Mustafa Esmer Cengiz
Köşe Yazarı
Mustafa Esmer Cengiz
.
 

Bu ocak daha çok tütecek gibi...

Soma faciasının dördüncü günü. Ocağa düşen ateş tütmeye devam ediyor.Tüm yurdu saran bir yangın bu.Anneler feryat figan.Gözlerden akan yaşlar sel olmuş, akıyor. Özelleştirmenin yürekleri dağlayan sonucu karşımızda duran. Dışarı çıkarılan emekçi canların sayısı şimdiden 300ʹe dayandı.Yerin altına girenlerin sayısı kaçtı, kaçı kurtuldu bilen yok.Binlerce metre yerin dibinde dışarı çıkarılmayı bekleyen daha kaç işçi var? Enerji Bakanı Taner Yıldız bile bilmiyor bunu. Üç beş saatte bir yaptığı açıklamalarda sanırım, diyor; öngörümüz bu doğrultuda, diyor.Olacak şey mi bu! Yetkililerin basın açıklamasından da net bir şey öğrenemedik. Sorular net; gelen yanıtlar kem küm. Bu madenin kamudan özele devrinde Sayın Taner Yıldız ne güzel şeyler söylemişti oysa. Örnek bir ocaktı burası. En modern araç gereçlerle donatılmıştı ; her türlü önlemler alınmıştı olası kazalara karşı. Normalde 150ʹye mal edilen kömür,  yarı yarıya elde edilecekti burada. İşte bu “ucuza elde etme” sözü düşündürücü.Demek ki masraflar kısılacak kısılabildiği kadar; olması zorunlu olanlar olmayacak.Emek ucuzlayacak,emekçi canı hiçe sayılacaktı. Demek ki gerekli denetimler yapılmamış.Demek ki eksiklikler görülmezden gelinmiş. Önceleri trafo, dendi; sonra yalanlandı. Şimdi de kömür tozlarının kendiliğinden kızışması sonucu yangın, deniyor. Nedeni ne olursa olsun, önlenemez şeyler değil bunlar.Avrupaʹda niye olmuyor bu patlamalar,yangınlar. Çinʹde niye çıkmıyor. İstatislikler ortada; sonuç ortada.Son 73 yılda üç bin ölü. Yerin altında yaşı 15 ,16, 17 olan kaçak işçiler olduğu söyleniyor, kayıt dışı işçiler olduğu söyleniyor. Doğru mu bu. Her kafadan bir ses. Madencilerin kaderi bu, diyor Başbakan. Bir Bakan tatlı ölümden söz ediyor.Saçmalayan saçmalayana. Daha neler neler. Ortada bir gerçek var:Yüzlerce ölü; ortalama ayda bin liraya kazma kürek sallayan yüzlerce can yok artık.Göz göre göre öldürüldü onlar. Kaza filan değil bu, kader mader değil.Dünyada eşine raslanılmamış facia. Gereği yapılacakmış.Çok gördük!Ölen ölür, kalan canlar perişan. CHPʹli Manisa Milletvekilinin 51 arkadaşıyla verdiği araştırma önergesi eften püften denilerek rededilmişti AKP milletvekillerice. Aradan iki hafta bile geçmeden başımıza gelene bakın.Ülkemizin kimler tarafından yönetildiğine bakın. Başbakan tutarlı sözü olmadığından olacak, yumruklarını konuşturuyor halkı susturmak için.  Sokaklar öfke seli. Sakın ola ki ayağındaki çizmeleri çıkarma kardeşim; her taraf çamur.   M.Esmer Cengiz
Ekleme Tarihi: 16 Mayıs 2014 - Cuma

Bu ocak daha çok tütecek gibi...

Soma faciasının dördüncü günü. Ocağa düşen ateş tütmeye devam ediyor.Tüm yurdu saran bir yangın bu.Anneler feryat figan.Gözlerden akan yaşlar sel olmuş, akıyor.
 
Özelleştirmenin yürekleri dağlayan sonucu karşımızda duran.
 
Dışarı çıkarılan emekçi canların sayısı şimdiden 300ʹe dayandı.Yerin altına girenlerin sayısı kaçtı, kaçı kurtuldu bilen yok.Binlerce metre yerin dibinde dışarı çıkarılmayı bekleyen daha kaç işçi var? Enerji Bakanı Taner Yıldız bile bilmiyor bunu. Üç beş saatte bir yaptığı açıklamalarda sanırım, diyor; öngörümüz bu doğrultuda, diyor.Olacak şey mi bu!
 
Yetkililerin basın açıklamasından da net bir şey öğrenemedik. Sorular net; gelen yanıtlar kem küm.
 
Bu madenin kamudan özele devrinde Sayın Taner Yıldız ne güzel şeyler söylemişti oysa. Örnek bir ocaktı burası. En modern araç gereçlerle donatılmıştı ; her türlü önlemler alınmıştı olası kazalara karşı. Normalde 150ʹye mal edilen kömür,  yarı yarıya elde edilecekti burada.
 
İşte bu “ucuza elde etme” sözü düşündürücü.Demek ki masraflar kısılacak kısılabildiği kadar; olması zorunlu olanlar olmayacak.Emek ucuzlayacak,emekçi canı hiçe sayılacaktı.
 
Demek ki gerekli denetimler yapılmamış.Demek ki eksiklikler görülmezden gelinmiş.
 
Önceleri trafo, dendi; sonra yalanlandı. Şimdi de kömür tozlarının kendiliğinden kızışması sonucu yangın, deniyor. Nedeni ne olursa olsun, önlenemez şeyler değil bunlar.Avrupaʹda niye olmuyor bu patlamalar,yangınlar. Çinʹde niye çıkmıyor. İstatislikler ortada; sonuç ortada.Son 73 yılda üç bin ölü.
 
Yerin altında yaşı 15 ,16, 17 olan kaçak işçiler olduğu söyleniyor, kayıt dışı işçiler olduğu söyleniyor. Doğru mu bu.
 
Her kafadan bir ses. Madencilerin kaderi bu, diyor Başbakan. Bir Bakan tatlı ölümden söz ediyor.Saçmalayan saçmalayana. Daha neler neler.
 
Ortada bir gerçek var:Yüzlerce ölü; ortalama ayda bin liraya kazma kürek sallayan yüzlerce can yok artık.Göz göre göre öldürüldü onlar.
 
Kaza filan değil bu, kader mader değil.Dünyada eşine raslanılmamış facia.
 
Gereği yapılacakmış.Çok gördük!Ölen ölür, kalan canlar perişan.
 
CHPʹli Manisa Milletvekilinin 51 arkadaşıyla verdiği araştırma önergesi eften püften denilerek rededilmişti AKP milletvekillerice. Aradan iki hafta bile geçmeden başımıza gelene bakın.Ülkemizin kimler tarafından yönetildiğine bakın.
 
Başbakan tutarlı sözü olmadığından olacak, yumruklarını konuşturuyor halkı susturmak için.
 
Sokaklar öfke seli.
 
Sakın ola ki ayağındaki çizmeleri çıkarma kardeşim; her taraf çamur.
 
 
 M.Esmer Cengiz

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.