Mersin Ticaret Borsası’ndan Deprem Bölgesindeki Çiftçilere Sertifikalı Barbunya Tohumu Dağıttı

Güncel 15.04.2023 - 11:05, Güncelleme: 15.04.2023 - 11:05
 

Mersin Ticaret Borsası’ndan Deprem Bölgesindeki Çiftçilere Sertifikalı Barbunya Tohumu Dağıttı

Mersin Ticaret Borsası 6 şubat depreminden etkilenen Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki 120 çiftçiye 13 ton sertifikalı barbunya tohumu dağıttı.

Ülkemizde 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem ile başlayan ve art arda gelen yeni ve artçı depremlerle birlikte yaşanan büyük felakette 50 bini aşkın can kaybı ve on binlerce yaralı ülkemizi yasa boğdu. Mersin Ticaret Borsası  depremden etkilenen bölgeye ayni ve nakdi yardımların yanı sıra bölge çiftçisine destek yardımlarını sürdürüyor. “Depremlerin en fazla etkilediği alanlardan biri tarım ve gıda sektörü oldu” Bölgedeki çiftçilere yapılan destekle ilgili bir açıklamada bulunan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 11 ili sarsan depremlerin en fazla etkilediği alanlardan birinin tarım ve gıda sektörü olduğuna işaret ederek, “ Ülkemiz tarım alanlarının yüzde 16,9’luk kısmı ve gıda üretiminin yüzde 20’sinden fazlası bu bölgededir. Deprem bölgesinin tarım sektörü gayrisafi hasılasındaki payı yüzde 15,1’dir. Türkiye’nin tarımsal ihracatının beşte biri bölgedeki illerimize aittir. Bu illerin üretim, yatırım, ihracat ve istihdam açısından ülke ekonomisine büyük katkıları bulunmaktadır. Deprem sürecinin etkilerinin uzun vadeli olarak devam edeceği dikkate alındığında gıda arzı ve güvenliği açısından tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması en önemli önceliklerimizdendir. Bu doğrultuda bugüne kadar Mersin Ticaret Borsası olarak imkanlarımız çerçevesinde ayni ve nakdi katkıda bulunduk. Şimdi ise Borsamız tarafından kurulan Mersin Ticaret Borsası Tohumculuk A.Ş. vasıtasıyla bir kez daha taşın altına elimizi koyuyoruz. Amacımız sıkıntılı bir dönemden geçen çiftçilerimizin üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için tohum ihtiyaçlarının karşılanmasına mevcut katkı sunmaktır.”dedi “120 çiftçimize toplam 13 ton sertifikalı barbunya tohumunu hibe olarak dağıttık” Özdemir, “Mersin Ticaret Borsası olarak Kahramanmaraş ilimizin Afşin ilçesine bağlı ve büyük çoğunluğu Çobanbeyli olmak üzere Emirilyas, Hüyüklü, Arıtaş/Yeşilyurt ve Yeşilyurt/Mustafakemalpaşa köylerinde faaliyet gösteren 120 çiftçimize toplam 13 ton birinci kademe sertifikalı barbunya tohumunu hibe olarak dağıtıyoruz. Böylece Afşin Bölgesi’nde hava koşullarına göre nisan sonu ve mayıs ayı başında başlayacak olan barbunya ekim faaliyetlerinin sekteye uğramamasını hedefliyoruz. Diğer yandan bu sürece katkımız sadece sertifikalı tohum dağıtımı ile sınırlı kalmayıp tohumculuk şirketimiz ekimden hasada kadar çiftçilerimize ücretsiz danışmanlık sağlayacaktır.”dedi. Sektörün Her Türlü Ayni ve Nakdi Desteğe İhtiyacı Var Mersin Ticaret Borsası olarak gerçekleştirilen bu faaliyetin sektör açısından bir örnek teşkil etmesini temenni ettiğini belirten Abdullah Özdemir, “ Her türlü ayni ve nakdi yardım bu süreci destekleyecektir. Elinde imkânı olan kurum ve kuruluşların bu işe daha çok eğilerek, deprem bölgesinde ekilmeyen ya da ekilemeyen yerlere zaman geçmeden çeşitli tohumlar ulaştırarak üretime katkı sağlanmasının büyük önem taşıdığını düşünüyorum.”dedi  
Mersin Ticaret Borsası 6 şubat depreminden etkilenen Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki 120 çiftçiye 13 ton sertifikalı barbunya tohumu dağıttı.

Ülkemizde 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli deprem ile başlayan ve art arda gelen yeni ve artçı depremlerle birlikte yaşanan büyük felakette 50 bini aşkın can kaybı ve on binlerce yaralı ülkemizi yasa boğdu.

Mersin Ticaret Borsası  depremden etkilenen bölgeye ayni ve nakdi yardımların yanı sıra bölge çiftçisine destek yardımlarını sürdürüyor.

“Depremlerin en fazla etkilediği alanlardan biri tarım ve gıda sektörü oldu”

Bölgedeki çiftçilere yapılan destekle ilgili bir açıklamada bulunan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 11 ili sarsan depremlerin en fazla etkilediği alanlardan birinin tarım ve gıda sektörü olduğuna işaret ederek, “ Ülkemiz tarım alanlarının yüzde 16,9’luk kısmı ve gıda üretiminin yüzde 20’sinden fazlası bu bölgededir. Deprem bölgesinin tarım sektörü gayrisafi hasılasındaki payı yüzde 15,1’dir. Türkiye’nin tarımsal ihracatının beşte biri bölgedeki illerimize aittir. Bu illerin üretim, yatırım, ihracat ve istihdam açısından ülke ekonomisine büyük katkıları bulunmaktadır.

Deprem sürecinin etkilerinin uzun vadeli olarak devam edeceği dikkate alındığında gıda arzı ve güvenliği açısından tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması en önemli önceliklerimizdendir.

Bu doğrultuda bugüne kadar Mersin Ticaret Borsası olarak imkanlarımız çerçevesinde ayni ve nakdi katkıda bulunduk. Şimdi ise Borsamız tarafından kurulan Mersin Ticaret Borsası Tohumculuk A.Ş. vasıtasıyla bir kez daha taşın altına elimizi koyuyoruz. Amacımız sıkıntılı bir dönemden geçen çiftçilerimizin üretim faaliyetlerini sürdürebilmeleri için tohum ihtiyaçlarının karşılanmasına mevcut katkı sunmaktır.”dedi

“120 çiftçimize toplam 13 ton sertifikalı barbunya tohumunu hibe olarak dağıttık”

Özdemir, “ Mersin Ticaret Borsası olarak Kahramanmaraş ilimizin Afşin ilçesine bağlı ve büyük çoğunluğu Çobanbeyli olmak üzere Emirilyas, Hüyüklü, Arıtaş/Yeşilyurt ve Yeşilyurt/Mustafakemalpaşa köylerinde faaliyet gösteren 120 çiftçimize toplam 13 ton birinci kademe sertifikalı barbunya tohumunu hibe olarak dağıtıyoruz.

Böylece Afşin Bölgesi’nde hava koşullarına göre nisan sonu ve mayıs ayı başında başlayacak olan barbunya ekim faaliyetlerinin sekteye uğramamasını hedefliyoruz. Diğer yandan bu sürece katkımız sadece sertifikalı tohum dağıtımı ile sınırlı kalmayıp tohumculuk şirketimiz ekimden hasada kadar çiftçilerimize ücretsiz danışmanlık sağlayacaktır.”dedi.

Sektörün Her Türlü Ayni ve Nakdi Desteğe İhtiyacı Var

Mersin Ticaret Borsası olarak gerçekleştirilen bu faaliyetin sektör açısından bir örnek teşkil etmesini temenni ettiğini belirten Abdullah Özdemir, “ Her türlü ayni ve nakdi yardım bu süreci destekleyecektir. Elinde imkânı olan kurum ve kuruluşların bu işe daha çok eğilerek, deprem bölgesinde ekilmeyen ya da ekilemeyen yerlere zaman geçmeden çeşitli tohumlar ulaştırarak üretime katkı sağlanmasının büyük önem taşıdığını düşünüyorum.”dedi

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.