Mustafa Esmer Cengiz
Köşe Yazarı
Mustafa Esmer Cengiz
.
 

Dert artı dert

DERT ARTI DERT ARTI DERT 4 + 4 + 4 Başbakan emreyledi; kuruldan geçti. Hem de ne geçiş! Tarihimizde eşine rastlanmaz bir entrikayla. Mahkeme, itirazlara kulağını tıkadı ve 4 + 4 + 4 yasalaştı. Hayırlı uğurlu olsun! Okulların açılmasına şunun şurasında üç beş gün kaldı; ama hazırlıklar henüz tamamlanamadı. Tuvaletleriydi, mescidiydi, emzirme odalarıydı falan filan. Kolay değil! Bir değil iki değil, her ilde, ilçede üçer beşer okul İmam Hatibe dönüştürülüyor. Ummalı bir çalışmadır gidiyor ya bakalım! Henüz parmakları kalem tutacak kadar gelişmemiş, boyu yazı tahtasına yetişmeyen oyun çağında çocuklarımız zorunlu olarak okuluna başlayacak. Altı, yedi yaşında çocuklarla bir arada olacaklar ve ezilecekler tabiiki! Onların dilinden anlayacak öğretmen var mı, yeterli mi kimin umurunda. Dokuz yaşına kadar bu çile devam edecek mecburen. Yasa öyle! Sonrası Allah kerim. İkinci 4’e ister devam, ister tamam. Bu sizin bileceğiniz bir şey. Ya alır bir yerlere çırak verirsiniz ya da evlendiriverirsiniz birkaç yıl sonra. Devam diyorsanız doğru İmam Hatibe. Taşıması, öğlen yemeği; gerekiyorsa pansiyonu devletten. Ekmek elden su gölden yani. Daha ne olsun! Hem dünyalık hem ahretlik! Al sana dindar ve de kindar bir nesil! Bilim şöyle bir kenarda dursun şimdilik! Yaşasın Vahdettin, yaşasın Damat Ferit Paşa! Bundan böyle kubbeler miğfer. Minareler süngü! Şeriata hoş geldiniz!   Üçüncü 4’e gitmeseniz de olur artık. Bakan, milletvekili ve de müdür amcalarınızın çocukları gitsin oralara. Onlar okusunlar, adam olsunlar yeter! Bu memleketi masa başında yönetecek kişilere de ihtiyaç var elbet! Üzülme sen. Bak, artık üniversiteyi bitirmek; KPSS’yi kazanmak da yetmiyor memur olmak için. Her şey amirin iki dudağı arasında olacak; yazacağı iki satır rapora bakacak her şey. Beğenmedim, sevmedim deyiverirse kapı dışarı! O kadar emek çöpe! İllaki memur olacam, sırtımı devlete dayayacam diyorsan yağcı olacaksın, yalaka olacaksın, kör- sağır olacaksın. İstenen bu. Öyle kolay değil yani. Emek demeyeceksin , hak- adalet demeyeceksin; sendika mendika demeyeceksin; şükür diyeceksin. Yoksa yok. Var mısın? En iyisi çıraklık- kalfalık-ustalık ya da imamlık bence! Tak başına takkeni , git gel. Öğrenme, sorma, sorgulama. Yat kalk! Bak, cennette huriler varmış turunç memeli. Hayyam öyle diyor; herkes öyle diyor. Yalan söyleyecek değiller ya’ Allah Allah! Bazıları da tutturmuş bilim diyor, deney diyor. Beş yaşında çocuk okula mı gidermiş; çocuk çocukluğunu yaşamalıymış önce. Falan filan! Erken kalkan yol alır; erken evlenen döl alır demiyor mu atalarımız. Başbakan boşuna mı en az üç çocuk diyor. Bir bildiği vardır elbet! Hem onu sen seçmedin mi; sözünü de dinleyecen artık! Hık mık yok! 4 + 4 + 4 bu işte. Dert + dert + dert.
Ekleme Tarihi: 06 Eylül 2012 - Perşembe

Dert artı dert

DERT ARTI DERT ARTI DERT
4 + 4 + 4
Başbakan emreyledi; kuruldan geçti.
Hem de ne geçiş! Tarihimizde eşine rastlanmaz bir entrikayla.
Mahkeme, itirazlara kulağını tıkadı ve 4 + 4 + 4 yasalaştı.
Hayırlı uğurlu olsun!
Okulların açılmasına şunun şurasında üç beş gün kaldı; ama hazırlıklar henüz tamamlanamadı. Tuvaletleriydi, mescidiydi, emzirme odalarıydı falan filan. Kolay değil!
Bir değil iki değil, her ilde, ilçede üçer beşer okul İmam Hatibe dönüştürülüyor.
Ummalı bir çalışmadır gidiyor ya bakalım!
Henüz parmakları kalem tutacak kadar gelişmemiş, boyu yazı tahtasına yetişmeyen oyun çağında çocuklarımız zorunlu olarak okuluna başlayacak.
Altı, yedi yaşında çocuklarla bir arada olacaklar ve ezilecekler tabiiki!
Onların dilinden anlayacak öğretmen var mı, yeterli mi kimin umurunda.
Dokuz yaşına kadar bu çile devam edecek mecburen. Yasa öyle!
Sonrası Allah kerim.
İkinci 4’e ister devam, ister tamam. Bu sizin bileceğiniz bir şey.
Ya alır bir yerlere çırak verirsiniz ya da evlendiriverirsiniz birkaç yıl sonra.
Devam diyorsanız doğru İmam Hatibe.
Taşıması, öğlen yemeği; gerekiyorsa pansiyonu devletten. Ekmek elden su gölden yani. Daha ne olsun!
Hem dünyalık hem ahretlik!
Al sana dindar ve de kindar bir nesil!
Bilim şöyle bir kenarda dursun şimdilik!
Yaşasın Vahdettin, yaşasın Damat Ferit Paşa!
Bundan böyle kubbeler miğfer. Minareler süngü!
Şeriata hoş geldiniz!
 
Üçüncü 4’e gitmeseniz de olur artık.
Bakan, milletvekili ve de müdür amcalarınızın çocukları gitsin oralara. Onlar okusunlar, adam olsunlar yeter!
Bu memleketi masa başında yönetecek kişilere de ihtiyaç var elbet!
Üzülme sen.
Bak, artık üniversiteyi bitirmek; KPSS’yi kazanmak da yetmiyor memur olmak için. Her şey amirin iki dudağı arasında olacak; yazacağı iki satır rapora bakacak her şey. Beğenmedim, sevmedim deyiverirse kapı dışarı! O kadar emek çöpe!
İllaki memur olacam, sırtımı devlete dayayacam diyorsan yağcı olacaksın, yalaka olacaksın, kör- sağır olacaksın. İstenen bu. Öyle kolay değil yani.
Emek demeyeceksin , hak- adalet demeyeceksin; sendika mendika demeyeceksin; şükür diyeceksin. Yoksa yok.
Var mısın?
En iyisi çıraklık- kalfalık-ustalık ya da imamlık bence!
Tak başına takkeni , git gel.
Öğrenme, sorma, sorgulama. Yat kalk!
Bak, cennette huriler varmış turunç memeli.
Hayyam öyle diyor; herkes öyle diyor. Yalan söyleyecek değiller ya’ Allah Allah!
Bazıları da tutturmuş bilim diyor, deney diyor. Beş yaşında çocuk okula mı gidermiş; çocuk çocukluğunu yaşamalıymış önce. Falan filan!
Erken kalkan yol alır; erken evlenen döl alır demiyor mu atalarımız.
Başbakan boşuna mı en az üç çocuk diyor. Bir bildiği vardır elbet!
Hem onu sen seçmedin mi; sözünü de dinleyecen artık!
Hık mık yok!
4 + 4 + 4 bu işte.
Dert + dert + dert.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.