Harun Arslan
Köşe Yazarı
Harun Arslan
 

Uluslararası Roman Medya Sempozyumu

Hafta başında kentimizde Roman Topluluk Radyosu aracılığı ile Romanların Sesini Güçlendirme Projesi kapsamında bir sempozyum düzenlendi.   Romanlar bizimle aynı kentte, birlikte yaşadığımız dostlarımız. Benim için ise çocukluğumu birlikte geçirdiğim, korolarda birlikte müzik yaptığım arkadaşlarım. Böyle bir günde onlarla birlikte olmak önemliydi.   Bu özel toplantıya Hırvatistan Milletvekili Veljko Kajtazi Hollandalı tanınmış gazeteci Orhan Galjus ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Roman Dernekleri temsilcileri katıldı. Ayrıca Hollanda, Hırvatistan, Ukrayna ve Kosova’dan konuklar vardı.   Önem verdiğim böyle bir toplantıya Mersin’den birçok kent dinamiğinin katılacağını ümit etmiştim. Maalesef çok az sayıda katılım oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Mersin Milletvekili Alpay Antmen duyarlılık göstererek katıldılar; konuyla ilgili birer konuşma yaptılar ve desteklerini belirttiler. STK’lardan ise yalnızca Anka Üreten Kadın Derneği Başkanı’nın katılması dikkatimi çekti. Maalesef başka bir STK Başkanı yoktu! ( STK’ların politik bir bağlamı olmayan, özellikle de hükümete muhalefet  yapma fırsatı taşımayan meselelere ilgisiz kaldıklarını artık öğrendik)   Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylan konuşmasında bize ürkütücü rakamlar verdi. *İlkokuldan ayrılan Roman oranı 36. *Evi olmayan Roman oranı 67. *Anaokuluna giden bir tek Roman yok. Konuşmasında Romanların yeteri kadar bilinmediğini ve Roman kültürünün tanınmadığını belirtti.   Ali Daylan tarafından bazı üretime dönük çalışmaların yapıldığını biliyorum. Anka Üreten Kadın Derneği de özellikle kadınlar ve üretim üzerine çok reklamını yapmadıkları değerli çalışmalar yapıyor. Birçok kadını da iş ve meslek sahibi yaptıklarını biliyorum. Birlikte bazı çalışmalar yapabileceklerini umuyorum.   Aynı kentte birlikte yaşadığımız Roman dostlarımızı ve kültürlerini daha yakından tanımalıyız. Katılarak destek verenlere teşekkürler.   HARUN ARSLAN..........18 Temmuz 2019  
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2019 - Cuma

Uluslararası Roman Medya Sempozyumu

Hafta başında kentimizde Roman Topluluk Radyosu aracılığı ile Romanların Sesini Güçlendirme Projesi kapsamında bir sempozyum düzenlendi.

 

Romanlar bizimle aynı kentte, birlikte yaşadığımız dostlarımız.

Benim için ise çocukluğumu birlikte geçirdiğim, korolarda birlikte müzik yaptığım arkadaşlarım.

Böyle bir günde onlarla birlikte olmak önemliydi.

 

Bu özel toplantıya Hırvatistan Milletvekili Veljko Kajtazi Hollandalı tanınmış gazeteci Orhan Galjus ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Roman Dernekleri temsilcileri katıldı.

Ayrıca Hollanda, Hırvatistan, Ukrayna ve Kosova’dan konuklar vardı.

 

Önem verdiğim böyle bir toplantıya Mersin’den birçok kent dinamiğinin katılacağını ümit etmiştim.

Maalesef çok az sayıda katılım oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Mersin Milletvekili Alpay Antmen duyarlılık göstererek katıldılar; konuyla ilgili birer konuşma yaptılar ve desteklerini belirttiler.

STK’lardan ise yalnızca Anka Üreten Kadın Derneği Başkanı’nın katılması dikkatimi çekti. Maalesef başka bir STK Başkanı yoktu!

( STK’ların politik bir bağlamı olmayan, özellikle de hükümete muhalefet  yapma fırsatı taşımayan meselelere ilgisiz kaldıklarını artık öğrendik)

 

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylan konuşmasında bize ürkütücü rakamlar verdi.

*İlkokuldan ayrılan Roman oranı 36.

*Evi olmayan Roman oranı 67.

*Anaokuluna giden bir tek Roman yok.

Konuşmasında Romanların yeteri kadar bilinmediğini ve Roman kültürünün tanınmadığını belirtti.

 

Ali Daylan tarafından bazı üretime dönük çalışmaların yapıldığını biliyorum.

Anka Üreten Kadın Derneği de özellikle kadınlar ve üretim üzerine çok reklamını yapmadıkları değerli çalışmalar yapıyor.

Birçok kadını da iş ve meslek sahibi yaptıklarını biliyorum.

Birlikte bazı çalışmalar yapabileceklerini umuyorum.

 

Aynı kentte birlikte yaşadığımız Roman dostlarımızı ve kültürlerini daha yakından tanımalıyız.

Katılarak destek verenlere teşekkürler.

 

HARUN ARSLAN..........18 Temmuz 2019

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.