Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Salgın Döneminde “Yerel Basın”…

Salgın dönemi hayatımızda birçok şeyi değiştirdi. Özellikle alışkanlıklarımız değişti. Bunların sonucunda da yaşamımızda yeni sektörler doğdu. Mevcut sektörler de durumlarını yeni şartlara uydurmak zorunda kaldılar. Önümüzdeki dönem bu yeni durumu anlayarak ayak uyduranlar başarılı olacaklar, uymayanlar ise belki de bir süre sonra yok olacaklardır. Yalnızca bir kaç örnek verelim: Yiyecek de paket servisi önem kazandı. Motorlu kuryeler siparişlerinizi kısa zamanda size ulaştırıyorlar. İnternet üzerinden alışveriş arttı. Bu sistemde satış yapan firmalar gelişti. Artık marketlerden bile siparişler bu sistemde getiriliyor.   Basında ise artık internet gazeteciliği büyük önem kazandı. İnsanlar dışarı çıkamadıkları günlerde haberleri internetten takip ettiler. Yazılı basında ise bu dönemde önemli bir gerileme oldu. Bunun etkileri salgın şartlarının hafiflediği bugünlerde hala sürüyor. Yalnızca iki haneli sayılarda abonelerine dağıtılan gazeteler, bugünlerde artık neredeyse ödeme yapan resmi kurumlar dışında dağıtılmıyor. Maalesef yerel yazılı basının bu duruma ayak uyduramadığı gerçeğini görmeliyiz. *                     *                     * Basın oluşumları kendi içlerindeki çekişmelerden birçok üyelerini sırf seçim kazanma hesapları ile üyelikten çıkardırlar, hala da bu anlayışı sürdürmekteler. Yerel yayınlara da hemşerilerimizin izlemelerini sağlayan yenilikler, değişiklikler yapılamadı.   Maalesef okunmayan, izlenmeyen yayınlar kendi kendilerine yayın yapıp, yalnızca devlet ve yerel yönetim desteği ile ayakta duruyorlar. Bu durum bir taraftan da şantaj, karalama, iftira yöntemlerinin artmasına neden oluyor.   Bu dönemde basın oluşumları önce kendi içlerindeki olumsuzluklardan arınmalıdırlar. Ceza almış, sabıkalı, şantajcılığı açıkça bilinen üyelerinin basın camiasından arınması sağlanmalıdır. Yayın kuruluşları da önce içlerindeki bu kişileri uzaklaştırmalıdırlar.   Yerel basınımız  bunları  sağladıktan ve saygınlık kazandıktan sonra, yeni hayat şartlarına ve gelişmelere  uyum sağlamak için yeni yöntemler arayışına girebilirler. Değilse, kimi açılardan yolun sonu gözüküyor…   HARUN ARSLAN.....02 Mart 2022
Ekleme Tarihi: 02 Mart 2022 - Çarşamba

Salgın Döneminde “Yerel Basın”…

Salgın dönemi hayatımızda birçok şeyi değiştirdi.

Özellikle alışkanlıklarımız değişti.

Bunların sonucunda da yaşamımızda yeni sektörler doğdu.

Mevcut sektörler de durumlarını yeni şartlara uydurmak zorunda kaldılar.

Önümüzdeki dönem bu yeni durumu anlayarak ayak uyduranlar başarılı olacaklar, uymayanlar ise belki de bir süre sonra yok olacaklardır.

Yalnızca bir kaç örnek verelim: Yiyecek de paket servisi önem kazandı.

Motorlu kuryeler siparişlerinizi kısa zamanda size ulaştırıyorlar.

İnternet üzerinden alışveriş arttı. Bu sistemde satış yapan firmalar gelişti.

Artık marketlerden bile siparişler bu sistemde getiriliyor.

 

Basında ise artık internet gazeteciliği büyük önem kazandı. İnsanlar dışarı çıkamadıkları günlerde haberleri internetten takip ettiler.

Yazılı basında ise bu dönemde önemli bir gerileme oldu.

Bunun etkileri salgın şartlarının hafiflediği bugünlerde hala sürüyor. Yalnızca iki haneli sayılarda abonelerine dağıtılan gazeteler, bugünlerde artık neredeyse ödeme yapan resmi kurumlar dışında dağıtılmıyor.

Maalesef yerel yazılı basının bu duruma ayak uyduramadığı gerçeğini görmeliyiz.

*                     *                     *

Basın oluşumları kendi içlerindeki çekişmelerden birçok üyelerini sırf seçim kazanma hesapları ile üyelikten çıkardırlar, hala da bu anlayışı sürdürmekteler.

Yerel yayınlara da hemşerilerimizin izlemelerini sağlayan yenilikler, değişiklikler yapılamadı.

 

Maalesef okunmayan, izlenmeyen yayınlar kendi kendilerine yayın yapıp, yalnızca devlet ve yerel yönetim desteği ile ayakta duruyorlar. Bu durum bir taraftan da şantaj, karalama, iftira yöntemlerinin artmasına neden oluyor.

 

Bu dönemde basın oluşumları önce kendi içlerindeki olumsuzluklardan arınmalıdırlar. Ceza almış, sabıkalı, şantajcılığı açıkça bilinen üyelerinin basın camiasından arınması sağlanmalıdır. Yayın kuruluşları da önce içlerindeki bu kişileri uzaklaştırmalıdırlar.

 

Yerel basınımız  bunları  sağladıktan ve saygınlık kazandıktan sonra, yeni hayat şartlarına ve gelişmelere  uyum sağlamak için yeni yöntemler arayışına girebilirler.

Değilse, kimi açılardan yolun sonu gözüküyor…

 

HARUN ARSLAN.....02 Mart 2022

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.