Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Mersin’den Yerel Seçimlerin Ardından -1

Yerel seçimler yapıldı. Türkiye geneli için yorum yapmayacağım; her yerde zaten yapılıyor. Bizim için önemli olan Mersin… Büyükşehir yönetimi odaklı Mersin için ne değişti? Cevap: Hiçbir şey değişmedi. Yani Mersin 5 yıldır nasıl yönetiliyorsa, aynı şekilde devam edecektir. Kavşak düzenlemeleri, bisiklet yolları, sahil kafe ve restoranları, yollara çizilen sarı çizgiler, açık hava konserleri vs.   Mersin’in kente katma değer katacak, istihdam yaratacak, kentin tanıtımını sağlayacak, kent ekonomisini güçlendirecek, kent içi ulaşımı rahatlatacak projelere ihtiyacı var. Bu tür büyük projeler ise, ancak merkezi hükümetle işbirliği ve uyum içerisinde çalışılırsa olabilir.    Mersin “Limanı, Serbest Bölgesi, demiryolu, otoyol bağlantıları, organize sanayi bölgeleri, denizi, verimli tarım arazileri, doğal güzellikleri, Akdeniz’in en eski antik limanı, sanayi tesisleri, krater gölleri, ırmakları, zengin bitki örtüsü, kuş cenneti, şelaleleri, meraları, zengin tarihi eserleri, ormanları, yaylaları, kayak merkezi olabilecek yerleri, modern spor tesisleri, 25 bin kişilik stadyumu, opera ve balesi, Devlet Klasik Türk müziği  Korosu (belki bir gün Havalimanı da) olan “ bir kent.   Böyle bir kent için büyük düşünmek, büyük projelerin gerçekleşmesini sağlamak ve yeni vizyoner projeler ortaya koymak gerekir. Yalnızca Çukurova Havalimanı’nın faaliyete geçtiğini ve bununla bağlantılı Kazanlı Sahil Projesinin gerçekleşip 10 bin yatak kapasiteli turistik tesislerin yapıldığını düşünelim. 25 yıl önce ödeneği dahi çıkmış olan Kumkuyu Stol Havaalanı’nın  tamamlanmış olduğunu ve Kızkalesi’nin çok önemli bir turizm merkezi olduğunu hayal edelim. Bu iki proje dahi Mersin’i çok önemli bir yere getirirdi.   Maalesef Mersin’de Mersin’in projelerinin gerçekleşmesine katkı sağlayacak bir Mersin Lobisi oluşamamıştır. Mersin Lobisi olmada başı çekmeye çalışan Mersin Ekonomi Platformu ve MESİAD gibi oluşumlar başarılı olamadıkları gibi, bu konuda Mersin’in de önünü tıkamışlardır.     Özetle: Büyükşehir Belediyesi yönetimi şimdi yeni bir sayfa açmalıdır; olabildiğince gündelik siyasi gerilimlerden uzak durmalı ve Mersin’e hizmet öncelikli bir tutumu korumalıdır Merkezî hükümetle üstüne vazife olmayan konularda polemiğe girmeden, olabildiğince uyumlu bir imaj oluşturmalıdır. Böylece, hizmete dönük konularda bir haksızlığa uğrarsa, hızla kamuoyu oluşturma ve Ankara’ya baskı yapma imkânı doğar. Bu konuda özellikle de Bakanlıkların kente yatırımlarına, gündelik siyasetin ve yaygaracı kalabalıkların bilinçsiz tepkilerine alet olmadan eleştirel ve gerçekçi ölçülerle yaklaşmalı, gerekli desteği ve heyecanı esirgememelidir. Ayrıca, ilçe belediyelerle daha sıcak ilişkiler kurulmalı, hizmeti tökezletecek küskünlüklere fırsat verilmemelidir.   ( Devam edecek )   
Ekleme Tarihi: 02 Nisan 2024 - Salı

Mersin’den Yerel Seçimlerin Ardından -1

Yerel seçimler yapıldı. Türkiye geneli için yorum yapmayacağım; her yerde zaten yapılıyor.

Bizim için önemli olan Mersin…

Büyükşehir yönetimi odaklı Mersin için ne değişti? Cevap: Hiçbir şey değişmedi.

Yani Mersin 5 yıldır nasıl yönetiliyorsa, aynı şekilde devam edecektir.

Kavşak düzenlemeleri, bisiklet yolları, sahil kafe ve restoranları, yollara çizilen sarı çizgiler, açık hava konserleri vs.

 

Mersin’in kente katma değer katacak, istihdam yaratacak, kentin tanıtımını sağlayacak, kent ekonomisini güçlendirecek, kent içi ulaşımı rahatlatacak projelere ihtiyacı var.

Bu tür büyük projeler ise, ancak merkezi hükümetle işbirliği ve uyum içerisinde çalışılırsa olabilir.

 

 Mersin “Limanı, Serbest Bölgesi, demiryolu, otoyol bağlantıları, organize sanayi bölgeleri, denizi, verimli tarım arazileri, doğal güzellikleri, Akdeniz’in en eski antik limanı, sanayi tesisleri, krater gölleri, ırmakları, zengin bitki örtüsü, kuş cenneti, şelaleleri, meraları, zengin tarihi eserleri, ormanları, yaylaları, kayak merkezi olabilecek yerleri, modern spor tesisleri, 25 bin kişilik stadyumu, opera ve balesi, Devlet Klasik Türk müziği  Korosu (belki bir gün Havalimanı da) olan “ bir kent.

 

Böyle bir kent için büyük düşünmek, büyük projelerin gerçekleşmesini sağlamak ve yeni vizyoner projeler ortaya koymak gerekir.

Yalnızca Çukurova Havalimanı’nın faaliyete geçtiğini ve bununla bağlantılı Kazanlı Sahil Projesinin gerçekleşip 10 bin yatak kapasiteli turistik tesislerin yapıldığını düşünelim.

25 yıl önce ödeneği dahi çıkmış olan Kumkuyu Stol Havaalanı’nın  tamamlanmış olduğunu ve Kızkalesi’nin çok önemli bir turizm merkezi olduğunu hayal edelim.

Bu iki proje dahi Mersin’i çok önemli bir yere getirirdi.

 

Maalesef Mersin’de Mersin’in projelerinin gerçekleşmesine katkı sağlayacak bir Mersin Lobisi oluşamamıştır. Mersin Lobisi olmada başı çekmeye çalışan Mersin Ekonomi Platformu ve MESİAD gibi oluşumlar başarılı olamadıkları gibi, bu konuda Mersin’in de önünü tıkamışlardır.

 

 

Özetle: Büyükşehir Belediyesi yönetimi şimdi yeni bir sayfa açmalıdır; olabildiğince gündelik siyasi gerilimlerden uzak durmalı ve Mersin’e hizmet öncelikli bir tutumu korumalıdır

Merkezî hükümetle üstüne vazife olmayan konularda polemiğe girmeden, olabildiğince uyumlu bir imaj oluşturmalıdır. Böylece, hizmete dönük konularda bir haksızlığa uğrarsa, hızla kamuoyu oluşturma ve Ankara’ya baskı yapma imkânı doğar.

Bu konuda özellikle de Bakanlıkların kente yatırımlarına, gündelik siyasetin ve yaygaracı kalabalıkların bilinçsiz tepkilerine alet olmadan eleştirel ve gerçekçi ölçülerle yaklaşmalı, gerekli desteği ve heyecanı esirgememelidir.

Ayrıca, ilçe belediyelerle daha sıcak ilişkiler kurulmalı, hizmeti tökezletecek küskünlüklere fırsat verilmemelidir.

  ( Devam edecek ) 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.