Türkiye'nin Eylül Ayı İhracatı, 22,7 Milyar Dolar Oldu

Ekonomi 04.10.2023 - 16:01, Güncelleme: 04.10.2023 - 16:01
 

Türkiye'nin Eylül Ayı İhracatı, 22,7 Milyar Dolar Oldu

Türkiye'nin Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artışla 22,7 milyar dolar oldu.

Ocak-Eylül dönemindeki 9 aylık ihracat ise 187,5 milyar dolara ulaştı En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında kimyevi maddeler 2 milyar 846 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeleri 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Eylül'de ortalama kilogram birim ihracat değeri ise 1,42 dolar düzeyinde gerçekleşti.  Ocak-Eylül dönemine bakıldığında 187,5 milyar dolarla geçen yılla heemen hemen aynı düzeyde oldu. Son 12 aylık ihracatta ise 253,5 milyar dolara ulaşıldı. Eylül'de ihracata en yüksek katkıyı 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörler 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik şeklinde sıralandı. Geçen ay 31 il ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Konya ve Amasya en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştı. Eylül'de bin 484 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Ortalama birim ihracat değeri ise 1,42 dolar düzeyinde gerçekleşti. Euro/dolar paritesindeki artış Nisan'dan bu yana, ihracata pozitif yansımakta. Geçen ay parite farkı ihracata 700 milyon dolar katkı verdi. 6 aylık katkı ise 3 milyar dolara yaklaştı. Eylül'de en fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD, Irak, İtalya ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Polonya ve Özbekistan'ın da aralarında bulunduğı 7 ülkeye aylık ihracat rekoru kırıldı.                                                                                                                                                       
Türkiye'nin Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artışla 22,7 milyar dolar oldu.

Ocak- Eylül dönemindeki 9 aylık ihracat ise 187,5 milyar dolara ulaştı

En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında kimyevi maddeler 2 milyar 846 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeleri 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Eylül'de ortalama kilogram birim ihracat değeri ise 1,42 dolar düzeyinde gerçekleşti. 

Ocak- Eylül dönemine bakıldığında 187,5 milyar dolarla geçen yılla heemen hemen aynı düzeyde oldu. Son 12 aylık ihracatta ise 253,5 milyar dolara ulaşıldı. Eylül'de ihracata en yüksek katkıyı 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörler 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik şeklinde sıralandı.

Geçen ay 31 il ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş il İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Konya ve Amasya en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştı. Eylül'de bin 484 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Ortalama birim ihracat değeri ise 1,42 dolar düzeyinde gerçekleşti.

Euro/dolar paritesindeki artış Nisan'dan bu yana, ihracata pozitif yansımakta. Geçen ay parite farkı ihracata 700 milyon dolar katkı verdi. 6 aylık katkı ise 3 milyar dolara yaklaştı.

Eylül'de en fazla ihracat yapılan ülkeler Almanya, ABD, Irak, İtalya ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Polonya ve Özbekistan'ın da aralarında bulunduğı 7 ülkeye aylık ihracat rekoru kırıldı.                                                                                                                                                       

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve inovatifhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.