark yapılan ve sonra da yıkılan, deniz kenarlarına deniz varken havuzlar yapılan bir kent Mersin.

 

Sonuçta denizi unutturmak, denizle bağlantısını kesmek, denizden yararlanmamak ve denizi sevdirmemek için her şey yapılmış.

 

Denizi her yıl en azından bir kez bize hatırlatan bir gün var;

 “1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”

Çocukluğumdan hatırlarım bir bayram havasında kutlanırdı. Yine eski yıllarda Denizcilerin ve çeşitli kurumların katıldığı törenler olur çeşitli etkinlikler düzenlenirdi. Giderek bu kutlamalar sönükleşti adeta bir formalite kutlama şeklini aldı.

 

Bu yılki törene katıldım. Sanırım bugüne kadar yapılan törenlerin en kısası ve en önemsizi oldu.

Belediye Bandosu ile İstiklal Marşı okundu. Liman Başkanı 3 dakikalık bir konuşma yaptı. Katılan az sayıda kişi hızla deniz kıyısına giderek denize bir çelenk attılar ve tören 15 dakikada bitti.

Maalesef kent protokolünden de yok denecek sayıda kişi vardı.

 

Bugün bir STK ve bir de kurum Başkanının kutlama mesajlarını gördüm. Keşke bunun yerine törene katılsalar ve de kendi oluşumları içerisinde bir etkinlik düzenleselerdi.

 

Acaba ülkemizdeki bütün deniz kıyısı illerde kutlamalar böyle mi oldu diye araştırdım. Birçok ilde Mersin’den çok daha etkili bir şekilde kutlanmış olduğunu üzülerek gördüm.

 

Umarım gelecek yıl denizle ilgili oluşumlar ilgi gösterirler ve değerli etkinliklerle görkemli bir şekilde kutlanır ve bizlere denizi ve deniz kıyısında yaşadığımızı hissettirirler ve hatırlatırlar.

 

HARUN ARSLAN.......3 Temmuz 2018

 

Başta Mersin Deniz Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi, Valilik, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere işadamı örgütleri MESİAD, MÜSİAD, MEP ve sorumluluk sahibi STK ların ve yelken ve deniz sporları ile ilgili klüplerin Mersin’in bir deniz kenti olduğunu hatırlamaları ve bu yıl Mersin’e yakışır bir kutlama yapılmasını ve halkımıza da duyurulup katılım sağlanmasını ümit ediyorum.

HARUN ARSLAN........27 Haziran 2019

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.